Rozkoszny robi ekspresową babkę na Wielkanoc. Wychodzi mięciutka i pulchna
Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na wielkanocną babkę, to chcemy ci zakomunikować, że twoje poszukiwania wreszcie dobiegły końca. Receptura od popularnego blogera kulinarnego jest wręcz doskonała, a wypiek wychodzi za każdym razem. To jest to, czego potrzebowaliśmy!
Michał "Rozkoszny" Korkosz to młody twórca internetowy, którego przepisami zachwyca się wiele osób. Popularny w mediach społecznościowych (i nie tylko, bo Rozkoszny wydał również cieszące się uznaniem książki kucharskie) mężczyzna słynie z ciekawych połączeń smakowych zastosowanych w duchu kuchni wegetariańskiej i polskiej. Jakiś czas temu Rozkoszny pokazał też, jak przyrządzić wielkanocną babkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z tym genialnym przepisem w mgnieniu oka przegonisz nudę ze swojej kuchni
Chociaż to ciasto często nie jest uznawane za wypiek przeznaczony dla kompletnych amatorów, to receptura i przepis Rozkoszonego temu przeczą. Przez ten specjał przebrnie każdy i wcale nie trzeba być do tego doświadczonym cukiernikiem. Zobacz sam, jak wygląda interpretacja młodego blogera tego tradycyjnego, świątecznego ciasta. Powodzenia!
Rozkoszny prezentuje: babka wielkanocna
Składniki:
- 230 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 4 banany,
- 2 duże jajka,
- 2/3 szklanki cukru brązowego,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
- 100 g roztopionego masła.
Polewa:
- 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 200 g białej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i sodę wymieszaj w jednym naczyniu. Dodaj też jajka oraz rozgniecione widelcem banany (powinny być dojrzałe), a w następnym kroku również śmietanę, cukier i roztopione masło. Składniki muszą być dokładnie ze sobą połączone.
- Teraz przełóż masę do formy, którą wcześniej musisz wysmarować masłem i oprószyć mąką.
- Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 50 minut. Studź przez kwadrans w formie, a dalej — już poza nią.
- Kremówkę z dodatkiem kurkumy zagotuj w rondelku. Następnie zdejmij z palnika i dodaj czekoladę. Mieszaj do momentu, w którym czekolada się nie rozpuści. Kiedy polewa stężeje (po około pół godziny), polej nią przygotowane ciasto. Smacznego!