Rozkoszny robi ekspresową babkę na Wielkanoc. Wychodzi mięciutka i pulchna

Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na wielkanocną babkę, to chcemy ci zakomunikować, że twoje poszukiwania wreszcie dobiegły końca. Receptura od popularnego blogera kulinarnego jest wręcz doskonała, a wypiek wychodzi za każdym razem. To jest to, czego potrzebowaliśmy!

Rozkoszy pokazał przepis na babkę wielkanocną. Jest jedyna w swoim rodzajuRozkoszy pokazał przepis na babkę wielkanocną. Jest jedyna w swoim rodzaju
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook | Anna, Rozkoszny

Michał "Rozkoszny" Korkosz to młody twórca internetowy, którego przepisami zachwyca się wiele osób. Popularny w mediach społecznościowych (i nie tylko, bo Rozkoszny wydał również cieszące się uznaniem książki kucharskie) mężczyzna słynie z ciekawych połączeń smakowych zastosowanych w duchu kuchni wegetariańskiej i polskiej. Jakiś czas temu Rozkoszny pokazał też, jak przyrządzić wielkanocną babkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym genialnym przepisem w mgnieniu oka przegonisz nudę ze swojej kuchni

Chociaż to ciasto często nie jest uznawane za wypiek przeznaczony dla kompletnych amatorów, to receptura i przepis Rozkoszonego temu przeczą. Przez ten specjał przebrnie każdy i wcale nie trzeba być do tego doświadczonym cukiernikiem. Zobacz sam, jak wygląda interpretacja młodego blogera tego tradycyjnego, świątecznego ciasta. Powodzenia!

Rozkoszny prezentuje: babka wielkanocna

Składniki:

  • 230 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 4 banany,
  • 2 duże jajka,
  • 2/3 szklanki cukru brązowego,
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 100 g roztopionego masła.

Polewa:

  • 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 200 g białej czekolady.
Babka wielkanocna, którą zaprezentował Rozkoszny, jest bardzo prosta do zrobienia
Babka wielkanocna, którą zaprezentował Rozkoszny, jest bardzo prosta do zrobienia © Canva | evgenyb

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i sodę wymieszaj w jednym naczyniu. Dodaj też jajka oraz rozgniecione widelcem banany (powinny być dojrzałe), a w następnym kroku również śmietanę, cukier i roztopione masło. Składniki muszą być dokładnie ze sobą połączone.
  2. Teraz przełóż masę do formy, którą wcześniej musisz wysmarować masłem i oprószyć mąką.
  3. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 50 minut. Studź przez kwadrans w formie, a dalej — już poza nią.
  4. Kremówkę z dodatkiem kurkumy zagotuj w rondelku. Następnie zdejmij z palnika i dodaj czekoladę. Mieszaj do momentu, w którym czekolada się nie rozpuści. Kiedy polewa stężeje (po około pół godziny), polej nią przygotowane ciasto. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości