Rozkoszny robi ekspresową babkę na Wielkanoc. Wychodzi mięciutka i pulchna
Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na wielkanocną babkę, to chcemy ci zakomunikować, że twoje poszukiwania wreszcie dobiegły końca. Receptura od popularnego blogera kulinarnego jest wręcz doskonała, a wypiek wychodzi za każdym razem. To jest to, czego potrzebowaliśmy!
04.03.2024 | aktual.: 04.03.2024 15:04
Michał "Rozkoszny" Korkosz to młody twórca internetowy, którego przepisami zachwyca się wiele osób. Popularny w mediach społecznościowych (i nie tylko, bo Rozkoszny wydał również cieszące się uznaniem książki kucharskie) mężczyzna słynie z ciekawych połączeń smakowych zastosowanych w duchu kuchni wegetariańskiej i polskiej. Jakiś czas temu Rozkoszny pokazał też, jak przyrządzić wielkanocną babkę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chociaż to ciasto często nie jest uznawane za wypiek przeznaczony dla kompletnych amatorów, to receptura i przepis Rozkoszonego temu przeczą. Przez ten specjał przebrnie każdy i wcale nie trzeba być do tego doświadczonym cukiernikiem. Zobacz sam, jak wygląda interpretacja młodego blogera tego tradycyjnego, świątecznego ciasta. Powodzenia!
Rozkoszny prezentuje: babka wielkanocna
Składniki:
- 230 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 4 banany,
- 2 duże jajka,
- 2/3 szklanki cukru brązowego,
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany,
- 100 g roztopionego masła.
Polewa:
- 1/3 szklanki śmietanki 30 proc.,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- 200 g białej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i sodę wymieszaj w jednym naczyniu. Dodaj też jajka oraz rozgniecione widelcem banany (powinny być dojrzałe), a w następnym kroku również śmietanę, cukier i roztopione masło. Składniki muszą być dokładnie ze sobą połączone.
- Teraz przełóż masę do formy, którą wcześniej musisz wysmarować masłem i oprószyć mąką.
- Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 50 minut. Studź przez kwadrans w formie, a dalej — już poza nią.
- Kremówkę z dodatkiem kurkumy zagotuj w rondelku. Następnie zdejmij z palnika i dodaj czekoladę. Mieszaj do momentu, w którym czekolada się nie rozpuści. Kiedy polewa stężeje (po około pół godziny), polej nią przygotowane ciasto. Smacznego!