PrzepisCiastaAni mazurek, ani sernik. Najlepsze ciasto na Wielkanoc wygląda jak sadzone jajko

Ani mazurek, ani sernik. Najlepsze ciasto na Wielkanoc wygląda jak sadzone jajko

"Jajko sadzone" - ciasto na Wielkanoc
"Jajko sadzone" - ciasto na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

03.03.2024 18:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie tylko mazurek, sernik czy babka to idealne ciasta na Wielkanoc. Spośród mnogości deserów jeden wyróżnia się szczególnie. Rzadko o nim pamiętamy, a szkoda, bo naprawdę robi wrażenie. Ciasto "jajko sadzone" skradnie serca gości przy świątecznym stole. Koniecznie wypróbuj tej uproszczonej wersji.

To ciasto idealne na Wielkanoc - święta te, jak żadne inne, kojarzą nam się właśnie z jajkiem. Deser spektakularnie prezentuje się na talerzu, o ile zostanie pokrojony tak, by owocowe "żółtka" znalazły się dokładnie na środku ukrojonego kawałka. Bliscy będą klaskać z zachwytu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Jajko sadzone" - efektowne ciasto na Wielkanoc

Ciasto "jajko sadzone" z jajkiem sadzonym ma niewiele wspólnego, choć wygląd deseru mówi zgoła co innego. W tym przypadku "żółtko" to morele lub brzoskwinie z syropu (nierzadko dodatkowo zatopione w galaretce), a "białkiem" jest masa - może to być sernik na zimno lub w nieco łatwiejszej wersji - krem z bitej śmietany. Całość spoczywa na puszystym biszkopcie.

Szalenie popularną wersją tego ciasta na Wielkanoc jest "jajko sadzone" na leśnym/zielonym mchu. W tej wariacji spód powstaje na bazie szpinakowego ciasta (takiego jak w leśnym mchu). W nieco bardziej rozbudowanych recepturach brzoskwinie umieszczone na białej warstwie zalewa się jasną galaretką. Jeśli jednak szukasz inspiracji na łatwe w wykonaniu, ale efektowne ciasto na Wielkanoc, ta uproszczona wersja "jajka sadzonego" będzie idealna.

Ciasto na Wielkanoc - "jajko sadzone". Przepis

Składniki:

BISZKOPT

  • 5 jajek,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki mąki tortowej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

MASA ŚMIETANKOWA

  • 1 szklanka śmietany kremówki 30-proc.,
  • 100 g białej czekolady,
  • cukier puder do smaku.

DODATKOWO

  • 1 puszka brzoskwiń/moreli w syropie.

Przygotowanie:

  1. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Po tym do piany zacznij stopniowo dosypywać cukier, cały czas ubijając całość, aż cukier połączy się z pianą.
  2. Następnie dodaj żółtka i cały czas ubijaj masę, aż składniki połączą się.
  3. Na koniec dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie.
  4. Gotowe ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (21x35). Biszkopt piecz w 170 st. C przez ok. 25 minut. Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia.
  5. Przygotuj masę. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie lekko ją ostudź.
  6. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj płynną czekoladę i dokładnie ubij całość (opcjonalnie możesz dodać cukru pudru do smaku).
  7. Na wystudzony biszkopt wyłóż gotowy krem śmietankowy.
  8. Owoce odsącz z zalewy, a następnie ułóż je na białej warstwie w równych rzędach.
  9. Tak przygotowane ciasto "jajko sadzone" wstaw do lodówki na kilka godzin, by śmietana stężała.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl