PrzepisCiastaAni mazurek, ani sernik. Najlepsze ciasto na Wielkanoc wygląda jak sadzone jajko

Ani mazurek, ani sernik. Najlepsze ciasto na Wielkanoc wygląda jak sadzone jajko

"Jajko sadzone" - ciasto na Wielkanoc
"Jajko sadzone" - ciasto na Wielkanoc
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
03.03.2024 18:19

Nie tylko mazurek, sernik czy babka to idealne ciasta na Wielkanoc. Spośród mnogości deserów jeden wyróżnia się szczególnie. Rzadko o nim pamiętamy, a szkoda, bo naprawdę robi wrażenie. Ciasto "jajko sadzone" skradnie serca gości przy świątecznym stole. Koniecznie wypróbuj tej uproszczonej wersji.

To ciasto idealne na Wielkanoc - święta te, jak żadne inne, kojarzą nam się właśnie z jajkiem. Deser spektakularnie prezentuje się na talerzu, o ile zostanie pokrojony tak, by owocowe "żółtka" znalazły się dokładnie na środku ukrojonego kawałka. Bliscy będą klaskać z zachwytu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Jajko sadzone" - efektowne ciasto na Wielkanoc

Ciasto "jajko sadzone" z jajkiem sadzonym ma niewiele wspólnego, choć wygląd deseru mówi zgoła co innego. W tym przypadku "żółtko" to morele lub brzoskwinie z syropu (nierzadko dodatkowo zatopione w galaretce), a "białkiem" jest masa - może to być sernik na zimno lub w nieco łatwiejszej wersji - krem z bitej śmietany. Całość spoczywa na puszystym biszkopcie.

Szalenie popularną wersją tego ciasta na Wielkanoc jest "jajko sadzone" na leśnym/zielonym mchu. W tej wariacji spód powstaje na bazie szpinakowego ciasta (takiego jak w leśnym mchu). W nieco bardziej rozbudowanych recepturach brzoskwinie umieszczone na białej warstwie zalewa się jasną galaretką. Jeśli jednak szukasz inspiracji na łatwe w wykonaniu, ale efektowne ciasto na Wielkanoc, ta uproszczona wersja "jajka sadzonego" będzie idealna.

Ciasto na Wielkanoc - "jajko sadzone". Przepis

Składniki:

BISZKOPT

  • 5 jajek,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki mąki tortowej,
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

MASA ŚMIETANKOWA

  • 1 szklanka śmietany kremówki 30-proc.,
  • 100 g białej czekolady,
  • cukier puder do smaku.

DODATKOWO

  • 1 puszka brzoskwiń/moreli w syropie.

Przygotowanie:

  1. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Po tym do piany zacznij stopniowo dosypywać cukier, cały czas ubijając całość, aż cukier połączy się z pianą.
  2. Następnie dodaj żółtka i cały czas ubijaj masę, aż składniki połączą się.
  3. Na koniec dodaj przesiane mąki i proszek do pieczenia. Wymieszaj całość delikatnie.
  4. Gotowe ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (21x35). Biszkopt piecz w 170 st. C przez ok. 25 minut. Gotowe ciasto odstaw do wystudzenia.
  5. Przygotuj masę. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, a następnie lekko ją ostudź.
  6. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na sztywno. Pod koniec dodaj płynną czekoladę i dokładnie ubij całość (opcjonalnie możesz dodać cukru pudru do smaku).
  7. Na wystudzony biszkopt wyłóż gotowy krem śmietankowy.
  8. Owoce odsącz z zalewy, a następnie ułóż je na białej warstwie w równych rzędach.
  9. Tak przygotowane ciasto "jajko sadzone" wstaw do lodówki na kilka godzin, by śmietana stężała.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także