Wielkanocna babka "na jedną rękę". Miksera nawet nie wyciągniesz z szafki
Ciasta na Wielkanoc to z jednej strony prawdziwe wyzwanie, a z drugiej - przyjemność. Przygotowując te tradycyjne i najlepsze słodkości sprawiasz radość swoim domownikom i gościom, którzy cię odwiedzają. W przypadku braku czasu lub planów na przynajmniej kilka ciast, warto sięgnąć po szybkie i proste receptury. Świetnie sprawdzi się tu chociażby babka bez miksera.
03.04.2023 | aktual.: 08.03.2024 10:07
Decydując się na wielkanocne ciasta, z pewnością zdajesz sobie sprawę, że obowiązkowe pozycje stanowią mazurki, serniki, czy babki. Każde z tych ciast wymaga cierpliwości i odpowiedniego czasu przygotowania. Jeśli chcesz je upiec stosunkowo szybko i sprawić, by ciasta na Wielkanoc wyróżniały się smakiem, to sięgnij po te najprostsze przepisy. Świetnym przykładem jest tu babka bez miksera, którą przygotowuje się i piecze - miło, łatwo i przyjemnie.
Babka bez miksera na Wielkanoc - przygotuj ją w zaledwie 5 minut!
Wielkanocna babka to przysmak, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole, jeśli weźmie się pod uwagę tradycyjne słodkości na Wielkanoc. Jak dobrze wiesz, przygotowanie świąt wymaga czasu. Co prawda, nie ma 12 potraw, jak w przypadku Bożego Narodzenia, ale na stole musi się znaleźć przynajmniej kilka pyszności. A masz jedną kuchenkę, podobnie jak piekarnik. Dlatego, czasem dobrze jest sięgnąć po te najszybsze przepisy. Jednym z nich jest babka bez miksera, której przygotowanie zajmie nie więcej niż 5 minut. Nieco dłuższe będzie pieczenie.
Jak to możliwe? Wystarczy, że wszystkie składniki wymieszasz łyżką. Stąd nazwa "na jedną ręką". Każdy zakocha się w tym cieście, to niemal pewne. Miej świadomość, że będzie się ono wyróżniać tym najlepszym smakiem i aromatem. Słodkość w takim wydaniu, oprócz tego, że smakuje wspaniale, to i prezentuje się znakomicie. Poznaj szybkie przepisy na ciasta na Wielkanoc i zacznij działać już dziś!
Babka bez miksera na Wielkanoc - szybki przepis
Skoro przygotowanie nie więcej niż 5 minut, to babka bez miksera w takim wydaniu będzie ekspresowym ciastem na Wielkanoc. Możesz być jednak pewny efektu końcowego, w postaci ciasta, które zachwyci wszystkich gości. Zobacz, jakie to proste!
Składniki na ciasto:
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 8 łyżek oleju
- 2/3 szklanki mleka
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka otarta z połowy cytryny
- sok wyciśnięty z połówki cytryny.
Składniki na lukier:
- 2,5 łyżki ciepłego mleka
- szklanka cukru pudru
- skórka otarta z połowy cytryny.
Sposób przygotowania:
- Pamiętaj, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Wymieszaj w misce wszystkie suche składniki, a w drugiej misce - mokre składniki.
- W następnym kroku, do suchych wlej mokre składniki i wymieszaj łyżką do połączenia się składników.
- Przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
- Gdy ciasto będzie gotowe, to polej je przygotowanym lukrem.
- W tym celu wymieszaj łyżką cukier puder z mlekiem w ten sposób, by nie było grudek.
- Polej babkę lukrem i posyp skórką z cytryny.
A co powiesz na mazurek pistacjowy z malinami? Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: