Ludzie oszaleli na punkcie tego ciasta. Wszystkie ciotki pieką w święta

Święta zbliżają się coraz większymi krokami. To ostatni dobry moment, by znaleźć najlepszy przepis na ciasto na Wielkanoc. Obowiązkowy będzie mazurek, sernik, ale przydałoby się coś jeszcze. I tu pojawia się cała masa (nie tylko kremowa) możliwości. Co powiesz na połączenie czekolady i orzechów? Będziesz zachwycony!

ObrazekCiasto na Wielkanoc - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Opolanka Kasia w Kuchni
Karol Wiak
SKOMENTUJ

Przeglądając rodzinne książki kucharskie czy popularne blogi kulinarne, każdy stara się znaleźć możliwie najlepszy przepis na Wielkanoc. To nie tylko klasyczne i popularne dania świąteczne, ale również ciasta, bez których Wielkanoc wydaje się praktycznie niemożliwa. Dlatego, mamy dla ciebie prawdziwy hit, który zaskoczy ciebie oraz twoich gości. Co powiesz na ciasto, które łączy w sobie orzechową bazę, lekki krem i czekoladę?

Ciasto na Wielkanoc - Marysieńka może okazać się strzałem w dziesiątkę!

Wielkanocne ciasta to różnorodność smaków i wiele możliwości. Większość osób decyduje się na tradycję, przygotowując na Wielkanoc: mazurek, sernik czy babkę. Można też sięgnąć po taki deser, który pogodzi wszystkie te ciasta. Jeśli szukasz pomysłu, to świetną opcją może okazać się Marysieńka. Jest to ciasto na Wielkanoc, które wyróżnia się niepowtarzalnym smakiem, jakością użytych składników i możliwością rozkoszy, nie tylko podczas świąt. Dasz się przekonać?

Obrazek
Składniki na ciasto Wielkanocne - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Opolanka Kasia w Kuchni

Jeśli w dalszym ciągu się wahasz, to wiedz, że wielu osobom kojarzy się bardziej z wykwintnym królewskim tortem. Wygląda naprawdę pięknie, a smakuje jeszcze lepiej. Co ważne, nie musisz spędzać wielu godzin przy jego przygotowaniu. Trzy słowa, które idealnie scharakteryzują to ciasto, to bez wątpienia elegancja, smak i prostota. Przygotuj coś wyjątkowego i zaskocz swoich gości.

Jak upiec najlepsze ciasto na Wielkanoc?

Skoro Marysieńka to w opinii wielu osób najlepsze ciasto na Wielkanoc, to dobrze będzie poznać najważniejsze szczegóły, związane z jego przygotowaniem. Wszystkie składniki, z pewnością masz w swoim domu, zatem do dzieła!

Składniki na biszkopt:

  • 5 łyżek cukru
  • 6 jajek
  • 5 łyżek mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • cukier waniliowy.

Składniki na ciasto orzechowe:

  • 5 białek
  • 250 g orzechów włoskich
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Składniki na krem:

  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • łyżka mąki ziemniaczanej.
Obrazek
Ciasto na Wielkanoc - przygotowanie - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube Opolanka Kasia w Kuchni

Sposób przygotowania:

  1. Rozpocznij od przygotowania biszkoptu czekoladowego. W tym celu, oddziel białka od żółtek. Białka wlej do wysokiej misy, dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na puszystą pianę. Gdy masa zacznie być puszysta, to dodaj stopniowo cukier i ubijaj, aż stanie się szklista i sztywna.
  2. Utrzyj żółtka z cukrem waniliowym i dodaj do białek. Mąkę przesiej i dodaj do ciasta, wraz z kakao. Wymieszaj wszystko, przy pomocy drewnianej łyżki, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Przelej masę biszkoptową do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 30 minut.
  4. Przygotuj ciasto orzechowe. W tym celu ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Dodaj drobno posiekane orzechy, mąkę, proszek do pieczenia i miód. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez około 30 minut.
  5. Czas na krem. Wlej 1,5 szklanki mleka do rondelka i gotuj na wolnym ogniu. W pozostałej części mleka wymieszaj budyń, dodaj żółtka i cukier. Po dokładnym wymieszaniu, wlej je do wrzącego mleka. Gotuj przez około 3 minuty, energicznie mieszając. Następnie odstaw do ostygnięcia.
  6. Utrzyj budyń z masłem i dodaj mąkę ziemniaczaną.
  7. Czas na finalne kroki. Złóż ciasto w całość. Kakaowy biszkopt przekrój tak, aby powstały dwa blaty.
  8. Na jedną część wylej krem, połóż na niego ciasto orzechowe, dodaj kolejną warstwę kremu. Wierzch przykryj drugą częścią ciasta czekoladowego. Smacznego!

A co powiesz na mazurek pistacjowy z malinami. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy