Leśny mech w wielkanocnym wydaniu

Leśny mech to kultowe ciasto, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Dlatego też postanowiliśmy przygotować ten pyszny deser w wersji wielkanocnej. Takie połączenie to strzał w 10!

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu świeżego szpinaku pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips.

Składniki:

Krem

  1. 150 ml wrzątek
  2. 5 łyżek cukier puder
  3. 300 ml śmietanka 30%
  4. 280 g serek mascaropone
  5. 1 szt. galaretka krystaliczna

Pozostałe składniki

  1. jajka wielkanocne
  2. maliny
  3. borówki

Ciasto

  1. 250 g szpinak świeży
  2. 1/4 szkl. woda
  3. 3/4 szkl. cukier
  4. 3 szt. jajka
  5. 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  6. 1/2 szkl. olej
  7. 1 3/4 szkl. mąka

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce umieść świeży szpinak i wodę. Zblenduj na gładką masę. Odstaw na bok.

Obrazek
Leśny mech - Pyszności

2. W drugiej misce połącz jajka i cukier. Kiedy uzyskasz już puszystą i jasną mieszankę, zacznij dodawać stopniowo olej.

Obrazek

3. Nie zapomnij dodać również zblendowanego szpinaku, mąki i proszku do pieczenia. Przelej do formy do pieczenia i piecz przez 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj krem. W tym celu ubij śmietankę z cukrem pudrem. Następnie zacznij dodawać stopniowo serek mascarpone i przestudzoną galaretkę krystaliczną.

Obrazek

5. Odetnij wierzch biszkopta. Na spodzie rozprowadź krem i dodaj świeże owoce. Z górnej części stwórz kruszonkę i rozprowadź ją na wierzchu ciasta. Dodaj cukrowe i czekoladowe jajka, po czym wstaw deser do lodówki (ok. 1,5 godziny).

Obrazek

6. I to wszystko! Smacznego 😍

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej