Leśny mech w wielkanocnym wydaniu

Leśny mech to kultowe ciasto, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Dlatego też postanowiliśmy przygotować ten pyszny deser w wersji wielkanocnej. Takie połączenie to strzał w 10!

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu świeżego szpinaku pomógł nam blender ręczny OnTheGo Philips.

Składniki:

Krem

  1. 150 ml wrzątek
  2. 5 łyżek cukier puder
  3. 300 ml śmietanka 30%
  4. 280 g serek mascaropone
  5. 1 szt. galaretka krystaliczna

Pozostałe składniki

  1. jajka wielkanocne
  2. maliny
  3. borówki

Ciasto

  1. 250 g szpinak świeży
  2. 1/4 szkl. woda
  3. 3/4 szkl. cukier
  4. 3 szt. jajka
  5. 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
  6. 1/2 szkl. olej
  7. 1 3/4 szkl. mąka

Sposób przygotowania:

1. W dużej misce umieść świeży szpinak i wodę. Zblenduj na gładką masę. Odstaw na bok.

Obrazek
Leśny mech - Pyszności

2. W drugiej misce połącz jajka i cukier. Kiedy uzyskasz już puszystą i jasną mieszankę, zacznij dodawać stopniowo olej.

Obrazek

3. Nie zapomnij dodać również zblendowanego szpinaku, mąki i proszku do pieczenia. Przelej do formy do pieczenia i piecz przez 25 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. W międzyczasie przygotuj krem. W tym celu ubij śmietankę z cukrem pudrem. Następnie zacznij dodawać stopniowo serek mascarpone i przestudzoną galaretkę krystaliczną.

Obrazek

5. Odetnij wierzch biszkopta. Na spodzie rozprowadź krem i dodaj świeże owoce. Z górnej części stwórz kruszonkę i rozprowadź ją na wierzchu ciasta. Dodaj cukrowe i czekoladowe jajka, po czym wstaw deser do lodówki (ok. 1,5 godziny).

Obrazek

6. I to wszystko! Smacznego 😍

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki