Rozkoszny gotuje zupę ogórkową inaczej niż babcia. Wychodzi niesamowicie kremowa i aromatyczna

Ogórkowa była i zawsze będzie pożywną zupą ratującą przed głodem w zgiełku tygodnia. W dzieciństwie moja mama gotowała duży garnek na kilka dni, bym mógł wchłonąć miskę po powrocie ze szkoły, czekając, aż wszyscy wrócą z pracy i będziemy mogli zjeść wspólnie obiad.

Zupa ogórkowaZupa ogórkowa
Źródło zdjęć: © Nowe rozkoszne
Katarzyna Gileta

Ogórkowa wciąż pełni u mnie taką funkcję. W książce "Rozkoszne" podawałem przepis na wersję z ziemniakami gotowanymi w maśle. Tym razem podzielę się moim drugim ulubionym przepisem, który przez przypadek jest zupełnie wegański. Zamiast kremówki używam przypalonych, namoczonych i zblendowanych orzechów włoskich, nadających kremowość i orzechowy smak. W zupie pływają też korzeń selera, nakreślając bardziej wyrazisty, dudniący smak, i żółta jak słońce kurkuma. Mówi się, że to najzdrowsza przyprawa świata, a w połączeniu z kiszonkami to musi już być istne prozdrowotne szaleństwo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka na bazie ziemniaków i pieczarek to sprawdzony pomysł na rodzinny obiad

Ogórkowa z selerem, kurkumą i śmietanką orzechową

Składniki:

  • ½ szklanki (60 g) orzechów włoskich,
  • ½ łyżeczki drobnej soli morskiej,
  • ¼ szklanki (60 ml) oliwy extra virgin,
  • 1 średnia biała cebula, obrana i posiekana,
  • 2 ząbki czosnku, cienko pokrojone,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 średnia marchewka, obrana i pokrojona,
  • ½ małego selera, obranego i posiekanego,
  • 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki o długości 1½ cm,
  • 6 filiżanek (1,4 l) bulionu warzywnego,
  • 220 g ogórków małosolnych,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • świeży koperek do podania,
  • olej rzepakowy tłoczony na zimno do podania.

Sposób przygotowania:

  1. W średnim garnku zagotuj 1½ szklanki (360 ml) wody. Umieść orzechy włoskie w żaroodpornej misce. Zalej je wrzątkiem i odstaw do wystygnięcia (jeśli masz czas, namocz orzechy przez noc, żeby krem miał gładszą konsystencję). Odsącz je i połącz w malakserze z ½ szklanki (125 ml) wody i ¼ łyżeczki soli. Miksuj 3 minuty na gładki krem.
  2. W średnim garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Dodaj cebulę i czosnek oraz pozostałą sól. Gotuj 6 minut, aż cebula będzie miękka i szklista. Wmieszaj kurkumę i liście laurowe. Smaż przez minutę, aż zaczną pachnieć. Dodaj marchewkę, seler, ziemniaki i bulion warzywny. Gotuj bez przykrycia około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa zmiękną.
  3. W tym czasie zetrzyj na tarce z dużymi oczkami ¾ szklanki (110 g) ogórków małosolnych. Pozostałe ogórki pokrój w plastry o grubości 6 mm. Do garnka z warzywami dodaj starte i pokrojone ogórki małosolne. Gotuj około 10 minut, a następnie wmieszaj ¼ szklanki (60 ml) kremu orzechowego (jeśli wolisz mniej kwaskowatą ogórkową, dodaj więcej kremu z orzechów włoskich). Dopraw pieprzem.
  4. Nałóż zupę do misek. Posyp koperkiem i skrop olejem rzepakowym.

Przepis pochodzi z książki Michała Korkosza "Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują"

Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują
Nowe Rozkoszne. Polskie przepisy, które ekscytują © Materiały prasowe
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol