Takiej cebuli nie jedz pod żadnym pozorem. Jest toksyczna i prowadzi do zatrucia

Cebula sprawia, że w podczas gotowania w naszym domu unosi się specyficzny zapach. To idealny produkt do tego, by danie zyskało pełnię smaku. Możemy przygotować ją na różne sposoby, na przykład skarmelizować lub podsmażyć. Jeśli będziemy ją odpowiednio przechowywać, możemy przez długie miesiące z niej korzystać. Czasem jednak nie nadaje się ona do spożycia.

CebulaCebula
Źródło zdjęć: © Getty Images,
Paulina Hermann

Cebula to wartościowe i wytrzymałe warzywo, które może wiele wytrzymać. Odpowiednio przechowywana przetrwa nawet kilka miesięcy. Niestety, życie nie jest tak kolorowe i nawet przy najlepszych metodach pojawiają się na cebuli kiełki. Co zrobić w takiej sytuacji? W przypadku ziemniaków kiełki są oznaką, że warzywo nadaje się do wyrzucenia. Jak jest z cebulą? Możemy ją spożywać czy musimy wyrzucić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W ziemniaczanych krokietach czeka mięsna wkładka. Taki duet po prostu wymiata

Kilka słów o kiełkach

Skąd właściwie biorą się kiełki? Jest to naturalny etap cyklu życia cebuli (i wielu innych warzyw, jak czosnek lub ziemniaki). Proces rozpoczyna się, gdy warzywo ma zapewnione odpowiednie warunki do wzrostu i rozwoju. Co ważne: nie musi być wtedy zasadzona w ziemię. Wystarczy, że będziemy przechowywać cebulę w wilgotnym, jasnym i ciepłym miejscu. Warzywo "jest pewne" wtedy, że nastała wiosna i to pora na wypuszczanie kiełków.

Cebula
Cebula © Pixabay

Cebula z kiełkami jest toksyczna?

Okazuje się, że po zjedzeniu kiełkującej cebuli nic nam nie grozi, o ile nie jest to zgniła i miękka cebula. Wszystkie części tego warzywa są dla nas całkowicie bezpieczne i możemy je spożywać. Kiełków nie trzeba nawet usuwać, możesz nawet wykorzystać je w różnych daniach, gdyż smakują podobnie do szalotki. Jedyny minus jest taki, że dojrzała cebula traci swoją naturalną słodycz i staje się cierpka.

Inaczej sprawa się wygląda, gdy cebula jest miękka, zgniła, spleśniała i papkowata. Po zjedzeniu takiego warzywa możesz się rozchorować. Zepsuta cebula jest bardzo toksyczna i nie nadaje się do spożycia.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie