Jedni się krzywią, inni oblizują ze smakiem. Najbardziej kontrowersyjna polska zupa

Flaczki budzą sprzeczne emocje. Jedni się nimi zachwycają, by innym na samą myśl odechciewało się jedzenia, choć może nawet nie próbowali tego specyficznego dania. Być może gdyby miało ono inną, mniej dosłowną nazwę, miałoby zdecydowanie więcej zwolenników, bo ich smak jest naprawdę wyjątkowy.

FlakiFlaki
Źródło zdjęć: © Di bloguje
Katarzyna Gileta

Głównym składnikiem oryginalnych flaków są oczyszczone, ugotowane i pokrojone w cienkie paski żołądki wołowe. Można również wykorzystać żołądki wieprzowe lub z dziczyzny. Niektórzy robią tę potrawę również na bazie kurczaka, a w wersji wegetariańskiej na grzybach – boczniakach lub kaniach.

Do flaków warto również dodać warzywa, takie jak marchew, seler, cebula. Niektórzy dodają również koncentratu pomidorowego, który sprawia, że danie staje się bardziej wyraziste, dzięki kwaskowemu posmakowi. Zobaczcie, jak flaczki przygotowuje Diana, autorka bloga Di bloguje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję tę genialną przekąskę, na talerzyku nie zostaje nawet jeden okruszek

Flaki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych (mrożonych, pokrojonych),
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora (białej części),
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1-2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól, pieprz.

Opcjonalnie:

  • 3/4 opakowania przyprawy do flaków (zamiast papryki, pieprzu).

Zasmażka:

  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Rozmrożone flaki opłukać, przełożyć do garnka z wodą i podgotować około 5 minut. Następnie je odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie przełożyć do garnka z czystą wodą.
  2. Tym razem gotować 10-15 minut i następnie powtórzyć powyższe czynności. W ten sposób można pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, który czasami pozostaje w niepłukanych, a obgotowanych flakach.
  3. Do garnka wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, opcjonalnie przyprawę do flaków. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać warzywa starte na tarce (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki pora.
  4. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do zupy. Wszystko razem gotować do miękkości warzyw.
  5. Na końcu przygotować zasmażkę. Na patelni wymieszać olej z mąką i mieszając, smażyć na złoty kolor. Zasmażkę połączyć z flakami. Dodać słodką paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Całość podgotować kolejne kilka minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze