Jedni się krzywią, inni oblizują ze smakiem. Najbardziej kontrowersyjna polska zupa

Flaczki budzą sprzeczne emocje. Jedni się nimi zachwycają, by innym na samą myśl odechciewało się jedzenia, choć może nawet nie próbowali tego specyficznego dania. Być może gdyby miało ono inną, mniej dosłowną nazwę, miałoby zdecydowanie więcej zwolenników, bo ich smak jest naprawdę wyjątkowy.

FlakiFlaki
Źródło zdjęć: © Di bloguje
Katarzyna Gileta

Głównym składnikiem oryginalnych flaków są oczyszczone, ugotowane i pokrojone w cienkie paski żołądki wołowe. Można również wykorzystać żołądki wieprzowe lub z dziczyzny. Niektórzy robią tę potrawę również na bazie kurczaka, a w wersji wegetariańskiej na grzybach – boczniakach lub kaniach.

Do flaków warto również dodać warzywa, takie jak marchew, seler, cebula. Niektórzy dodają również koncentratu pomidorowego, który sprawia, że danie staje się bardziej wyraziste, dzięki kwaskowemu posmakowi. Zobaczcie, jak flaczki przygotowuje Diana, autorka bloga Di bloguje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję tę genialną przekąskę, na talerzyku nie zostaje nawet jeden okruszek

Flaki - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg flaków wołowych (mrożonych, pokrojonych),
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • kawałek selera,
  • kawałek pora (białej części),
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1-2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól, pieprz.

Opcjonalnie:

  • 3/4 opakowania przyprawy do flaków (zamiast papryki, pieprzu).

Zasmażka:

  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Rozmrożone flaki opłukać, przełożyć do garnka z wodą i podgotować około 5 minut. Następnie je odcedzić, przepłukać zimną wodą i ponownie przełożyć do garnka z czystą wodą.
  2. Tym razem gotować 10-15 minut i następnie powtórzyć powyższe czynności. W ten sposób można pozbyć się nieprzyjemnego zapachu, który czasami pozostaje w niepłukanych, a obgotowanych flakach.
  3. Do garnka wrzucić listki laurowe, ziele angielskie, opcjonalnie przyprawę do flaków. Gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać warzywa starte na tarce (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w paseczki pora.
  4. Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do zupy. Wszystko razem gotować do miękkości warzyw.
  5. Na końcu przygotować zasmażkę. Na patelni wymieszać olej z mąką i mieszając, smażyć na złoty kolor. Zasmażkę połączyć z flakami. Dodać słodką paprykę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Całość podgotować kolejne kilka minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają