Moja bratowa nie soli ziemniaków. Wrzuca do wody dwa liście laurowe i bardzo sobie to chwali

Prawie każdy z nas gotuje ziemniaki w osolonej wodzie. "Prawie" - to ważne, żebyś odnotował to słowo. Wierz lub nie, ale żyją wśród nas osoby, które nie dodają do tych warzyw nawet grama słonej przyprawy, a zamiast tego dorzucają do garnka m.in. liście laurowe. Dzisiaj już wiem, że w tym szaleństwie jest metoda i sam tak robię.

Najlepsze ziemniaki bez soli? Owszem, to możliweNajlepsze ziemniaki bez soli? Owszem, to możliwe
Źródło zdjęć: © Canva | Nedim_B, veger

Gotowanie ziemniaków nie należy do czynności, które spędzałyby sen z powiek gospodyniom domowym i kucharkom. Zwykle całe "clou" opiera się na tym, żeby kartofle były miękkie i dobrze odcedzone. I dopiero w momencie, w którym zaczynamy zwracać więcej uwagi na szczegóły, okazuje się, że kulinarne rzemiosło zaskoczyło nas po raz kolejny. Otóż ziemniaki można ugotować dobrze i... lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mamy to! Sprawdzony patent na szybkie i smaczne śniadanie z patelni

Gotuj ziemniaki dobrze i jedz smacznie

Kto jak kto, ale Polacy powinni wiedzieć o ziemniakach to i owo. Jesteśmy szóstym na świecie narodem pod względem rocznego spożycia tych zdrowych warzyw. Chwila, sekundę, czy ktoś tu powiedział "zdrowych"? Owszem, zrobiłem to, i to nie bez powodu. Rzekoma kaloryczność — czy nawet szkodliwość — ziemniaków to nic więcej, jak pomówienia wynikające z łączenia tego produktu z chipsami i frytkami.

A skoro wspomniałem już o tych produktach, kolejnym oczywistym skojarzeniem staje się sól. Większość z nas gotuje ziemniaki w osolonej wodzie. Oczywiście zimnej, co już jest pewnego rodzaju błędem, ponieważ najlepsi kucharze zalecają wrzucanie kartofli do wrzątku. (Warto też dodać do takich gotujących się warzyw odrobinę soku z cytryny) A co by się stało, gdyby zrezygnować ze słonej przyprawy? Można to zrobić! Ale trzeba ją zastąpić czymś sprytnym i mieć w tym upatrzony cwany cel.

Takie ziemniaki smakują obłędnie, a nie zawierają soli
Takie ziemniaki smakują obłędnie, a nie zawierają soli © Canva | Monkey Business Images

Bratowej sposób na ziemniaki

Ciekawym sposobem na przygotowanie ziemniaków wykazała się moja bratowa. Nie używa do tego soli, lecz innych przypraw, między innymi listków laurowych. O co w tym chodzi? O to, by zaromatyzować wodę, w której gotują się ziemniaki. I zrobić to skutecznie, dlatego lepiej nie poprzestawać na samych listkach laurowych. Czym jeszcze, poza nimi, przyprawić taką wodę?

Doskonale sprawdzają się w tym przypadku zioła i przyprawy, które na pewno znasz i które są już w twoich szafkach kuchennych. Ziarna pieprzu, suszony lubczyk, rozmaryn, tymianek, estragon, cząber czy natka pietruszki nadadzą ziemniakom cudownego, zielnego smaku i aromatu. Takie warzywa będą rewelacyjnie smakowały w formie purée, a jeszcze lepiej — ugotowane w mundurkach i podane z kefirem i koprem. Sprawdź sam i daj znać, jak ci smakowało!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku