To najbardziej sycąca zupa na świecie. Gdy poznasz jej nazwę, będziesz turlać się ze śmiechu

Szukasz przepisu na zupę, która nasyci cię lepiej niż rosół i krem z warzyw razem wzięte? Spróbuj przygotować przepis, którym podzieliła się uczestniczka "MasterChefa" Ewa Szczęsna. Sytocha to ten rodzaj zupy, który wywoła na twojej twarzy uśmiech. Danie pochodzi z warszawskiego Urzecza i składa się z niewielu składników.

Uczestniczka "MasterChefa" pokazała, jak zrobić zupę z ziemniakówUczestniczka "MasterChefa" pokazała, jak zrobić zupę z ziemniaków
Źródło zdjęć: © TikTok | ewa.masterchef
Paulina Hermann

Przepisów na zupy jest mnóstwo. Gdybyśmy mieli o nich mówić, zabrakłoby nam czasu. Do najpopularniejszych należą rosół, pomidorowa, warzywna, barszcz, żurek oraz krupnik. Lista jest jednak o wiele, wiele dłuższa. Na szczególną uwagę zasługują regionalne przysmaki, na przykład w podwarszawskim Urzeczu króluje sytocha.

"Kiedyś, jak matka miała dużo dzieci i przyszła z pola, to żeby swoją gromadę nakarmić szybko, gotowała sytochę. Bo jak sama nazwa wskazuje to potrwa bardzo sycąca, która szybko zaspokaja głód" - mówiła pewna gospodynie w rozmowie z PAP.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsne sakiewki z tym farszem robią prawdziwą furorę. Nawet teściowa poprosiła mnie o przepis

Sytocha to najbardziej sycąca zupa na świecie. Jak ją zrobić?

Na początku przygotuj potrzebne składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • litr wody,
  • sól,
  • 200 g surowego boczku,
  • cebulę,
  • suszone grzyby moczone w wodzie,
  • sól i pieprz do smaku.
Sytocha
Sytocha © TikTok

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od dokładnego obrania ziemniaków, następnie utrzyj je na tarce o cienkich oczkach.
  2. Przełóż starte kartofle na sito i kilka razy przelej je zimną wodą. Musisz pozbyć się całej skrobi. Kiedy już to zrobisz, włóż ziemniaki do osolonej wody.
  3. Gotuj 20 minut.
  4. Zlej wodę, która pozostała z tarcia ziemniaków. Skrobię, która tam została wymieszaj z zimną wodą i wlej do ziemniaków, dzięki temu sytocha będzie bardziej gęsta.
  5. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
  6. Teraz przygotuj okrasę. Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Z mięsa wytop tłuszcz, a po chwili dodaj cebulę. Podsmażaj przez chwilę.
  7. Suszone grzyby odciśnij i posiekaj. Do cebuli i boczku dodaj sól i pieprz, wodę z moczenia grzybów oraz grzyby.
  8. Nalewaj zupę i nakładaj do niej okrasę.
Wybrane dla Ciebie
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jaka kawa jest najzdrowsza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
Do mięsa robię ziemniaki z kapustą po irlandzku. To uproszczona wersja parzybrody
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀