To najbardziej sycąca zupa na świecie. Gdy poznasz jej nazwę, będziesz turlać się ze śmiechu

Szukasz przepisu na zupę, która nasyci cię lepiej niż rosół i krem z warzyw razem wzięte? Spróbuj przygotować przepis, którym podzieliła się uczestniczka "MasterChefa" Ewa Szczęsna. Sytocha to ten rodzaj zupy, który wywoła na twojej twarzy uśmiech. Danie pochodzi z warszawskiego Urzecza i składa się z niewielu składników.

To najbardziej sycąca zupa na świecie. Gdy poznasz jej nazwę, będziesz turlać się ze śmiechuUczestniczka "MasterChefa" pokazała, jak zrobić zupę z ziemniaków
Źródło zdjęć: © TikTok | ewa.masterchef
Paulina Hermann
SKOMENTUJ

Przepisów na zupy jest mnóstwo. Gdybyśmy mieli o nich mówić, zabrakłoby nam czasu. Do najpopularniejszych należą rosół, pomidorowa, warzywna, barszcz, żurek oraz krupnik. Lista jest jednak o wiele, wiele dłuższa. Na szczególną uwagę zasługują regionalne przysmaki, na przykład w podwarszawskim Urzeczu króluje sytocha.

"Kiedyś, jak matka miała dużo dzieci i przyszła z pola, to żeby swoją gromadę nakarmić szybko, gotowała sytochę. Bo jak sama nazwa wskazuje to potrwa bardzo sycąca, która szybko zaspokaja głód" - mówiła pewna gospodynie w rozmowie z PAP.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta zupa jest tak dobra, że moi bliscy od razu proszą mnie o dokładkę

Sytocha to najbardziej sycąca zupa na świecie. Jak ją zrobić?

Na początku przygotuj potrzebne składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • litr wody,
  • sól,
  • 200 g surowego boczku,
  • cebulę,
  • suszone grzyby moczone w wodzie,
  • sól i pieprz do smaku.
Sytocha
Sytocha © TikTok

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od dokładnego obrania ziemniaków, następnie utrzyj je na tarce o cienkich oczkach.
  2. Przełóż starte kartofle na sito i kilka razy przelej je zimną wodą. Musisz pozbyć się całej skrobi. Kiedy już to zrobisz, włóż ziemniaki do osolonej wody.
  3. Gotuj 20 minut.
  4. Zlej wodę, która pozostała z tarcia ziemniaków. Skrobię, która tam została wymieszaj z zimną wodą i wlej do ziemniaków, dzięki temu sytocha będzie bardziej gęsta.
  5. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
  6. Teraz przygotuj okrasę. Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Z mięsa wytop tłuszcz, a po chwili dodaj cebulę. Podsmażaj przez chwilę.
  7. Suszone grzyby odciśnij i posiekaj. Do cebuli i boczku dodaj sól i pieprz, wodę z moczenia grzybów oraz grzyby.
  8. Nalewaj zupę i nakładaj do niej okrasę.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka