PrzepisZupyTo najbardziej sycąca zupa na świecie. Gdy poznasz jej nazwę, będziesz turlać się ze śmiechu

To najbardziej sycąca zupa na świecie. Gdy poznasz jej nazwę, będziesz turlać się ze śmiechu

Szukasz przepisu na zupę, która nasyci cię lepiej niż rosół i krem z warzyw razem wzięte? Spróbuj przygotować przepis, którym podzieliła się uczestniczka "MasterChefa" Ewa Szczęsna. Sytocha to ten rodzaj zupy, który wywoła na twojej twarzy uśmiech. Danie pochodzi z warszawskiego Urzecza i składa się z niewielu składników.

Uczestniczka "MasterChefa" pokazała, jak zrobić zupę z ziemniaków
Uczestniczka "MasterChefa" pokazała, jak zrobić zupę z ziemniaków
Źródło zdjęć: © TikTok | ewa.masterchef

04.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przepisów na zupy jest mnóstwo. Gdybyśmy mieli o nich mówić, zabrakłoby nam czasu. Do najpopularniejszych należą rosół, pomidorowa, warzywna, barszcz, żurek oraz krupnik. Lista jest jednak o wiele, wiele dłuższa. Na szczególną uwagę zasługują regionalne przysmaki, na przykład w podwarszawskim Urzeczu króluje sytocha.

"Kiedyś, jak matka miała dużo dzieci i przyszła z pola, to żeby swoją gromadę nakarmić szybko, gotowała sytochę. Bo jak sama nazwa wskazuje to potrwa bardzo sycąca, która szybko zaspokaja głód" - mówiła pewna gospodynie w rozmowie z PAP.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sytocha to najbardziej sycąca zupa na świecie. Jak ją zrobić?

Na początku przygotuj potrzebne składniki:

  • kilogram ziemniaków,
  • litr wody,
  • sól,
  • 200 g surowego boczku,
  • cebulę,
  • suszone grzyby moczone w wodzie,
  • sól i pieprz do smaku.
Sytocha
Sytocha© TikTok

Sposób wykonania:

  1. Zacznij od dokładnego obrania ziemniaków, następnie utrzyj je na tarce o cienkich oczkach.
  2. Przełóż starte kartofle na sito i kilka razy przelej je zimną wodą. Musisz pozbyć się całej skrobi. Kiedy już to zrobisz, włóż ziemniaki do osolonej wody.
  3. Gotuj 20 minut.
  4. Zlej wodę, która pozostała z tarcia ziemniaków. Skrobię, która tam została wymieszaj z zimną wodą i wlej do ziemniaków, dzięki temu sytocha będzie bardziej gęsta.
  5. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
  6. Teraz przygotuj okrasę. Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Z mięsa wytop tłuszcz, a po chwili dodaj cebulę. Podsmażaj przez chwilę.
  7. Suszone grzyby odciśnij i posiekaj. Do cebuli i boczku dodaj sól i pieprz, wodę z moczenia grzybów oraz grzyby.
  8. Nalewaj zupę i nakładaj do niej okrasę.
przepiszupazupa ziemniaczana