To najbardziej sycąca zupa na świecie. Gdy poznasz jej nazwę, będziesz turlać się ze śmiechu
Szukasz przepisu na zupę, która nasyci cię lepiej niż rosół i krem z warzyw razem wzięte? Spróbuj przygotować przepis, którym podzieliła się uczestniczka "MasterChefa" Ewa Szczęsna. Sytocha to ten rodzaj zupy, który wywoła na twojej twarzy uśmiech. Danie pochodzi z warszawskiego Urzecza i składa się z niewielu składników.
04.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 15:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przepisów na zupy jest mnóstwo. Gdybyśmy mieli o nich mówić, zabrakłoby nam czasu. Do najpopularniejszych należą rosół, pomidorowa, warzywna, barszcz, żurek oraz krupnik. Lista jest jednak o wiele, wiele dłuższa. Na szczególną uwagę zasługują regionalne przysmaki, na przykład w podwarszawskim Urzeczu króluje sytocha.
"Kiedyś, jak matka miała dużo dzieci i przyszła z pola, to żeby swoją gromadę nakarmić szybko, gotowała sytochę. Bo jak sama nazwa wskazuje to potrwa bardzo sycąca, która szybko zaspokaja głód" - mówiła pewna gospodynie w rozmowie z PAP.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sytocha to najbardziej sycąca zupa na świecie. Jak ją zrobić?
Na początku przygotuj potrzebne składniki:
- kilogram ziemniaków,
- litr wody,
- sól,
- 200 g surowego boczku,
- cebulę,
- suszone grzyby moczone w wodzie,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
- Zacznij od dokładnego obrania ziemniaków, następnie utrzyj je na tarce o cienkich oczkach.
- Przełóż starte kartofle na sito i kilka razy przelej je zimną wodą. Musisz pozbyć się całej skrobi. Kiedy już to zrobisz, włóż ziemniaki do osolonej wody.
- Gotuj 20 minut.
- Zlej wodę, która pozostała z tarcia ziemniaków. Skrobię, która tam została wymieszaj z zimną wodą i wlej do ziemniaków, dzięki temu sytocha będzie bardziej gęsta.
- Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
- Teraz przygotuj okrasę. Boczek i cebulę pokrój w drobną kostkę. Z mięsa wytop tłuszcz, a po chwili dodaj cebulę. Podsmażaj przez chwilę.
- Suszone grzyby odciśnij i posiekaj. Do cebuli i boczku dodaj sól i pieprz, wodę z moczenia grzybów oraz grzyby.
- Nalewaj zupę i nakładaj do niej okrasę.