PoradyCodziennie jedz łyżeczkę. Efekty cię zaskoczą

Codziennie jedz łyżeczkę. Efekty cię zaskoczą

Kurkuma
Kurkuma
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
10.12.2023 16:39, aktualizacja: 10.12.2023 16:51

Kurkuma, znana również jako "złota przyprawa", jest powszechnie stosowana w kuchni indyjskiej, a jej korzyści dla zdrowia są liczne i dobrze udokumentowane. Ta przyprawa zawiera kurkuminę, składnik aktywny, który przynosi wiele korzyści dla zdrowia.

Właściwości prozdrowotne kurkumy obejmują działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, a nawet antyrakowe. Wszystko to sprawia, że kurkuma jest doskonałym dodatkiem do codziennej diety. Jedzenie łyżeczki kurkumy codziennie może przynieść wiele korzyści dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurkuma wspiera zdrowie organizmu. Efekty jej spożywania zauważysz szybko

Główne korzyści zdrowotne związane z codziennym spożywaniem kurkumy obejmują:

  • naturalne zwalczanie stanów zapalnych: kurkuma zawiera kurkuminę, która jest naturalnym przeciwzapalnym składnikiem,
  • spowolnienie procesów starzenia się organizmu,
  • wspieranie trawienia,
  • zmniejszenie wzdęć i gazów,
  • obniżenie poziomu złego cholesterolu,
  • łagodzenie objawów artretyzmu,
  • ochrona przed rozwojem choroby Alzheimera.

Chociaż kurkumina ma wiele korzyści dla zdrowia, jej wchłanianie przez organizm jest ograniczone. Można jednak zwiększyć jej biodostępność, dodając do potrawy z kurkumą szczyptę czarnego pieprzu.

Kurkuma
Kurkuma© Pixabay

Nawet kurkumę można przedawkować. Pamiętaj, by nie przekraczać zalecanej dawki

Dawkowanie zależy od tego, czy sięgasz po przyprawę, czy raczej wybierasz suplement. Sproszkowana kurkuma zawiera około 3 proc. kurkuminy, zaś sam ekstrakt w suplemencie może zawierać jej już 95 procent. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznaje za bezpieczną dawkę maksymalnie 3 mg kurkuminy na kilogram masy ciała. Łatwo policzyć, że osoba ważąca 60 kg, może spożyć 180 mg tego składnika.

Chociaż kurkuma jest generalnie bezpieczna dla większości osób, niektóre grupy osób powinny zachować ostrożność. Kurkuma nie jest zalecana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią, osób z cukrzycą, niedoborem żelaza, kamieniami nerkowymi, schorzeniami, które powodują problematyczne krwawienia, a także osób z chorobami pęcherzyka żółciowego.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także