PrzepisDeseryWyjątkowa szarlotka bez ciasta. Zrobisz ją w 10 minut

Wyjątkowa szarlotka bez ciasta. Zrobisz ją w 10 minut

Ta wyjątkowa szarlotka zostanie z tobą na dłużej
Ta wyjątkowa szarlotka zostanie z tobą na dłużej
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

05.03.2024 12:37

Myślisz, że o szarlotce wiesz już dosłownie wszystko i nic nie może cię zaskoczyć w jej temacie? Już za moment zmienisz zdanie, a wszystko to za sprawą wyjątkowej receptury, która zapada w pamięci na bardzo długo.

Szarlotka to klasyka w naszych kuchniach. Pieczemy i serwujemy ją swoim bliskim bardzo często. I w sumie nie ma się co dziwić, bo w tym domowym wypieku można znaleźć dosłownie wszystko — genialne smaki, fajną formę podania i prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet największy laik kulinarny. 

I choć takie ciasto w tradycyjnym wydaniu smakuje obłędnie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu zastąpić je ekspresowym przepisem na oryginalną szarlotkę. Otóż można zrobić ją dosłownie z 5 składników bez kruchego ciasta dosłownie w 10 minut. Resztę pracy wykona za ciebie piekarnik!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczna szarlotka w ciekawym wydaniu stanie się hitem w każdym domu

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 4-5 łyżek syropu klonowego,
  • świeża mięta do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania jabłek. Najpierw je obieram, po czym kroję w cieniutkie paseczki przy pomocy mandoliny do owoców i warzyw. Dzięki kuchennemu gadżetowi robię to w mgnieniu oka

Najpierw zajmuję się jabłkami
Najpierw zajmuję się jabłkami© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Plasterki jabłek przekładam następnie do dużej miski i odstawiam na bok. Jeśli boisz się, że zaczną szybko ciemnieć, zawsze możesz polać je delikatnie sokiem z cytryny, który skutecznie opóźni ten proces.  

Plasterki jabłek muszą być cieniutkie
Plasterki jabłek muszą być cieniutkie© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W osobnej misce łączę ze sobą: skrobię kukurydzianą, cynamon oraz cukier wanilinowy

Czas na mieszankę z cynamonem
Czas na mieszankę z cynamonem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na blacie kuchennym układam podłużną formę do pieczenia, tzw. keksówkę. Jej spód zabezpieczam papierem do pieczenia, po czym rozlewam w środku połowę syropu klonowego

W deserze nie zabraknie i cynamonu
W deserze nie zabraknie i cynamonu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie zaczynam tworzyć kolejną warstwę z plasterków jabłek. Owoce posypuję przesianą mieszanką na bazie skrobi kukurydzianej i układam kolejną warstwę z jabłek. 

Zabieram się za budowę słodkiej konstrukcji
Zabieram się za budowę słodkiej konstrukcji© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. W ten sposób tworzę kilka warstw do wyczerpania jabłek. Ostatnią warstwę owoców polewam syropem klonowym i posypuję wcześniej używaną mieszanką. Tak przygotowany deser wkładam następnie do rozgrzanego piekarnika na godzinę. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Na koniec szarlotka ląduje w piekarniku
Na koniec szarlotka ląduje w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotową szarlotkę dekoruję i podaję na ciepło. I to wszystko, smacznego!

Smak tego deseru jest wyjątkowy
Smak tego deseru jest wyjątkowy© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także