Wyjątkowa szarlotka bez ciasta. Zrobisz ją w 10 minut
Myślisz, że o szarlotce wiesz już dosłownie wszystko i nic nie może cię zaskoczyć w jej temacie? Już za moment zmienisz zdanie, a wszystko to za sprawą wyjątkowej receptury, która zapada w pamięci na bardzo długo.
05.03.2024 12:37
Szarlotka to klasyka w naszych kuchniach. Pieczemy i serwujemy ją swoim bliskim bardzo często. I w sumie nie ma się co dziwić, bo w tym domowym wypieku można znaleźć dosłownie wszystko — genialne smaki, fajną formę podania i prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet największy laik kulinarny.
I choć takie ciasto w tradycyjnym wydaniu smakuje obłędnie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu zastąpić je ekspresowym przepisem na oryginalną szarlotkę. Otóż można zrobić ją dosłownie z 5 składników bez kruchego ciasta dosłownie w 10 minut. Resztę pracy wykona za ciebie piekarnik!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Błyskawiczna szarlotka w ciekawym wydaniu stanie się hitem w każdym domu
Składniki:
- 4 jabłka,
- 1 cukier wanilinowy,
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 4-5 łyżek syropu klonowego,
- świeża mięta do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania jabłek. Najpierw je obieram, po czym kroję w cieniutkie paseczki przy pomocy mandoliny do owoców i warzyw. Dzięki kuchennemu gadżetowi robię to w mgnieniu oka.
Krok 2. Plasterki jabłek przekładam następnie do dużej miski i odstawiam na bok. Jeśli boisz się, że zaczną szybko ciemnieć, zawsze możesz polać je delikatnie sokiem z cytryny, który skutecznie opóźni ten proces.
Krok 3. W osobnej misce łączę ze sobą: skrobię kukurydzianą, cynamon oraz cukier wanilinowy.
Krok 4. Na blacie kuchennym układam podłużną formę do pieczenia, tzw. keksówkę. Jej spód zabezpieczam papierem do pieczenia, po czym rozlewam w środku połowę syropu klonowego.
Krok 5. Następnie zaczynam tworzyć kolejną warstwę z plasterków jabłek. Owoce posypuję przesianą mieszanką na bazie skrobi kukurydzianej i układam kolejną warstwę z jabłek.
Krok 6. W ten sposób tworzę kilka warstw do wyczerpania jabłek. Ostatnią warstwę owoców polewam syropem klonowym i posypuję wcześniej używaną mieszanką. Tak przygotowany deser wkładam następnie do rozgrzanego piekarnika na godzinę. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 7. Gotową szarlotkę dekoruję i podaję na ciepło. I to wszystko, smacznego!