Wyjątkowa szarlotka bez ciasta. Zrobisz ją w 10 minut

Myślisz, że o szarlotce wiesz już dosłownie wszystko i nic nie może cię zaskoczyć w jej temacie? Już za moment zmienisz zdanie, a wszystko to za sprawą wyjątkowej receptury, która zapada w pamięci na bardzo długo.

Ta wyjątkowa szarlotka na długo zapada w pamięciTa wyjątkowa szarlotka zostanie z tobą na dłużej
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Szarlotka to klasyka w naszych kuchniach. Pieczemy i serwujemy ją swoim bliskim bardzo często. I w sumie nie ma się co dziwić, bo w tym domowym wypieku można znaleźć dosłownie wszystko — genialne smaki, fajną formę podania i prosty przepis, z którym poradzi sobie nawet największy laik kulinarny. 

I choć takie ciasto w tradycyjnym wydaniu smakuje obłędnie, nic nie stoi na przeszkodzie, aby od czasu do czasu zastąpić je ekspresowym przepisem na oryginalną szarlotkę. Otóż można zrobić ją dosłownie z 5 składników bez kruchego ciasta dosłownie w 10 minut. Resztę pracy wykona za ciebie piekarnik!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyjątkowa szarlotka bez ciasta. Zrobisz ją w 10 minut

Błyskawiczna szarlotka w ciekawym wydaniu stanie się hitem w każdym domu

Składniki:

  • 4 jabłka,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 4-5 łyżek syropu klonowego,
  • świeża mięta do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania jabłek. Najpierw je obieram, po czym kroję w cieniutkie paseczki przy pomocy mandoliny do owoców i warzyw. Dzięki kuchennemu gadżetowi robię to w mgnieniu oka

Najpierw zajmuję się jabłkami
Najpierw zajmuję się jabłkami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Plasterki jabłek przekładam następnie do dużej miski i odstawiam na bok. Jeśli boisz się, że zaczną szybko ciemnieć, zawsze możesz polać je delikatnie sokiem z cytryny, który skutecznie opóźni ten proces.  

Plasterki jabłek muszą być cieniutkie
Plasterki jabłek muszą być cieniutkie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W osobnej misce łączę ze sobą: skrobię kukurydzianą, cynamon oraz cukier wanilinowy

Czas na mieszankę z cynamonem
Czas na mieszankę z cynamonem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na blacie kuchennym układam podłużną formę do pieczenia, tzw. keksówkę. Jej spód zabezpieczam papierem do pieczenia, po czym rozlewam w środku połowę syropu klonowego

W deserze nie zabraknie i cynamonu
W deserze nie zabraknie i cynamonu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie zaczynam tworzyć kolejną warstwę z plasterków jabłek. Owoce posypuję przesianą mieszanką na bazie skrobi kukurydzianej i układam kolejną warstwę z jabłek. 

Zabieram się za budowę słodkiej konstrukcji
Zabieram się za budowę słodkiej konstrukcji © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. W ten sposób tworzę kilka warstw do wyczerpania jabłek. Ostatnią warstwę owoców polewam syropem klonowym i posypuję wcześniej używaną mieszanką. Tak przygotowany deser wkładam następnie do rozgrzanego piekarnika na godzinę. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Na koniec szarlotka ląduje w piekarniku
Na koniec szarlotka ląduje w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Gotową szarlotkę dekoruję i podaję na ciepło. I to wszystko, smacznego!

Smak tego deseru jest wyjątkowy
Smak tego deseru jest wyjątkowy © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom