Szarlotka bez pieczenia bije rekordy popularności. Podaje się ją w słoikach

Szarlotka bez pieczenia w słoiczku skradnie serca nawet najbardziej zatwardziałych zwolenników tradycyjnej wersji znanego deseru. W tym wydaniu zachwyca różnorodnością smaków i tekstur, będąc jednocześnie deserem niezwykle prostym.

Szarlotka bez pieczenia Szarlotka bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przepis na szarlotkę bez pieczenia jest doskonałą opcją dla wiecznie zabieganych lub dla niespecjalnie utalentowanych kulinarnie. Sprawdzi się, kiedy nie masz pomysłu na deser dla gości czy w sytuacji, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Zapisz, zapamiętaj, wypróbuj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny deser à la Ferreo Rocher. Moje dzieciaki oszalały na jego punkcie

Szarlotka bez pieczenia. Jabłka, krem i herbatniki wystarczą

Spośród wszystkich propozycji na szarlotkę bez pieczenia, a przyznać trzeba, że tych jest od groma, ta w słoiczku jest najbardziej efektowna. A składa się tak naprawdę z kilku bardzo łatwo dostępnych składników - rzecz jasna jabłek, kruchych ciasteczek (polecamy herbatniki) oraz delikatnego kremu przygotowanego na bazie serka mascarpone. Nie obejdzie się bez kilku szczypt cynamonu i... to wszystko.

Mimo że szarlotka bez pieczenia różni się od tej tradycyjnej, również w tym przypadku należy pamiętać o wyborze odpowiednich jabłek. Najlepiej sprawdzają się odmiany twarde i kwaskowate, zawierające stosunkowo niedużą ilość soku. W przeciwnym razie deser zamieni się w nieapetyczną breję. Wymienić można tu: szarą i złotą renetę, odmianę champion, ligol, lobo czy antonówki.

Szarlotka bez pieczenia
Szarlotka bez pieczenia © Adobe Stock

Szarlotka bez pieczenia. Przepis na deser w słoiczkach

Składniki:

  • 6 herbatników maślanych,
  • 2 duże jabłka (twarde, dojrzałe, lekko kwaśne),
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka masła,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 125 ml śmietanki kremowej 30-proc.,
  • 125 g serka mascarpone,
  • łyżka cukru pudru,
  • opcjonalnie: płatki migdałowe lub pokruszone ciasteczka do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj dwa średniej wielkości słoiczki.
  2. Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj cukier oraz cynamon i mieszaj całość, aż składniki połączą się. Następnie dodaj jabłka.
  4. Smaż całość, aż owoce zmiękną (ok. 3 minut).
  5. Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Do piany, stopniowo, dodawaj serek mascarpone i cukier puder, cały czas mieszając całość na niskich obrotach.
  6. Herbatniki pokrusz i ułóż jedną warstwę z nich na dnie słoiczków. Następnie wyłóż skarmelizowane jabłka wraz z sosem, a po tym krem śmietanowy.
  7. Płatki migdałowe możesz podprażyć na suchej patelni i udekorować nimi szarlotkę bez pieczenia. Zamiast nich możesz użyć pokruszonych herbatników.
  8. Szarlotkę bez pieczenia w słoiczku możesz podawać schłodzoną lub jeszcze ciepłą.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej