Szarlotka bez pieczenia bije rekordy popularności. Podaje się ją w słoikach
28.02.2024 18:04
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Szarlotka bez pieczenia w słoiczku skradnie serca nawet najbardziej zatwardziałych zwolenników tradycyjnej wersji znanego deseru. W tym wydaniu zachwyca różnorodnością smaków i tekstur, będąc jednocześnie deserem niezwykle prostym.
Przepis na szarlotkę bez pieczenia jest doskonałą opcją dla wiecznie zabieganych lub dla niespecjalnie utalentowanych kulinarnie. Sprawdzi się, kiedy nie masz pomysłu na deser dla gości czy w sytuacji, kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Zapisz, zapamiętaj, wypróbuj.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szarlotka bez pieczenia. Jabłka, krem i herbatniki wystarczą
Spośród wszystkich propozycji na szarlotkę bez pieczenia, a przyznać trzeba, że tych jest od groma, ta w słoiczku jest najbardziej efektowna. A składa się tak naprawdę z kilku bardzo łatwo dostępnych składników - rzecz jasna jabłek, kruchych ciasteczek (polecamy herbatniki) oraz delikatnego kremu przygotowanego na bazie serka mascarpone. Nie obejdzie się bez kilku szczypt cynamonu i... to wszystko.
Mimo że szarlotka bez pieczenia różni się od tej tradycyjnej, również w tym przypadku należy pamiętać o wyborze odpowiednich jabłek. Najlepiej sprawdzają się odmiany twarde i kwaskowate, zawierające stosunkowo niedużą ilość soku. W przeciwnym razie deser zamieni się w nieapetyczną breję. Wymienić można tu: szarą i złotą renetę, odmianę champion, ligol, lobo czy antonówki.
Szarlotka bez pieczenia. Przepis na deser w słoiczkach
Składniki:
- 6 herbatników maślanych,
- 2 duże jabłka (twarde, dojrzałe, lekko kwaśne),
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka masła,
- łyżeczka cynamonu,
- 125 ml śmietanki kremowej 30-proc.,
- 125 g serka mascarpone,
- łyżka cukru pudru,
- opcjonalnie: płatki migdałowe lub pokruszone ciasteczka do dekoracji.
Przygotowanie:
- Przygotuj dwa średniej wielkości słoiczki.
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej masło, a następnie dodaj cukier oraz cynamon i mieszaj całość, aż składniki połączą się. Następnie dodaj jabłka.
- Smaż całość, aż owoce zmiękną (ok. 3 minut).
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Do piany, stopniowo, dodawaj serek mascarpone i cukier puder, cały czas mieszając całość na niskich obrotach.
- Herbatniki pokrusz i ułóż jedną warstwę z nich na dnie słoiczków. Następnie wyłóż skarmelizowane jabłka wraz z sosem, a po tym krem śmietanowy.
- Płatki migdałowe możesz podprażyć na suchej patelni i udekorować nimi szarlotkę bez pieczenia. Zamiast nich możesz użyć pokruszonych herbatników.
- Szarlotkę bez pieczenia w słoiczku możesz podawać schłodzoną lub jeszcze ciepłą.