PrzepisDeseryMożna kochać lub nienawidzić. Ale w tym cieście smakuje każdemu

Można kochać lub nienawidzić. Ale w tym cieście smakuje każdemu

Nie o rodzynkach tutaj mowa. To ciasto zmieni wasze zdanie na temat chałwy. Stworzony na jej bazie krem rozciąga się na migdałowym blacie, wspaniale współgrając z resztą deseru. Pokochacie ją w tym wydaniu.

Ciasto migdałowe z kremem chałwowym
Ciasto migdałowe z kremem chałwowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

27.02.2024 13:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Prawdziwy misz-masz, ale w tym szaleństwie jest metoda. To ciasto jest orzechową bombą, wspaniale odnajdzie się jako dodatek do zarówno gorzkiej, jak i słodkiej kawy. Migdałowe nuty skuszą każdego, a krem o smaku chałwy sprawi, że wiele osób spoglądnie na nią łaskawszym okiem. Wypróbuj przepis na ciasto chałwowe na migdałowym spodzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz inspiracji na ciasto z chałwą? Pokochasz ten przepis

Wymyślne, nietypowe, może nawet wydawać się skomplikowane. Spokojnie, chałwowe ciasto z migdałową nutą może zrobić każdy - specjalne umiejętności kulinarne nie są wymagane. Wystarczy dokładność i cierpliwość. Jak nazwa może podpowiadać, głównym składnikiem deseru jest chałwa, a konkretniej krem przygotowany na jej bazie. Mimo że to właśnie chałwa gra tutaj pierwsze skrzypce, nie dominuje smakiem nad całością. Wszak w tym cieście występuje obok migdałowych nut, nad którymi trudno górować.

W składzie ciasta znajdziesz mąkę migdałową i takiej też najlepiej jest użyć. Niemniej w razie potrzeby możesz ją zastąpić mąką pszenną w proporcji 1:1. Wtedy, by ciasto nie utraciło migdałowego smaku, dodaj do niego więcej siekanych migdałów. Chałwę zaś kupisz w każdym sklepie. Wybierając produkt, postaw na klasyczny smak.

Nie każdy lubi chałwę, ale w tej wersji da się ją polubić
Nie każdy lubi chałwę, ale w tej wersji da się ją polubić© Pixabay

Ciasto chałwowe na migdałowym spodzie. Przepis

Składniki:

WARSTWA MIGDAŁOWA

  • 70 g mąki migdałowej,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 80 g cukru pudru,
  • 80 g masła,
  • 70 g migdałów,
  • 30 g kremu orzechowego.

KREM CHAŁWOWY

  • 250 g serka typu Philadelphia,
  • 150 g cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • łyżka żelatyny,
  • 300 ml śmietanki 36-proc.,
  • 150 g chałwy,
  • orzechy włoskie do posypania.

Przygotowanie:

  1. Posiekaj migdały.
  2. Masło rozpuść na małym ogniu.
  3. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywno. Następnie dodaj do powstałej piany posiekane migdały, mąkę migdałową i pszenną oraz orzechowy krem. Wymieszaj delikatnie, na końcu dodając rozpuszczone masło.
  4. Masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
  5. Żelatynę rozpuść z niewielkiej ilości chłodnej wody.
  6. Serek wymieszaj mikserem na średnich obrotach z pokruszoną chałwą i cukrem pudrem.
  7. Śmietankę ubij na sztywno i dodaj ją do chałwowej masy. Na końcu dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wszystko wymieszaj.
  8. Tak przygotowaną masę chałwową wyłóż na migdałowe ciasto. Deser włóż do lodówki, by masa stężała.
  9. Ciasto migdałowe z chałwą przed podanie oprósz siekanymi orzechami włoskimi.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
chałwadeserciasto