PrzepisDeseryMożna kochać lub nienawidzić. Ale w tym cieście smakuje każdemu

Można kochać lub nienawidzić. Ale w tym cieście smakuje każdemu

Nie o rodzynkach tutaj mowa. To ciasto zmieni wasze zdanie na temat chałwy. Stworzony na jej bazie krem rozciąga się na migdałowym blacie, wspaniale współgrając z resztą deseru. Pokochacie ją w tym wydaniu.

Ciasto migdałowe z kremem chałwowym
Ciasto migdałowe z kremem chałwowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Prawdziwy misz-masz, ale w tym szaleństwie jest metoda. To ciasto jest orzechową bombą, wspaniale odnajdzie się jako dodatek do zarówno gorzkiej, jak i słodkiej kawy. Migdałowe nuty skuszą każdego, a krem o smaku chałwy sprawi, że wiele osób spoglądnie na nią łaskawszym okiem. Wypróbuj przepis na ciasto chałwowe na migdałowym spodzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Giga czekoladowe ciacho to nie lada gratka dla fanów słodkości

Szukasz inspiracji na ciasto z chałwą? Pokochasz ten przepis

Wymyślne, nietypowe, może nawet wydawać się skomplikowane. Spokojnie, chałwowe ciasto z migdałową nutą może zrobić każdy - specjalne umiejętności kulinarne nie są wymagane. Wystarczy dokładność i cierpliwość. Jak nazwa może podpowiadać, głównym składnikiem deseru jest chałwa, a konkretniej krem przygotowany na jej bazie. Mimo że to właśnie chałwa gra tutaj pierwsze skrzypce, nie dominuje smakiem nad całością. Wszak w tym cieście występuje obok migdałowych nut, nad którymi trudno górować.

W składzie ciasta znajdziesz mąkę migdałową i takiej też najlepiej jest użyć. Niemniej w razie potrzeby możesz ją zastąpić mąką pszenną w proporcji 1:1. Wtedy, by ciasto nie utraciło migdałowego smaku, dodaj do niego więcej siekanych migdałów. Chałwę zaś kupisz w każdym sklepie. Wybierając produkt, postaw na klasyczny smak.

Nie każdy lubi chałwę, ale w tej wersji da się ją polubić
Nie każdy lubi chałwę, ale w tej wersji da się ją polubić© Pixabay

Ciasto chałwowe na migdałowym spodzie. Przepis

Składniki:

WARSTWA MIGDAŁOWA

  • 70 g mąki migdałowej,
  • 20 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 80 g cukru pudru,
  • 80 g masła,
  • 70 g migdałów,
  • 30 g kremu orzechowego.

KREM CHAŁWOWY

  • 250 g serka typu Philadelphia,
  • 150 g cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • łyżka żelatyny,
  • 300 ml śmietanki 36-proc.,
  • 150 g chałwy,
  • orzechy włoskie do posypania.

Przygotowanie:

  1. Posiekaj migdały.
  2. Masło rozpuść na małym ogniu.
  3. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywno. Następnie dodaj do powstałej piany posiekane migdały, mąkę migdałową i pszenną oraz orzechowy krem. Wymieszaj delikatnie, na końcu dodając rozpuszczone masło.
  4. Masę wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
  5. Żelatynę rozpuść z niewielkiej ilości chłodnej wody.
  6. Serek wymieszaj mikserem na średnich obrotach z pokruszoną chałwą i cukrem pudrem.
  7. Śmietankę ubij na sztywno i dodaj ją do chałwowej masy. Na końcu dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wszystko wymieszaj.
  8. Tak przygotowaną masę chałwową wyłóż na migdałowe ciasto. Deser włóż do lodówki, by masa stężała.
  9. Ciasto migdałowe z chałwą przed podanie oprósz siekanymi orzechami włoskimi.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
chałwadeserciasto

Wybrane dla Ciebie