PoradyW PRL-u każdy zajadał, a dziś jest zapomniana. Niewielu wie, że opóźnia procesy starzenia

W PRL‑u każdy zajadał, a dziś jest zapomniana. Niewielu wie, że opóźnia procesy starzenia

Chałwa jest bardzo wartościowa.
Chałwa jest bardzo wartościowa.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Canva

06.02.2024 17:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chałwa to jeden z tych przysmaków, który kojarzy się z dzieciństwem. Choć jest słodka i pyszna, straciła nieco na popularności, a szkoda, bowiem w tej niepozornej przekąsce znajduje się mnóstwo cennych substancji odżywczych.

Krucha, aromatyczna, słodka niczym ulep. Waniliowa, kakaowa, wypełniona bakaliami. Oto chałwa, która dla wielu z nas jest smakiem dzieciństwa. Przysmak wymyślono w Indiach, jednak produkt ten zyskał popularność na całym świecie. Kupisz ją w niemalże każdym sklepie. Mimo to coraz mniej osób decyduje się na jej zakup. Mało kto wie, ale to najzdrowszy ze wszystkich dostępnych słodyczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z czego robi się chałwę?

Chałwa to słodka przekąska, którą robi się z miażdżonych nasion sezamu i karmelu. Bloki chałwy wzbogaca się wieloma dodatkami, m.in. wanilią, kakao, bakaliami, orzechami, suszonymi owocami czy skórką pomarańczy. Większość z nas zajadała się w dzieciństwie oryginalną chałwą. Szczęśliwcy mieli okazję spróbować ukraińskiej wersji, którą produkuje się ze słonecznika, orzechów lub maku.

Proces produkcji chałwy rozpoczyna się od suszenia, czyszczenia i prażenia nasion sezamu. Następnie ziarna są miażdżone i emulgowane. Powstałą masę mieszają już maszyny, dodając cukier i inne dodatki. Dzięki odpowiedniemu wyrobieniu masy otrzymujemy kruchą i słodką chałwę.

Czy chałwa jest zdrowa?

To pytanie może wydawać się kontrowersyjne, biorąc pod uwagę, że chałwa jest naprawdę kaloryczna. W 100 gramach tego przysmaku może być nawet 550 kalorii. Jednak kalorie te nie są "puste", ponieważ w tym niepozornym deserze skrywa się porządna dawka cennych składników odżywczych.

Chwała zawiera całkiem sporo białka — do 12 gramów w 100 gramach produktu. Sezam, który jest podstawowym składnikiem chałwy, ma w sobie wysoką zawartość jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy (omega-9) czy kwas linolowy (omega-3). Te kwasy tłuszczowe mają korzystny wpływ na nasz układ krwionośny, regulują krążenie krwi. Pomagają również obniżyć poziom trójglicerydów, które zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca. Z kolei kwas linolowy pomaga w walce z wysokim poziomem złego cholesterolu.

W chałwie znajdziemy również minerały takie jak fosfor, magnez, sód, wapń (w większym stężeniu niż w mleku krowim) oraz dobrze przyswajalne żelazo. Nie brakuje też błonnika, który wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego. Niektóre źródła podają również, że chałwa jest świetnym afrodyzjakiem i pozytywnie wpływa na potencję u mężczyzn.

Ponadto chałwa zawiera witaminę E, znaną również jako "witamina młodości", która jest naturalnym i silnym antyoksydantem. Dzięki temu chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia się organizmu. To jeden z niewielu słodyczy, który kryje w sobie tak wiele cennych składników odżywczych.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także