Kultowy deser z PRL‑u. Wystarczy kilka składników i blender
Chociaż siemię lniane kojarzy się przede wszystkim ze specyficznym glutkiem wypijanym przy problemach z jelitami, to przed laty robiło się z niego wyjątkowy przysmak. Słodka i zdrowa chałwa, wzbogacona o pyszne dodatki, obudzi wspomnienia i świetnie sprawdzi się na poobiedni deser.
01.02.2024 | aktual.: 19.03.2024 11:00
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Z chałwą kojarzy się przede wszystkim sezam i słonecznik, ale i siemię lniane będzie świetną bazą do przygotowania deseru. Doskonale wiedziały o tym nasze mamy i babcie, które przygotowywały wyjątkowy przysmak. Chałwa lniana to ciekawa alternatywa dla klasycznej chałwy. Choć ma odmienny smak, jest równie smaczna i sycąca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chałwa z siemienia lnianego
Siemię lniane to cenny produkt, który warto włączyć do swojej diety. Jest bogatym źródłem kwasów omega-3, które mają wiele korzystnych właściwości dla zdrowia, w tym dla sprawności intelektualnej i dobrej pamięci. Posypywać nim można pieczywo, dorzucać do koktajli, dekorować owsianki i ciasteczka czy też wypić z dodatkiem wody. Równie dobrym i równie smacznym pomysłem jest przygotowanie pysznej chałwy.
Składniki:
- 100 g mielonego siemienia lnianego,
- 5 łyżek wiórków kokosowych,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki masła orzechowego lub tahini,
- 1-2 łyżki wody (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Siemię lniane blenduję przy pomocy robota kuchennego lub mielę w młynku do kawy.
- Przekładam do miski, dodaję miód, masło orzechowe lub tahini i zblendowane wiórki kokosowe. Dodanie tahini, czyli pasty z sezamu, sprawi, że deser będzie miał bardziej "chałwowy" smak.
- Jeśli masa wychodzi zbyt gęsta, dodaję trochę wody.
- Masę przekładam do formy wyłożonej folią spożywczą i wstawiam do lodówki na kilka godzin. Aby deser był szybciej gotowy, można wstawić go do zamrażarki na godzinę.
Gotową chałwę z siemienia lnianego kroję w mniejsze kawałki i podaję moim bliskim. Jest słodko, pysznie i przy tym całkiem zdrowo. Chociaż podstawa chałwy z siemienia lnianego jest prosta, można ją wzbogacić o dodatkowe składniki, takie jak kakao, wanilia czy bakalie, w zależności od preferencji. Dzięki temu ten deser szybko się nie znudzi.