PrzepisSłodkościKultowy deser z PRL-u. Wystarczy kilka składników i blender

Kultowy deser z PRL‑u. Wystarczy kilka składników i blender

Chałwa z siemienia lnianego - Pyszności
Chałwa z siemienia lnianego - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | elenarui
01.02.2024 14:01, aktualizacja: 19.03.2024 11:00

Chociaż siemię lniane kojarzy się przede wszystkim ze specyficznym glutkiem wypijanym przy problemach z jelitami, to przed laty robiło się z niego wyjątkowy przysmak. Słodka i zdrowa chałwa, wzbogacona o pyszne dodatki, obudzi wspomnienia i świetnie sprawdzi się na poobiedni deser.

Z chałwą kojarzy się przede wszystkim sezam i słonecznik, ale i siemię lniane będzie świetną bazą do przygotowania deseru. Doskonale wiedziały o tym nasze mamy i babcie, które przygotowywały wyjątkowy przysmak. Chałwa lniana to ciekawa alternatywa dla klasycznej chałwy. Choć ma odmienny smak, jest równie smaczna i sycąca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chałwa z siemienia lnianego

Siemię lniane to cenny produkt, który warto włączyć do swojej diety. Jest bogatym źródłem kwasów omega-3, które mają wiele korzystnych właściwości dla zdrowia, w tym dla sprawności intelektualnej i dobrej pamięci. Posypywać nim można pieczywo, dorzucać do koktajli, dekorować owsianki i ciasteczka czy też wypić z dodatkiem wody. Równie dobrym i równie smacznym pomysłem jest przygotowanie pysznej chałwy.

Siemię lniane ma niesamowite właściwości
Siemię lniane ma niesamowite właściwości© Getty Images | Michelle Lee Arnold

Składniki:

  • 100 g mielonego siemienia lnianego,
  • 5 łyżek wiórków kokosowych,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki masła orzechowego lub tahini,
  • 1-2 łyżki wody (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Siemię lniane blenduję przy pomocy robota kuchennego lub mielę w młynku do kawy.
  2. Przekładam do miski, dodaję miód, masło orzechowe lub tahini i zblendowane wiórki kokosowe. Dodanie tahini, czyli pasty z sezamu, sprawi, że deser będzie miał bardziej "chałwowy" smak.
  3. Jeśli masa wychodzi zbyt gęsta, dodaję trochę wody.
  4. Masę przekładam do formy wyłożonej folią spożywczą i wstawiam do lodówki na kilka godzin. Aby deser był szybciej gotowy, można wstawić go do zamrażarki na godzinę.

Gotową chałwę z siemienia lnianego kroję w mniejsze kawałki i podaję moim bliskim. Jest słodko, pysznie i przy tym całkiem zdrowo. Chociaż podstawa chałwy z siemienia lnianego jest prosta, można ją wzbogacić o dodatkowe składniki, takie jak kakao, wanilia czy bakalie, w zależności od preferencji. Dzięki temu ten deser szybko się nie znudzi.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także