Kultowy deser z PRL-u. Wystarczy kilka składników i blender

Chociaż siemię lniane kojarzy się przede wszystkim ze specyficznym glutkiem wypijanym przy problemach z jelitami, to przed laty robiło się z niego wyjątkowy przysmak. Słodka i zdrowa chałwa, wzbogacona o pyszne dodatki, obudzi wspomnienia i świetnie sprawdzi się na poobiedni deser.

Chałwa z siemienia lnianego - PysznościChałwa z siemienia lnianego - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | elenarui
Ewa Malinowska

Z chałwą kojarzy się przede wszystkim sezam i słonecznik, ale i siemię lniane będzie świetną bazą do przygotowania deseru. Doskonale wiedziały o tym nasze mamy i babcie, które przygotowywały wyjątkowy przysmak. Chałwa lniana to ciekawa alternatywa dla klasycznej chałwy. Choć ma odmienny smak, jest równie smaczna i sycąca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mega zakręcone ciasto w dwóch kolorach. Jest tak dobre, że znika do ostatniego okruszka

Chałwa z siemienia lnianego

Siemię lniane to cenny produkt, który warto włączyć do swojej diety. Jest bogatym źródłem kwasów omega-3, które mają wiele korzystnych właściwości dla zdrowia, w tym dla sprawności intelektualnej i dobrej pamięci. Posypywać nim można pieczywo, dorzucać do koktajli, dekorować owsianki i ciasteczka czy też wypić z dodatkiem wody. Równie dobrym i równie smacznym pomysłem jest przygotowanie pysznej chałwy.

Siemię lniane ma niesamowite właściwości
Siemię lniane ma niesamowite właściwości © Getty Images | Michelle Lee Arnold

Składniki:

  • 100 g mielonego siemienia lnianego,
  • 5 łyżek wiórków kokosowych,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki masła orzechowego lub tahini,
  • 1-2 łyżki wody (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Siemię lniane blenduję przy pomocy robota kuchennego lub mielę w młynku do kawy.
  2. Przekładam do miski, dodaję miód, masło orzechowe lub tahini i zblendowane wiórki kokosowe. Dodanie tahini, czyli pasty z sezamu, sprawi, że deser będzie miał bardziej "chałwowy" smak.
  3. Jeśli masa wychodzi zbyt gęsta, dodaję trochę wody.
  4. Masę przekładam do formy wyłożonej folią spożywczą i wstawiam do lodówki na kilka godzin. Aby deser był szybciej gotowy, można wstawić go do zamrażarki na godzinę.

Gotową chałwę z siemienia lnianego kroję w mniejsze kawałki i podaję moim bliskim. Jest słodko, pysznie i przy tym całkiem zdrowo. Chociaż podstawa chałwy z siemienia lnianego jest prosta, można ją wzbogacić o dodatkowe składniki, takie jak kakao, wanilia czy bakalie, w zależności od preferencji. Dzięki temu ten deser szybko się nie znudzi.

Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki