PrzepisDietaNie tylko paprykarz i pasta jajeczna. Ekspresowe smarowidło do chleba z kilku składników

Nie tylko paprykarz i pasta jajeczna. Ekspresowe smarowidło do chleba z kilku składników

Warzywna pasta z wędzonym pstrągiem na kanapki
Warzywna pasta z wędzonym pstrągiem na kanapki
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

30.01.2024 16:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kanapki wcale nie muszą być nudne. Zamiast smutnego plasterka wędliny czy sera, wypróbuj smakowitą pastę do pieczywa. Połączenie świeżych warzyw z wędzonym pstrągiem to nie tylko uczta dla kubków smakowych, ale również odżywcza bomba.

Kremowa pasta do pieczywa z dodatkiem chrupiących warzyw i wędzonego pstrąga zadowoli nawet wybrednych smakoszy. Na dodatek jest bardzo zdrowa i ma niski indeks glikemiczny, więc z powodzeniem mogą po nią sięgnąć również osoby z insulinoopornością czy cukrzycą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywna pasta z wędzonym pstrągiem na kanapki

Wartość odżywcza

  • 292 kcal
  • B: 16,2 g T: 8,5 g W: 40,9 g 
  • IG: 45 (niski)

Składniki:

  • 1 łodyga selera
  • 50 g wędzonego pstrąga
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżka majonezu light lub wegańskiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 2 kromki pieczywa żytniego razowego
  • 2–3 łyżki ciecierzycy z puszki odsączonej z zalewy

Składniki:

  1. Selera przełam na pół i pozbaw włókien. Następnie pokrój na bardzo cienkie plasterki. Ogórka pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z selerem.
  2. Do warzyw dodaj kawałki pstrąga, majonez, cieciorkę i wymieszaj dokładnie widelcem.
  3. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Przygotowaną pastą smaruj pieczywo i podawaj posypane siemieniem lnianym.

Wskazówka

Płatki migdałowe możesz wymienić na inne orzechy np. nerkowce, orzechy włoskie lub laskowe.

Przepis pochodzi z książki Moniki Krasy "Insulinooporność"

okładka
okładka© Wydawnictwo RM
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także