Nie tylko paprykarz i pasta jajeczna. Ekspresowe smarowidło do chleba z kilku składników
Kanapki wcale nie muszą być nudne. Zamiast smutnego plasterka wędliny czy sera, wypróbuj smakowitą pastę do pieczywa. Połączenie świeżych warzyw z wędzonym pstrągiem to nie tylko uczta dla kubków smakowych, ale również odżywcza bomba.
30.01.2024 16:15
Kremowa pasta do pieczywa z dodatkiem chrupiących warzyw i wędzonego pstrąga zadowoli nawet wybrednych smakoszy. Na dodatek jest bardzo zdrowa i ma niski indeks glikemiczny, więc z powodzeniem mogą po nią sięgnąć również osoby z insulinoopornością czy cukrzycą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Warzywna pasta z wędzonym pstrągiem na kanapki
Wartość odżywcza
- 292 kcal
- B: 16,2 g T: 8,5 g W: 40,9 g
- IG: 45 (niski)
Składniki:
- 1 łodyga selera
- 50 g wędzonego pstrąga
- 1 ogórek konserwowy
- 1 łyżka majonezu light lub wegańskiego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 2 kromki pieczywa żytniego razowego
- 2–3 łyżki ciecierzycy z puszki odsączonej z zalewy
Składniki:
- Selera przełam na pół i pozbaw włókien. Następnie pokrój na bardzo cienkie plasterki. Ogórka pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z selerem.
- Do warzyw dodaj kawałki pstrąga, majonez, cieciorkę i wymieszaj dokładnie widelcem.
- Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Przygotowaną pastą smaruj pieczywo i podawaj posypane siemieniem lnianym.
Wskazówka
Płatki migdałowe możesz wymienić na inne orzechy np. nerkowce, orzechy włoskie lub laskowe.
Przepis pochodzi z książki Moniki Krasy "Insulinooporność"