Nie tylko paprykarz i pasta jajeczna. Ekspresowe smarowidło do chleba z kilku składników

Kanapki wcale nie muszą być nudne. Zamiast smutnego plasterka wędliny czy sera, wypróbuj smakowitą pastę do pieczywa. Połączenie świeżych warzyw z wędzonym pstrągiem to nie tylko uczta dla kubków smakowych, ale również odżywcza bomba.

Warzywna pasta z wędzonym pstrągiem na kanapkiWarzywna pasta z wędzonym pstrągiem na kanapki
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Kremowa pasta do pieczywa z dodatkiem chrupiących warzyw i wędzonego pstrąga zadowoli nawet wybrednych smakoszy. Na dodatek jest bardzo zdrowa i ma niski indeks glikemiczny, więc z powodzeniem mogą po nią sięgnąć również osoby z insulinoopornością czy cukrzycą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Warzywna pasta z wędzonym pstrągiem na kanapki

Wartość odżywcza

  • 292 kcal
  • B: 16,2 g T: 8,5 g W: 40,9 g 
  • IG: 45 (niski)

Składniki:

  • 1 łodyga selera
  • 50 g wędzonego pstrąga
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżka majonezu light lub wegańskiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 2 kromki pieczywa żytniego razowego
  • 2–3 łyżki ciecierzycy z puszki odsączonej z zalewy

Składniki:

  1. Selera przełam na pół i pozbaw włókien. Następnie pokrój na bardzo cienkie plasterki. Ogórka pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z selerem.
  2. Do warzyw dodaj kawałki pstrąga, majonez, cieciorkę i wymieszaj dokładnie widelcem.
  3. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Przygotowaną pastą smaruj pieczywo i podawaj posypane siemieniem lnianym.

Wskazówka

Płatki migdałowe możesz wymienić na inne orzechy np. nerkowce, orzechy włoskie lub laskowe.

Przepis pochodzi z książki Moniki Krasy "Insulinooporność"

okładka
okładka © Wydawnictwo RM
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Hamuje apetyt na słodkie. Warto mieć w kuchni oryginalną
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Czy można jeść jajka po terminie? Oto co może się stać
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Inni okładają nim mięso, ja kruszę do kawy. Jelita ruszają z kopyta
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Ewa Wachowicz dodaje do rosołu. Podbija smak bardziej niż maggi
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Możesz nie wiedzieć, jaki skarb masz w ogrodzie. "Kaukaski szafran"
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Najzdrowszy jesienny owoc już jest w sklepach. Podkręca libido, wspiera serce i mózg
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Porównał kwaśnicę ze Szczawnicy i Zakopanego. Po pierwszej łyżce wydał werdykt
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ewa Wachowicz sięgnęła po przepis z PRL-u. Podmieniła 1 kluczowy składnik i wyszło pysznie
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Ciocia spod Lublina co roku gotuje gar na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa jak żadna inna zupa
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne
Odkąd spróbowałem kotletów galicyjskich, nie robię już mielonych. Soczyste jak żadne inne