Nie tylko paprykarz i pasta jajeczna. Ekspresowe smarowidło do chleba z kilku składników

Kanapki wcale nie muszą być nudne. Zamiast smutnego plasterka wędliny czy sera, wypróbuj smakowitą pastę do pieczywa. Połączenie świeżych warzyw z wędzonym pstrągiem to nie tylko uczta dla kubków smakowych, ale również odżywcza bomba.

Warzywna pasta z wędzonym pstrągiem na kanapkiWarzywna pasta z wędzonym pstrągiem na kanapki
Źródło zdjęć: © Wydawnictwo RM

Kremowa pasta do pieczywa z dodatkiem chrupiących warzyw i wędzonego pstrąga zadowoli nawet wybrednych smakoszy. Na dodatek jest bardzo zdrowa i ma niski indeks glikemiczny, więc z powodzeniem mogą po nią sięgnąć również osoby z insulinoopornością czy cukrzycą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny krążek szczęścia robię przynajmniej raz w tygodniu. Taki jest dobry

Warzywna pasta z wędzonym pstrągiem na kanapki

Wartość odżywcza

  • 292 kcal
  • B: 16,2 g T: 8,5 g W: 40,9 g 
  • IG: 45 (niski)

Składniki:

  • 1 łodyga selera
  • 50 g wędzonego pstrąga
  • 1 ogórek konserwowy
  • 1 łyżka majonezu light lub wegańskiego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 2 kromki pieczywa żytniego razowego
  • 2–3 łyżki ciecierzycy z puszki odsączonej z zalewy

Składniki:

  1. Selera przełam na pół i pozbaw włókien. Następnie pokrój na bardzo cienkie plasterki. Ogórka pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z selerem.
  2. Do warzyw dodaj kawałki pstrąga, majonez, cieciorkę i wymieszaj dokładnie widelcem.
  3. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Przygotowaną pastą smaruj pieczywo i podawaj posypane siemieniem lnianym.

Wskazówka

Płatki migdałowe możesz wymienić na inne orzechy np. nerkowce, orzechy włoskie lub laskowe.

Przepis pochodzi z książki Moniki Krasy "Insulinooporność"

okładka
okładka © Wydawnictwo RM
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀