Te niepozornie wyglądające łodygi, to bomba witaminowa. Idealna dla osób, które chcą schudnąć
Jeżeli chcecie schudnąć trochę do wakacji, to koniecznie zwróćcie uwagę na seler naciowy. To istna bomba witaminowa, z której zrobicie wiele ciekawych i przepysznych dań. Jakie jeszcze ma właściwości?
14.05.2023 | aktual.: 14.05.2023 12:31
Warzywa w diecie znaleźć się powinny, gdyż zawierają mnóstwo cennych składników. Wiele osób opiera swój jadłospis właśnie na nich. Przyjęło się, że to sałata jest najlepsza: w końcu jest bogata w wiele minerałów i witamin, do tego ma mało kalorii. Istnieje jednak warzywo, które często pomijamy, a możemy z niego przygotować soki i sałatki. To nie jest jedyny powód, dla którego powinno ono trafić do naszego menu.
Zobacz także
Seler naciowy ma wiele wartości odżywczych. Warto go jeść codziennie
W warzywie znajdziemy przede wszystkim witaminę A. Związek ten odpowiada za kondycję włosów, skóry i paznokci, ma także silny wpływ na stan wzroku. Jest też witamina C, która gra kluczową rolę w kwestiach związanych z odpornością. Poza tym w selerze znajdziemy również witaminy E oraz K, sód, potas, beta-karoten, magnez, wapń i fosfor.
Warzywo ma tylko 17 kalorii w 100 gramach. Wpływa na działanie układu moczowego, wykazując działanie moczopędne. Oczyszcza organizm z różnych toksycznych związków i pozytywnie wpływa na trawienie. Oprócz tego:
- poprawia samopoczucie i redukuje poziom stresu,
- obniża ciśnienie krwi,
- zmniejsza poziom cholesterolu LDL (tego złego).
Nie bez znaczenia pozostaje jego wpływ na skórę, którą wygładza i odżywia.
Sok z selera naciowego to dietetyczny hit. Zrobisz go w kilka chwil
Na samym początku przygotuj dwa składniki:
- cztery łodygi selera z liśćmi,
- pół cytryny.
Cytrynę bardzo dokładnie umyj i potnij na kawałki. Łodygi warzywa również pokrój na mniejsze części. Obydwa składniki włóż do blendera lub sokowirówki. Jeżeli sok będzie zbyt gęsty, możesz dodać odrobinę wody. By cieszyć się efektami, pij ten napój raz dziennie. Twój organizm ci za to podziękuje.
Znudził ci się zwykły makaron? Spróbuj szpinakowego