Przestałam piec szarlotkę. Z tym przepisem robię deser z jabłka w 5 minut
Jeżeli szukasz przepisu na szybki, ale jednocześnie smaczny deser, to trafiłeś po prostu idealnie. Odkryj przepis na deser z jabłka, który możesz przygotować w zaledwie 5 minut. I nie, to nie będzie szarlotka. Na dodatek nie musisz włączać piekarnika, wystarczy zwykła patelnia.
05.02.2024 | aktual.: 07.03.2024 10:18
Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego najprostsze potrawy i desery zawsze wydają się smakować najlepiej? Chociaż witryny w cukierniach uginają się pod wymyślnymi słodkościami, to czasem warto wrócić do podstaw. Jeżeli masz pod ręką jabłko, jajko i mąkę, to możesz stworzyć naprawdę smaczny deser. Ten przepis pozwoli ci na przygotowanie czegoś pysznego na wypadek niespodziewanej wizyty gości lub gdy po prostu masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub herbaty. Twoi domownicy na pewno będą zachwyceni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Deser z jabłka w 5 minut
Jak sama nazwa wskazuje, potrzebujesz tylko 5 minut. Wszystkie składniki, które są potrzebne do jego przygotowania, z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Ten przepis to dowód na to, że to, co najprostsze, jest najsmaczniejsze.
Deser z jabłka to prawdziwe słodkie arcydzieło. Najlepiej przekonasz się o tym sam. Ostrzegam - szybko uzależnia. Najbardziej niesamowite w tym przepisie jest to, że potrzebujesz tylko 5 minut, aby go przygotować.
Składniki:
- 1 jajko,
- 1 jabłko,
- 350 g mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- 3 łyżki oleju,
- szczypta soli,
- 50 ml mleka,
- cukier waniliowy i cynamon,
- 7 g proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od obrania jabłka ze skórki i pokrojenia go na drobną kostkę.
- W misce, przy pomocy trzepaczki, wymieszaj jajko, cukier, odrobinę cukru waniliowego, olej i szczyptę soli.
- Następnie dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.
- Kolejnym krokiem będzie dodanie pokrojonego i obranego jabłka.
- Połącz dokładnie wszystkie składniki i dolej mleko.
- Następnie, wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
- Przy pomocy łopatki, wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy.
- Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie.
- Następnie, uformuj z niego małe "ciasteczka" w kształcie walca i układaj je na talerzu.
- Rozgrzej dobrze patelnię z olejem i smaż na głębokim tłuszczu z dwóch stron, do uzyskania złotego koloru.
- Po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Deser jest już gotowy. Smacznego!