Przestałam piec szarlotkę. Z tym przepisem robię deser z jabłka w 5 minut

Jeżeli szukasz przepisu na szybki, ale jednocześnie smaczny deser, to trafiłeś po prostu idealnie. Odkryj przepis na deser z jabłka, który możesz przygotować w zaledwie 5 minut. I nie, to nie będzie szarlotka. Na dodatek nie musisz włączać piekarnika, wystarczy zwykła patelnia.

Deser z jabłka - PysznościDeser z jabłka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | fishwork
Ewa Malinowska

Czy zastanawiałeś się kiedyś, dlaczego najprostsze potrawy i desery zawsze wydają się smakować najlepiej? Chociaż witryny w cukierniach uginają się pod wymyślnymi słodkościami, to czasem warto wrócić do podstaw. Jeżeli masz pod ręką jabłko, jajko i mąkę, to możesz stworzyć naprawdę smaczny deser. Ten przepis pozwoli ci na przygotowanie czegoś pysznego na wypadek niespodziewanej wizyty gości lub gdy po prostu masz ochotę na coś słodkiego do kawy lub herbaty. Twoi domownicy na pewno będą zachwyceni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialna sałatka à la pomidor. Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem

Deser z jabłka w 5 minut

Jak sama nazwa wskazuje, potrzebujesz tylko 5 minut. Wszystkie składniki, które są potrzebne do jego przygotowania, z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Ten przepis to dowód na to, że to, co najprostsze, jest najsmaczniejsze.

Deser z jabłka - Pyszności
Deser z jabłka - Pyszności © Canva | PengJi

Deser z jabłka to prawdziwe słodkie arcydzieło. Najlepiej przekonasz się o tym sam. Ostrzegam - szybko uzależnia. Najbardziej niesamowite w tym przepisie jest to, że potrzebujesz tylko 5 minut, aby go przygotować.

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 1 jabłko,
  • 350 g mąki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 3 łyżki oleju,
  • szczypta soli,
  • 50 ml mleka,
  • cukier waniliowy i cynamon,
  • 7 g proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od obrania jabłka ze skórki i pokrojenia go na drobną kostkę.
  2. W misce, przy pomocy trzepaczki, wymieszaj jajko, cukier, odrobinę cukru waniliowego, olej i szczyptę soli.
  3. Następnie dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj.
  4. Kolejnym krokiem będzie dodanie pokrojonego i obranego jabłka.
  5. Połącz dokładnie wszystkie składniki i dolej mleko.
  6. Następnie, wsyp przesianą mąkę i proszek do pieczenia.
  7. Przy pomocy łopatki, wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy.
  8. Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie.
  9. Następnie, uformuj z niego małe "ciasteczka" w kształcie walca i układaj je na talerzu.
  10. Rozgrzej dobrze patelnię z olejem i smaż na głębokim tłuszczu z dwóch stron, do uzyskania złotego koloru.
  11. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Deser jest już gotowy. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯