Dodaj do mięsa popularny owoc i zrób pieczone kotlety. Sto razy lepsze od klasycznych
Kotlety mielone nieodzownie kojarzą się z domowym obiadem jak u babci. W tym wydaniu smakują jeszcze lepiej, na dodatek są lżejsze i zdrowsze. Drobiowe mielone z piekarnika zyskały na smaku dzięki nietypowemu dodatkowi.
29.01.2024 16:20
Mielone, przyprawy, jajko, namoczona bułka - wydawać by się mogło, że w temacie kotletów mielonych wszystko zostało już powiedziane. Ten przepis odkryje jednak przed tobą zupełnie nową odsłonę kultowego dania. Po pierwsze, całość piecze się w piekarniku, dzięki czemu mają mniej tłuszczu i kalorii. Po drugie, do mięsnej masy zostało dodane również starte jabłko. Niestandardowy dodatek podkręca smak i sprawia, że kotlety znikają z talerza w mgnieniu oka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczone kotlety z jabłkiem
Pieczone kotlety są zdrowsze, mniej kaloryczne i przy tym jeszcze smaczniejsze niż tradycyjne. Możesz użyć tutaj zarówno mielonego indyka, jak i zmielonej piersi z kurczaka. Na niecodzienną odsłonę skuszą się nawet ci, którzy za tradycyjną formę mielonych niekoniecznie przepadają. Zawarte w jabłku enzymy zmiękczają dodatkowo mięso i sprawiają, że jest kruche i soczyste.
Składniki:
- 750 g mielonego mięsa drobiowego,
- 2 kwaśne jabłka,
- czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz,
- olej.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przełóż do miski.
- Dodaj odrobinę soli i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij dokładnie sok.
- Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z odrobiną oleju.
- Do większej miski przełóż mięso mielone, dodaj odciśnięte jabłka, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulkę oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Wyrób masę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Zwilżonymi rękami uformuj niewielkie kotlety. Spłaszcz je nieco w dłoniach.
- Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spryskaj lub skropl delikatnie olejem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220. st. Celsjusza i piecz przez ok. 15 minut.
- Po tym czasie przewróć ostrożnie kotlety na drugą stronę i piecz jeszcze przez 5 minut, aż apetycznie się zarumienią.
Gotowe kotlety serwuj z ulubionymi dodatkami - kaszą, ryżem, ziemniakami oraz ulubioną surówką. Świetnie smakują do nich buraki na ciepło.