Dodaj do mięsa popularny owoc i zrób pieczone kotlety. Sto razy lepsze od klasycznych

Kotlety mielone nieodzownie kojarzą się z domowym obiadem jak u babci. W tym wydaniu smakują jeszcze lepiej, na dodatek są lżejsze i zdrowsze. Drobiowe mielone z piekarnika zyskały na smaku dzięki nietypowemu dodatkowi.

Pieczone kotlety - PysznościPieczone kotlety - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | matrosskaxxx
Ewa Malinowska

Mielone, przyprawy, jajko, namoczona bułka - wydawać by się mogło, że w temacie kotletów mielonych wszystko zostało już powiedziane. Ten przepis odkryje jednak przed tobą zupełnie nową odsłonę kultowego dania. Po pierwsze, całość piecze się w piekarniku, dzięki czemu mają mniej tłuszczu i kalorii. Po drugie, do mięsnej masy zostało dodane również starte jabłko. Niestandardowy dodatek podkręca smak i sprawia, że kotlety znikają z talerza w mgnieniu oka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Pieczone kotlety z jabłkiem

Pieczone kotlety są zdrowsze, mniej kaloryczne i przy tym jeszcze smaczniejsze niż tradycyjne. Możesz użyć tutaj zarówno mielonego indyka, jak i zmielonej piersi z kurczaka. Na niecodzienną odsłonę skuszą się nawet ci, którzy za tradycyjną formę mielonych niekoniecznie przepadają. Zawarte w jabłku enzymy zmiękczają dodatkowo mięso i sprawiają, że jest kruche i soczyste.

Pieczone kotlety - Pyszności
Pieczone kotlety - Pyszności © Canva | Natkinzu

Składniki:

  • 750 g mielonego mięsa drobiowego,
  • 2 kwaśne jabłka,
  • czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz,
  • olej.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach i przełóż do miski.
  2. Dodaj odrobinę soli i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odciśnij dokładnie sok.
  3. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni z odrobiną oleju.
  4. Do większej miski przełóż mięso mielone, dodaj odciśnięte jabłka, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulkę oraz posiekaną natkę pietruszki.
  5. Wyrób masę i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Zwilżonymi rękami uformuj niewielkie kotlety. Spłaszcz je nieco w dłoniach.
  7. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spryskaj lub skropl delikatnie olejem.
  8. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220. st. Celsjusza i piecz przez ok. 15 minut.
  9. Po tym czasie przewróć ostrożnie kotlety na drugą stronę i piecz jeszcze przez 5 minut, aż apetycznie się zarumienią.

Gotowe kotlety serwuj z ulubionymi dodatkami - kaszą, ryżem, ziemniakami oraz ulubioną surówką. Świetnie smakują do nich buraki na ciepło.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej