Babciny patent na pulchne i soczyste kotlety mielone. Lepszy przepis nie istnieje

Czy jest coś lepszego, niż babcine mielone? Nikt nie robił ich tak, jak nasze babcie. Kotlety zawsze wychodziły pulchne i soczyste. Sekret ich smaku tkwi w jednym składniku, który z pewnością masz już w domu.

Jak zrobić idealne kotlety mielone?Jak zrobić idealne kotlety mielone?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | DarSzach

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. Najlepiej smakują z purée ziemniaczanym i buraczkami lub z mizerią. To prawdziwy comfort food i nie da się przejść obok niego obojętnie. Mistrzyniami mielonych były nasze babcie. Jak przygotować babcine kotlety? Przedstawiamy kilka przydatnych wskazówek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odwrócona sałatka

Jak zrobić babcine kotlety mielone?

Przygotowanie kotletów mielonych jest banalnie proste. Mięso mielone łączy się z jajkiem, cebulą i przyprawami. Gotową masę obtacza się w bułce tartej i smaży na wolnym ogniu, aż staną się miękkie. W każdym domu przygotowuje się je nieco inaczej. Część z nas dodaje do nich smażonej cebulki, zaś inni dodają surowej. W niektórych domach ten dodatek jest pomijany.

Najważniejszym składnikiem jest mięso. Im świeższe, tym lepsze. W tym celu warto udać się do sklepu mięsnego po świeżą łopatkę. Poproś sprzedawcę o zmielenie mięsa. Łopatka jest chudym mięsem. Można zmieszać z boczkiem lub karkówką. Dzięki temu kotlety wyjdą soczyste.

Wiesz już co zrobić, żeby kotlety były soczyste. Nasze babcie dodawały do masy pewnego składnika, który zapewniał im puszystość. Tym tajemniczym składnikiem są ziemniaki typu C. Nie martw się, ich smak nie będzie wyczuwalny w mięsie. Ziemniaki należy obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Trzymaj się jednej proporcji — na pół kilograma mięsa dodaj 2-3 niewielkie ziemniaki.

Czym doprawić mielone?

Mielone muszą być odpowiednio doprawione. W innym wypadku wyjdą niesmaczne, nawet jeśli zachowają swoją soczystość. Czym więc doprawić mięso? Poza solą i pieprzem (najlepszy będzie świeżo zmielony), warto dodać do nich nieco aromatycznych ziół, takich jak czosnek niedźwiedzi, lubczyk czy tymianek. Miłośnicy intensywnych smaków docenią aromat świeżego rozmarynu, tymianku czy lubczyku.

Po uformowaniu kotletów czas zabrać się za smażenie. Rozgrzej patelnię i wylej na nią dwie łyżki oleju. Smaż kotlety po dwóch stronach. Kiedy nieco się zarumienią, przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw je do piekarnika nagrzanego na 180 st. C. Piecz je przez 30 minut. Pieczenie kotletów sprawi, że mięso zachowa swój kształt, smak i soczystość.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej