PoradyPieczone czy gotowane, które mięso jest zdrowsze? Większość odpowiada źle

Pieczone czy gotowane, które mięso jest zdrowsze? Większość odpowiada źle

Mięso jest ważnym źródłem białka, żelaza i innych składników odżywczych. Jednak wybór odpowiedniej metody obróbki cieplnej może mieć znaczący wpływ na jego wartość odżywczą. Pieczone czy gotowane, które mięso jest zdrowsze? Odpowiedź was zaskoczy.

Pieczone czy gotowane, które mięso jest zdrowsze? Większość odpowiada źle
Pieczone czy gotowane, które mięso jest zdrowsze? Większość odpowiada źle
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

17.01.2024 10:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W trosce o zdrowy styl życia coraz częściej zastanawiamy się, jak najlepiej przyrządzać mięso, aby zachować jego wartości odżywcze. Czy gotowanie jest lepsze od duszenia, a może warto zastanowić się nad pieczeniem? Oto odpowiedzi na te pytania i wskazówki dotyczące zdrowego przygotowania mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gotowanie i pieczenie - zdrowe metody obróbki cieplnej

Gotowanie i pieczenie to dwie najzdrowsze metody obróbki cieplnej mięsa. Podczas tych procesów mięso jest poddawane działaniu wysokiej temperatury, ale nie jest ona tak wysoka, jak w przypadku smażenia lub duszenia. Dzięki temu w mięsie zachowuje się więcej witamin i minerałów.

Gotowanie to metoda, w której mięso jest zanurzone w wodzie lub bulionie. Podczas gotowania mięso oddaje część swoich składników odżywczych do wody, ale nadal pozostaje w nim dużo wartościowych substancji.

Pieczenie to metoda, w której mięso jest umieszczane w piecu w naczyniu żaroodpornym. Podczas pieczenia mięso jest zamknięte w sosie, dzięki czemu pozostaje soczyste i kruche.

Smażenie to najgorszy wybór

Najmniej zdrowym sposobem obróbki cieplnej mięsa jest smażenie. Podczas smażenia mięso jest poddawane działaniu wysokiej temperatury, co prowadzi do utraty cennych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, żelazo i cynk. Dodatkowo, smażone mięso wchłania sporo tłuszczu, co może przyczyniać się do rozwoju chorób serca i otyłości.

Aby zachować jak najwięcej składników odżywczych w mięsie, podczas jego obróbki cieplnej warto przestrzegać następujących wskazówek:

  • Skróć czas obróbki cieplnej. Im dłużej mięso jest gotowane lub pieczone, tym więcej składników odżywczych traci.
  • Nie dodawaj zbyt dużo soli. Sól może wyciągać z mięsa składniki odżywcze.
  • Dodaj do mięsa warzywa. Warzywa są bogate w witaminy i minerały, które mogą uzupełnić składniki odżywcze tracone przez mięso podczas obróbki cieplnej.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
mięsopieczeniezdrowie