Pieczone czy gotowane, które mięso jest zdrowsze? Większość odpowiada źle

Mięso jest ważnym źródłem białka, żelaza i innych składników odżywczych. Jednak wybór odpowiedniej metody obróbki cieplnej może mieć znaczący wpływ na jego wartość odżywczą. Pieczone czy gotowane, które mięso jest zdrowsze? Odpowiedź was zaskoczy.

Pieczone czy gotowane, które mięso jest zdrowsze? Większość odpowiada źlePieczone czy gotowane, które mięso jest zdrowsze? Większość odpowiada źle
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

W trosce o zdrowy styl życia coraz częściej zastanawiamy się, jak najlepiej przyrządzać mięso, aby zachować jego wartości odżywcze. Czy gotowanie jest lepsze od duszenia, a może warto zastanowić się nad pieczeniem? Oto odpowiedzi na te pytania i wskazówki dotyczące zdrowego przygotowania mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na długie wieczory przygotuj dla swoich bliskich prawdziwą ucztę w zakręconym wydaniu

Gotowanie i pieczenie - zdrowe metody obróbki cieplnej

Gotowanie i pieczenie to dwie najzdrowsze metody obróbki cieplnej mięsa. Podczas tych procesów mięso jest poddawane działaniu wysokiej temperatury, ale nie jest ona tak wysoka, jak w przypadku smażenia lub duszenia. Dzięki temu w mięsie zachowuje się więcej witamin i minerałów.

Gotowanie to metoda, w której mięso jest zanurzone w wodzie lub bulionie. Podczas gotowania mięso oddaje część swoich składników odżywczych do wody, ale nadal pozostaje w nim dużo wartościowych substancji.

Pieczenie to metoda, w której mięso jest umieszczane w piecu w naczyniu żaroodpornym. Podczas pieczenia mięso jest zamknięte w sosie, dzięki czemu pozostaje soczyste i kruche.

Smażenie to najgorszy wybór

Najmniej zdrowym sposobem obróbki cieplnej mięsa jest smażenie. Podczas smażenia mięso jest poddawane działaniu wysokiej temperatury, co prowadzi do utraty cennych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, żelazo i cynk. Dodatkowo, smażone mięso wchłania sporo tłuszczu, co może przyczyniać się do rozwoju chorób serca i otyłości.

Aby zachować jak najwięcej składników odżywczych w mięsie, podczas jego obróbki cieplnej warto przestrzegać następujących wskazówek:

  • Skróć czas obróbki cieplnej. Im dłużej mięso jest gotowane lub pieczone, tym więcej składników odżywczych traci.
  • Nie dodawaj zbyt dużo soli. Sól może wyciągać z mięsa składniki odżywcze.
  • Dodaj do mięsa warzywa. Warzywa są bogate w witaminy i minerały, które mogą uzupełnić składniki odżywcze tracone przez mięso podczas obróbki cieplnej.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
Posyp ulubioną sałatkę. Te drobiny zbawiennie działają na trzustkę i wątrobę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
W PRL-u babcia gotowała częściej niż rosół czy ogórkową. Wspiera stawy i wygładza skórę
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
Za komuny była najsławniejszą zupą. Wspiera jelita i zapobiega uczuciu ciężkości
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
W naczyniu układam ziemniaki i kilka dodatków. Pyszny obiad w kilka chwil
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Ścieram na tarce i dodaję do kapusty. Nawet colesław wypada przy niej blado
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Placki ziemniaczane, które są zawsze chrupiące. Ania Starmach zwraca uwagę na częsty błąd
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Popularnych donutów nie smażę na głębokim tłuszczu. Trudno o coś lepszego do popołudniowej kawy
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Duszę razem z buraczkami. Lepsza niż kapusta zasmażana
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Na obiad robię aromatyczną zupę. Przyjemnie rozgrzewa i podkręca metabolizm
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Pozwalała uniknąć głodu. Dziś mało kto nawet zna jej nazwę
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Szybkie rogaliki na kruchym cieście. W środku owoce, które zastępują cukier
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć
Dodaj odrobinę do wody, gdy gotujesz kalafiora. Pozostanie bielusieńki, a w domu nie będzie brzydko pachnąć