PrzepisDania bezmięsneEwa Wachowicz robi obłędne kotlety ziemniaczane. Tani obiad, który zachwyci całą rodzinę

Ewa Wachowicz robi obłędne kotlety ziemniaczane. Tani obiad, który zachwyci całą rodzinę

Kotlety ziemniaczane Ewy Wachowicz.
Kotlety ziemniaczane Ewy Wachowicz.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook

17.01.2024 07:57

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

W tym roku masz zamiar ograniczyć mięso? Zacznij od małych kroków. Poznaj przepis na przepyszne kotlety, które nie zawierają ani grama mięsa. Przygotujesz je w kilka chwil, a rodzina z pewnością będzie prosić cię o dokładkę.

Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj kotlety ziemniaczane. To tanie, proste i bardzo pożywne danie, które z łatwością zastąpi ci klasyczne, mięsne kotlety. Dodatek pewnego składnika sprawi, że będą intensywne w smaku. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Poznaj genialny przepis Ewy Wachowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz ograniczyć mięso? Dowiedz się, czym je zastąpić

Zastanawiasz się, czym zastąpić mięso w diecie? To nie takie trudne, jak mogłoby się wydawać. W dużych marketach, a nawet w lokalnych sklepach znajdziesz mnóstwo zamienników mięsa, a wśród nich sznycle, kotlety, a nawet "mięso" mielone. Niestety, produkty roślinne nie należą do najtańszych, a porcje są naprawdę niewielkie.

Czy istnieją jakieś tanie zamienniki? Tak. Zrobisz je samodzielnie, w domu, wykorzystując wyłącznie tanie i ogólnodostępne składniki. Jednym z takich dań są kotlety ziemniaczane. To tanie, zdrowe i pożywne danie, które przygotujesz w kilkanaście minut. Poznaj prosty przepis.

Kotlety ziemniaczane wg. Ewy Wachowicz — przepis

Składniki:

  • 6 ziemniaków (mączysta odmiana będzie najlepsza),
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • masło,
  • bułka tarta,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 mała cebula,
  • 3 plastry sera pleśniowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Wstaw je na gaz i gotuj je aż do miękkości.
  2. W międzyczasie zajmij się farszem. Pieczarki umyj i osusz. Pokrój je w małe kawałki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Oba składniki umieść na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Smaż je tak długo, aż staną się rumiane. Na koniec dodaj ser. Farsz dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
  3. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Kiedy nieco ostygną, dodaj do nich jajko oraz mąkę. Uformuj z nich spłaszczone kotlety, a na środku umieść łyżkę farszu. Gotowe kotlety otocz w bułce tartej i usmaż je na patelni. Podawaj jeszcze ciepłe.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl