PrzepisDania bezmięsneEwa Wachowicz robi obłędne kotlety ziemniaczane. Tani obiad, który zachwyci całą rodzinę

Ewa Wachowicz robi obłędne kotlety ziemniaczane. Tani obiad, który zachwyci całą rodzinę

W tym roku masz zamiar ograniczyć mięso? Zacznij od małych kroków. Poznaj przepis na przepyszne kotlety, które nie zawierają ani grama mięsa. Przygotujesz je w kilka chwil, a rodzina z pewnością będzie prosić cię o dokładkę.

Kotlety ziemniaczane Ewy Wachowicz.
Kotlety ziemniaczane Ewy Wachowicz.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook

17.01.2024 07:57

Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj kotlety ziemniaczane. To tanie, proste i bardzo pożywne danie, które z łatwością zastąpi ci klasyczne, mięsne kotlety. Dodatek pewnego składnika sprawi, że będą intensywne w smaku. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Poznaj genialny przepis Ewy Wachowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz ograniczyć mięso? Dowiedz się, czym je zastąpić

Zastanawiasz się, czym zastąpić mięso w diecie? To nie takie trudne, jak mogłoby się wydawać. W dużych marketach, a nawet w lokalnych sklepach znajdziesz mnóstwo zamienników mięsa, a wśród nich sznycle, kotlety, a nawet "mięso" mielone. Niestety, produkty roślinne nie należą do najtańszych, a porcje są naprawdę niewielkie.

Czy istnieją jakieś tanie zamienniki? Tak. Zrobisz je samodzielnie, w domu, wykorzystując wyłącznie tanie i ogólnodostępne składniki. Jednym z takich dań są kotlety ziemniaczane. To tanie, zdrowe i pożywne danie, które przygotujesz w kilkanaście minut. Poznaj prosty przepis.

Kotlety ziemniaczane wg. Ewy Wachowicz — przepis

Składniki:

  • 6 ziemniaków (mączysta odmiana będzie najlepsza),
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • masło,
  • bułka tarta,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 mała cebula,
  • 3 plastry sera pleśniowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Wstaw je na gaz i gotuj je aż do miękkości.
  2. W międzyczasie zajmij się farszem. Pieczarki umyj i osusz. Pokrój je w małe kawałki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Oba składniki umieść na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Smaż je tak długo, aż staną się rumiane. Na koniec dodaj ser. Farsz dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
  3. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Kiedy nieco ostygną, dodaj do nich jajko oraz mąkę. Uformuj z nich spłaszczone kotlety, a na środku umieść łyżkę farszu. Gotowe kotlety otocz w bułce tartej i usmaż je na patelni. Podawaj jeszcze ciepłe.

Wybrane dla Ciebie