Ewa Wachowicz robi obłędne kotlety ziemniaczane. Tani obiad, który zachwyci całą rodzinę
W tym roku masz zamiar ograniczyć mięso? Zacznij od małych kroków. Poznaj przepis na przepyszne kotlety, które nie zawierają ani grama mięsa. Przygotujesz je w kilka chwil, a rodzina z pewnością będzie prosić cię o dokładkę.
17.01.2024 07:57
Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj kotlety ziemniaczane. To tanie, proste i bardzo pożywne danie, które z łatwością zastąpi ci klasyczne, mięsne kotlety. Dodatek pewnego składnika sprawi, że będą intensywne w smaku. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Poznaj genialny przepis Ewy Wachowicz.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chcesz ograniczyć mięso? Dowiedz się, czym je zastąpić
Zastanawiasz się, czym zastąpić mięso w diecie? To nie takie trudne, jak mogłoby się wydawać. W dużych marketach, a nawet w lokalnych sklepach znajdziesz mnóstwo zamienników mięsa, a wśród nich sznycle, kotlety, a nawet "mięso" mielone. Niestety, produkty roślinne nie należą do najtańszych, a porcje są naprawdę niewielkie.
Czy istnieją jakieś tanie zamienniki? Tak. Zrobisz je samodzielnie, w domu, wykorzystując wyłącznie tanie i ogólnodostępne składniki. Jednym z takich dań są kotlety ziemniaczane. To tanie, zdrowe i pożywne danie, które przygotujesz w kilkanaście minut. Poznaj prosty przepis.
Kotlety ziemniaczane wg. Ewy Wachowicz — przepis
Składniki:
- 6 ziemniaków (mączysta odmiana będzie najlepsza),
- 3 łyżki mąki pszennej,
- 1 jajko,
- masło,
- bułka tarta,
- 250 g pieczarek,
- 1 mała cebula,
- 3 plastry sera pleśniowego,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Wstaw je na gaz i gotuj je aż do miękkości.
- W międzyczasie zajmij się farszem. Pieczarki umyj i osusz. Pokrój je w małe kawałki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Oba składniki umieść na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Smaż je tak długo, aż staną się rumiane. Na koniec dodaj ser. Farsz dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
- Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Kiedy nieco ostygną, dodaj do nich jajko oraz mąkę. Uformuj z nich spłaszczone kotlety, a na środku umieść łyżkę farszu. Gotowe kotlety otocz w bułce tartej i usmaż je na patelni. Podawaj jeszcze ciepłe.