Ewa Wachowicz robi obłędne kotlety ziemniaczane. Tani obiad, który zachwyci całą rodzinę

W tym roku masz zamiar ograniczyć mięso? Zacznij od małych kroków. Poznaj przepis na przepyszne kotlety, które nie zawierają ani grama mięsa. Przygotujesz je w kilka chwil, a rodzina z pewnością będzie prosić cię o dokładkę.

Kotlety ziemniaczane Ewy Wachowicz.Kotlety ziemniaczane Ewy Wachowicz.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook

Nie masz pomysłu na obiad? Przygotuj kotlety ziemniaczane. To tanie, proste i bardzo pożywne danie, które z łatwością zastąpi ci klasyczne, mięsne kotlety. Dodatek pewnego składnika sprawi, że będą intensywne w smaku. Pokochają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Poznaj genialny przepis Ewy Wachowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najszybszy makaron z piekarnika. Zrobisz go w mgnieniu oka

Chcesz ograniczyć mięso? Dowiedz się, czym je zastąpić

Zastanawiasz się, czym zastąpić mięso w diecie? To nie takie trudne, jak mogłoby się wydawać. W dużych marketach, a nawet w lokalnych sklepach znajdziesz mnóstwo zamienników mięsa, a wśród nich sznycle, kotlety, a nawet "mięso" mielone. Niestety, produkty roślinne nie należą do najtańszych, a porcje są naprawdę niewielkie.

Czy istnieją jakieś tanie zamienniki? Tak. Zrobisz je samodzielnie, w domu, wykorzystując wyłącznie tanie i ogólnodostępne składniki. Jednym z takich dań są kotlety ziemniaczane. To tanie, zdrowe i pożywne danie, które przygotujesz w kilkanaście minut. Poznaj prosty przepis.

Kotlety ziemniaczane wg. Ewy Wachowicz — przepis

Składniki:

  • 6 ziemniaków (mączysta odmiana będzie najlepsza),
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • masło,
  • bułka tarta,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 mała cebula,
  • 3 plastry sera pleśniowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Wstaw je na gaz i gotuj je aż do miękkości.
  2. W międzyczasie zajmij się farszem. Pieczarki umyj i osusz. Pokrój je w małe kawałki. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Oba składniki umieść na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła. Smaż je tak długo, aż staną się rumiane. Na koniec dodaj ser. Farsz dopraw solą i pieprzem wedle uznania.
  3. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Kiedy nieco ostygną, dodaj do nich jajko oraz mąkę. Uformuj z nich spłaszczone kotlety, a na środku umieść łyżkę farszu. Gotowe kotlety otocz w bułce tartej i usmaż je na patelni. Podawaj jeszcze ciepłe.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku