Żadne schabowe czy mielone. Ewa Wachowicz robi sto razy lepsze kotlety ze składnika za grosze

Żadne schabowe czy mielone nie mogą się równać z kotletami ziemniaczanymi Ewy Wachowicz. Słynna kucharka zdradziła swój przepis na to pyszne i sycące danie, które jest nie tylko łatwe do zrobienia, ale też bardzo tanie.

Żadne schabowe czy mielone. Ewa Wachowicz robi sto razy lepsze kotlety ze składnika za groszeŻadne schabowe czy mielone. Ewa Wachowicz robi sto razy lepsze kotlety ze składnika za grosze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Ewa Wachowicz mistrzyni kulinariów, odkrywa przed nami sekret swoich niezwykle pysznych kotletów ziemniaczanych. Zamiast tradycyjnych mięsnych potraw, proponuje smaczne kotlety wzbogacone aromatycznym farszem grzybowym. Przekonaj się, jak w prosty sposób przygotować to danie, które z pewnością zdobędzie serca wszystkich smakoszy. Gotowi na kulinarną podróż z Ewą Wachowicz?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Ewa Wachowicz, znana z programu "Ewa gotuje" regularnie dzieli się swoją pasją do gotowania. Ostatnio uchyliła rąbka tajemnicy dotyczącej swoich kotletów ziemniaczanych, które okazują się być prostsze, niż się wydaje. Kluczem do tego smakowitego dania są pieczarki, które nadają kotletom głębszego aromatu i wyjątkowego charakteru.

Przepis na kotlety ziemniaczane Ewy Wachowicz

Te aromatyczne kotlety ziemniaczane z grzybowym nadzieniem będą doskonałym dodatkiem do obiadu. Możesz podać je z sałatką z pomidorów i cebuli, zgodnie z propozycją Ewy Wachowicz.

Składniki na kotlety:

  • 6 ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • masło klarowane,
  • bułka tarta.

Składniki na farsz:

  • 250 g pieczarek,
  • 1 cebula biała,
  • 3 plastry niebieskiego sera pleśniowego,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania kotletów ziemniaczanych:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonym wrzątku. Gdy będą gotowe, odcedź i zgnieć na purée.
  2. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj drobno posiekane pieczarki i dopraw solą i pieprzem. Wrzuć również kawałki sera pleśniowego. Mieszaj i podsmaż, aż ser się rozpuści. Zdejmij z ognia.
  3. Do ostudzonej masy ziemniaczanej wbij jajko, dodaj mąkę, a następnie dopraw solą i pieprzem według uznania.
  4. Zwilż dłonie wodą i formuj spłaszczone kotlety, umieszczając w środku porcję farszu pieczarkowego.
  5. Obtocz kotlety w bułce tartej i smaż na złoty kolor na patelni z masłem.
  6. Po usmażeniu odłóż kotleciki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kotlety ziemniaczane według przepisu Ewy Wachowicz to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dzięki prostym składnikom i kulinarnemu twistowi w postaci grzybowego farszu to danie stanie się hitem twojego stołu.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯