Żadne schabowe czy mielone. Ewa Wachowicz robi sto razy lepsze kotlety ze składnika za grosze

Żadne schabowe czy mielone nie mogą się równać z kotletami ziemniaczanymi Ewy Wachowicz. Słynna kucharka zdradziła swój przepis na to pyszne i sycące danie, które jest nie tylko łatwe do zrobienia, ale też bardzo tanie.

Żadne schabowe czy mielone. Ewa Wachowicz robi sto razy lepsze kotlety ze składnika za groszeŻadne schabowe czy mielone. Ewa Wachowicz robi sto razy lepsze kotlety ze składnika za grosze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Ewa Wachowicz mistrzyni kulinariów, odkrywa przed nami sekret swoich niezwykle pysznych kotletów ziemniaczanych. Zamiast tradycyjnych mięsnych potraw, proponuje smaczne kotlety wzbogacone aromatycznym farszem grzybowym. Przekonaj się, jak w prosty sposób przygotować to danie, które z pewnością zdobędzie serca wszystkich smakoszy. Gotowi na kulinarną podróż z Ewą Wachowicz?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Ewa Wachowicz, znana z programu "Ewa gotuje" regularnie dzieli się swoją pasją do gotowania. Ostatnio uchyliła rąbka tajemnicy dotyczącej swoich kotletów ziemniaczanych, które okazują się być prostsze, niż się wydaje. Kluczem do tego smakowitego dania są pieczarki, które nadają kotletom głębszego aromatu i wyjątkowego charakteru.

Przepis na kotlety ziemniaczane Ewy Wachowicz

Te aromatyczne kotlety ziemniaczane z grzybowym nadzieniem będą doskonałym dodatkiem do obiadu. Możesz podać je z sałatką z pomidorów i cebuli, zgodnie z propozycją Ewy Wachowicz.

Składniki na kotlety:

  • 6 ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • masło klarowane,
  • bułka tarta.

Składniki na farsz:

  • 250 g pieczarek,
  • 1 cebula biała,
  • 3 plastry niebieskiego sera pleśniowego,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania kotletów ziemniaczanych:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonym wrzątku. Gdy będą gotowe, odcedź i zgnieć na purée.
  2. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj drobno posiekane pieczarki i dopraw solą i pieprzem. Wrzuć również kawałki sera pleśniowego. Mieszaj i podsmaż, aż ser się rozpuści. Zdejmij z ognia.
  3. Do ostudzonej masy ziemniaczanej wbij jajko, dodaj mąkę, a następnie dopraw solą i pieprzem według uznania.
  4. Zwilż dłonie wodą i formuj spłaszczone kotlety, umieszczając w środku porcję farszu pieczarkowego.
  5. Obtocz kotlety w bułce tartej i smaż na złoty kolor na patelni z masłem.
  6. Po usmażeniu odłóż kotleciki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kotlety ziemniaczane według przepisu Ewy Wachowicz to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dzięki prostym składnikom i kulinarnemu twistowi w postaci grzybowego farszu to danie stanie się hitem twojego stołu.

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie