Żadne schabowe czy mielone. Ewa Wachowicz robi sto razy lepsze kotlety ze składnika za grosze

Żadne schabowe czy mielone nie mogą się równać z kotletami ziemniaczanymi Ewy Wachowicz. Słynna kucharka zdradziła swój przepis na to pyszne i sycące danie, które jest nie tylko łatwe do zrobienia, ale też bardzo tanie.

Żadne schabowe czy mielone. Ewa Wachowicz robi sto razy lepsze kotlety ze składnika za groszeŻadne schabowe czy mielone. Ewa Wachowicz robi sto razy lepsze kotlety ze składnika za grosze
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Ewa Wachowicz mistrzyni kulinariów, odkrywa przed nami sekret swoich niezwykle pysznych kotletów ziemniaczanych. Zamiast tradycyjnych mięsnych potraw, proponuje smaczne kotlety wzbogacone aromatycznym farszem grzybowym. Przekonaj się, jak w prosty sposób przygotować to danie, które z pewnością zdobędzie serca wszystkich smakoszy. Gotowi na kulinarną podróż z Ewą Wachowicz?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konserwa rybna domowej roboty ma w sobie to "coś". Nie sposób się jej oprzeć

Ewa Wachowicz, znana z programu "Ewa gotuje" regularnie dzieli się swoją pasją do gotowania. Ostatnio uchyliła rąbka tajemnicy dotyczącej swoich kotletów ziemniaczanych, które okazują się być prostsze, niż się wydaje. Kluczem do tego smakowitego dania są pieczarki, które nadają kotletom głębszego aromatu i wyjątkowego charakteru.

Przepis na kotlety ziemniaczane Ewy Wachowicz

Te aromatyczne kotlety ziemniaczane z grzybowym nadzieniem będą doskonałym dodatkiem do obiadu. Możesz podać je z sałatką z pomidorów i cebuli, zgodnie z propozycją Ewy Wachowicz.

Składniki na kotlety:

  • 6 ziemniaków,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • masło klarowane,
  • bułka tarta.

Składniki na farsz:

  • 250 g pieczarek,
  • 1 cebula biała,
  • 3 plastry niebieskiego sera pleśniowego,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania kotletów ziemniaczanych:

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonym wrzątku. Gdy będą gotowe, odcedź i zgnieć na purée.
  2. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj drobno posiekane pieczarki i dopraw solą i pieprzem. Wrzuć również kawałki sera pleśniowego. Mieszaj i podsmaż, aż ser się rozpuści. Zdejmij z ognia.
  3. Do ostudzonej masy ziemniaczanej wbij jajko, dodaj mąkę, a następnie dopraw solą i pieprzem według uznania.
  4. Zwilż dłonie wodą i formuj spłaszczone kotlety, umieszczając w środku porcję farszu pieczarkowego.
  5. Obtocz kotlety w bułce tartej i smaż na złoty kolor na patelni z masłem.
  6. Po usmażeniu odłóż kotleciki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kotlety ziemniaczane według przepisu Ewy Wachowicz to prawdziwa uczta dla podniebienia. Dzięki prostym składnikom i kulinarnemu twistowi w postaci grzybowego farszu to danie stanie się hitem twojego stołu.

Wybrane dla Ciebie
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem