Bułka tarta może się schować. Najlepszą panierkę do schabowych robię ze starego chleba
Panierowane kotlety to klasyczny, polski obiad, który zawsze zadowala głodne brzuchy. Zamiast obtaczać kawałki mięsa w bułce tartej, sięgam po nieco inny dodatek. Smakuję jeszcze lepiej.
11.01.2024 11:09
Panierowanie od razu kojarzy się z bułką tartą, nieco rzadziej z japońskim panko. Niektórzy sięgają po otręby lub płatki owsiane, czasem mięso obtacza się w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Moim ostatnim odkryciem jest panierka z chleba z dodatkiem parmezanu. Prosta zmiana sprawi, że tradycyjne kotlety będą smakowały jeszcze lepiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Panierka z chleba
Czerstwe pieczywo najczęściej kończy jako spód do zapiekanek lub w formie grzanek do zupy, jednak ja zamieniam je w pyszną panierkę do mięs. Dodaję do niego starty parmezan oraz jajko tak, jakbym robiła tosty francuskie. Dodatek sera sprawia, że panierka jest jeszcze smaczniejsza.
Zamiast parmezanu można sięgnąć również po cheddar, Dziuras czy polski Bursztyn - sery o wyrazistym, nieco pikantnym smaku. Taką panierką zaskoczysz swoich bliskich, którzy coraz częściej będą prosić, by używać jej zamiast zwykłej bułki tartej. Pamiętaj, że chleb musi być czerstwy, a nie spleśniały - nawet najmniejsza ilość pleśni dyskwalifikuje pieczywo.
Składniki:
- 3-4 kromki czerstwego chleba,
- 2 łyżki drobno startego parmezanu,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki mąki,
- 2 jajka,
- odrobina mleka,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Z kromek pieczywa odkrajam skórki i kroje pozostałą część w niedużą kostkę.
- Do miski wbijam jajka, dodaję mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, start drobno parmezan, mleko i dokładnie mieszam. Doprawiam solą oraz pieprzem. Jeśli masa jest za rzadka, dodaję mąki. Jeśli zbyt gęsta, wlewam mleko.
- Do powstałego ciasta wrzucam kawałki chleba i moczę przez chwilę. Wyciągam.
- Następnie do cienko rozbitych kotletów dociskam powstałą masę wraz z chlebem tak, aby przywarła do mięsa.
- Na patelni rozgrzewam olej i wykładam przygotowane kotlety.
- Smażę na wolnym ogniu z obu stron, aż panierka się zarumieni.
Gotowe kotlety podaję z ulubionymi dodatkami. U mnie najczęściej są to tłuczone ziemniaki i surówka z kapusty lub mizeria. Smacznego!