Bułka tarta może się schować. Najlepszą panierkę do schabowych robię ze starego chleba

Panierowane kotlety to klasyczny, polski obiad, który zawsze zadowala głodne brzuchy. Zamiast obtaczać kawałki mięsa w bułce tartej, sięgam po nieco inny dodatek. Smakuję jeszcze lepiej.

Panierka do kotletów  - PysznościPanierka do kotletów - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Candice Bell
Ewa Malinowska

Panierowanie od razu kojarzy się z bułką tartą, nieco rzadziej z japońskim panko. Niektórzy sięgają po otręby lub płatki owsiane, czasem mięso obtacza się w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Moim ostatnim odkryciem jest panierka z chleba z dodatkiem parmezanu. Prosta zmiana sprawi, że tradycyjne kotlety będą smakowały jeszcze lepiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowy makaron szpinakowy z pysznym łososiem. Obok takiego duetu nie sposób przejść obojętnie

Panierka z chleba

Czerstwe pieczywo najczęściej kończy jako spód do zapiekanek lub w formie grzanek do zupy, jednak ja zamieniam je w pyszną panierkę do mięs. Dodaję do niego starty parmezan oraz jajko tak, jakbym robiła tosty francuskie. Dodatek sera sprawia, że panierka jest jeszcze smaczniejsza.

Kotlety siekane
Kotlety siekane © Adobe Stock

Zamiast parmezanu można sięgnąć również po cheddar, Dziuras czy polski Bursztyn - sery o wyrazistym, nieco pikantnym smaku. Taką panierką zaskoczysz swoich bliskich, którzy coraz częściej będą prosić, by używać jej zamiast zwykłej bułki tartej. Pamiętaj, że chleb musi być czerstwy, a nie spleśniały - nawet najmniejsza ilość pleśni dyskwalifikuje pieczywo.

Składniki:

  • 3-4 kromki czerstwego chleba,
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • odrobina mleka,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Z kromek pieczywa odkrajam skórki i kroje pozostałą część w niedużą kostkę.
  2. Do miski wbijam jajka, dodaję mąkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, start drobno parmezan, mleko i dokładnie mieszam. Doprawiam solą oraz pieprzem. Jeśli masa jest za rzadka, dodaję mąki. Jeśli zbyt gęsta, wlewam mleko.
  3. Do powstałego ciasta wrzucam kawałki chleba i moczę przez chwilę. Wyciągam.
  4. Następnie do cienko rozbitych kotletów dociskam powstałą masę wraz z chlebem tak, aby przywarła do mięsa.
  5. Na patelni rozgrzewam olej i wykładam przygotowane kotlety.
  6. Smażę na wolnym ogniu z obu stron, aż panierka się zarumieni.

Gotowe kotlety podaję z ulubionymi dodatkami. U mnie najczęściej są to tłuczone ziemniaki i surówka z kapusty lub mizeria. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej