Smakują jak orzechy i ser. Szturmem zdobywają polską kuchnię i mają ogrom składników odżywczych

Smakują jak orzechy i ser. Szturmem zdobywają polską kuchnię i mają ogrom składników odżywczych

Płatki drożdżowe zwane "złotem wegan"
Płatki drożdżowe zwane "złotem wegan"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
10.01.2024 15:00

Płatki drożdżowe, zwane "złotem wegan", to produkt nie tylko smaczny, ale też zdrowy, łatwo dostępny i uniwersalny w kuchni. Płatki drożdżowe mogą być spożywane przez każdego, kto chce wzbogacić swoją dietę o wartościowe składniki i urozmaicić swoje menu.

Płatki drożdżowe to produkt pochodzący od nieaktywnych drożdży Saccharomyces cerevisiae, które są uprawiane na melasie buraczanej lub trzcinowej, a następnie dezaktywowane (dzięki czemu są bezpieczne dla zdrowia, gdyż zdezaktywowane drożdże nie poddają się przerastaniu w organizmie), suszone i pakowane w formie płatków. Mają żółty kolor i serowo-orzechowy smak, dzięki czemu nadają się jako zamiennik sera w wielu potrawach wegańskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"Złoto wegan". Właściwości zdrowotne płatów drożdżowych

Ale nie tylko smak przyciąga wegan do tego produktu - płatki drożdżowe mają wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych, które sprawiają, że są prawdziwym skarbem w diecie roślinnej (dlatego też nazywane są "złotem wegan"). Po pierwsze stanowią bogate źródło białka roślinnego. Już trzy łyżki płatków drożdżowych dostarczają około 4-8 g białka.

Po drugie płatki drożdżowe są znakomitym źródłem witamin z grupy B, które pełnią kluczową rolę m.in. w utrzymaniu zdrowia układu nerwowego i skóry. Ponadto "złoto wegan" zawiera wiele składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, magnez, miedź, selen i chrom, które są niezbędne dla wielu procesów fizjologicznych, takich jak ochrona przed wolnymi rodnikami, regulacja poziomu cukru we krwi i utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.

Płatki drożdżowe dostarczają też beta-glukanu, związku o silnych właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i antybakteryjnych, który wspomaga układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu i poprawia stan skóry.

Płatki drożdżowe można stosować jako posypkę do wielu dań
Płatki drożdżowe można stosować jako posypkę do wielu dań © Pixabay

Zastosowanie płatków drożdżowych w kuchni

Płatki drożdżowe można stosować w kuchni na wiele sposobów, np. jako posypkę na zupy, sałatki, makarony, ryż, kasze, pieczywo, popcorn, a także jako składnik sosów, past, pasztetów, czy zapiekanek. Ze względu na wyczuwalną w nich nutę serową, często porównuje się ich smak do smaku parmezanu.

Płatki drożdżowe można zastosować jako przyprawę do przygotowania chrupiącej przekąski z ciecierzycy. Ciecierzycę (ugotowaną bądź z puszki) należy doprawić ulubionymi przyprawami (np. solą, pieprzem, mieloną słodką papryką i tymiankiem) i wymieszać z oliwą, a następnie piec w 200 st. C, aż ziarna nabiorą chrupkości. Gotowe wystarczy posypać płatkami drożdżowymi, które nadadzą przekąsce serowo-orzechowych nut.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także