Smakują jak orzechy i ser. Szturmem zdobywają polską kuchnię i mają ogrom składników odżywczych
Płatki drożdżowe, zwane "złotem wegan", to produkt nie tylko smaczny, ale też zdrowy, łatwo dostępny i uniwersalny w kuchni. Płatki drożdżowe mogą być spożywane przez każdego, kto chce wzbogacić swoją dietę o wartościowe składniki i urozmaicić swoje menu.
Płatki drożdżowe to produkt pochodzący od nieaktywnych drożdży Saccharomyces cerevisiae, które są uprawiane na melasie buraczanej lub trzcinowej, a następnie dezaktywowane (dzięki czemu są bezpieczne dla zdrowia, gdyż zdezaktywowane drożdże nie poddają się przerastaniu w organizmie), suszone i pakowane w formie płatków. Mają żółty kolor i serowo-orzechowy smak, dzięki czemu nadają się jako zamiennik sera w wielu potrawach wegańskich.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jaskółcze gniazda nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze pięknie się prezentują
"Złoto wegan". Właściwości zdrowotne płatów drożdżowych
Ale nie tylko smak przyciąga wegan do tego produktu - płatki drożdżowe mają wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych, które sprawiają, że są prawdziwym skarbem w diecie roślinnejtarget="_blank"> (dlatego też nazywane są "złotem wegan"). Po pierwsze stanowią bogate źródło białka roślinnego. Już trzy łyżki płatków drożdżowych dostarczają około 4-8 g białka.
Po drugie płatki drożdżowe są znakomitym źródłem witamin z grupy B, które pełnią kluczową rolę m.in. w utrzymaniu zdrowia układu nerwowego i skóry. Ponadto "złoto wegan" zawiera wiele składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, magnez, miedź, selen i chrom, które są niezbędne dla wielu procesów fizjologicznych, takich jak ochrona przed wolnymi rodnikami, regulacja poziomu cukru we krwi i utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.
Płatki drożdżowe dostarczają też beta-glukanu, związku o silnych właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i antybakteryjnych, który wspomaga układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu i poprawia stan skóry.
Zastosowanie płatków drożdżowych w kuchni
Płatki drożdżowe można stosować w kuchni na wiele sposobów, np. jako posypkę na zupy, sałatki, makarony, ryż, kasze, pieczywo, popcorn, a także jako składnik sosów, past, pasztetów, czy zapiekanek. Ze względu na wyczuwalną w nich nutę serową, często porównuje się ich smak do smaku parmezanu.
Płatki drożdżowe można zastosować jako przyprawę do przygotowania chrupiącej przekąski z ciecierzycy. Ciecierzycę (ugotowaną bądź z puszki) należy doprawić ulubionymi przyprawami (np. solą, pieprzem, mieloną słodką papryką i tymiankiem) i wymieszać z oliwą, a następnie piec w 200 st. C, aż ziarna nabiorą chrupkości. Gotowe wystarczy posypać płatkami drożdżowymi, które nadadzą przekąsce serowo-orzechowych nut.