Smakują jak orzechy i ser. Szturmem zdobywają polską kuchnię i mają ogrom składników odżywczych

Płatki drożdżowe, zwane "złotem wegan", to produkt nie tylko smaczny, ale też zdrowy, łatwo dostępny i uniwersalny w kuchni. Płatki drożdżowe mogą być spożywane przez każdego, kto chce wzbogacić swoją dietę o wartościowe składniki i urozmaicić swoje menu.

Płatki drożdżowe zwane "złotem wegan"
Płatki drożdżowe zwane "złotem wegan"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Płatki drożdżowe to produkt pochodzący od nieaktywnych drożdży Saccharomyces cerevisiae, które są uprawiane na melasie buraczanej lub trzcinowej, a następnie dezaktywowane (dzięki czemu są bezpieczne dla zdrowia, gdyż zdezaktywowane drożdże nie poddają się przerastaniu w organizmie), suszone i pakowane w formie płatków. Mają żółty kolor i serowo-orzechowy smak, dzięki czemu nadają się jako zamiennik sera w wielu potrawach wegańskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaskółcze gniazda nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze pięknie się prezentują

"Złoto wegan". Właściwości zdrowotne płatów drożdżowych

Ale nie tylko smak przyciąga wegan do tego produktu - płatki drożdżowe mają wiele właściwości odżywczych i zdrowotnych, które sprawiają, że są prawdziwym skarbem w diecie roślinnej (dlatego też nazywane są "złotem wegan"). Po pierwsze stanowią bogate źródło białka roślinnego. Już trzy łyżki płatków drożdżowych dostarczają około 4-8 g białka.

Po drugie płatki drożdżowe są znakomitym źródłem witamin z grupy B, które pełnią kluczową rolę m.in. w utrzymaniu zdrowia układu nerwowego i skóry. Ponadto "złoto wegan" zawiera wiele składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, magnez, miedź, selen i chrom, które są niezbędne dla wielu procesów fizjologicznych, takich jak ochrona przed wolnymi rodnikami, regulacja poziomu cukru we krwi i utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej.

Płatki drożdżowe dostarczają też beta-glukanu, związku o silnych właściwościach przeciwutleniających, przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i antybakteryjnych, który wspomaga układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu i poprawia stan skóry.

Płatki drożdżowe można stosować jako posypkę do wielu dań
Płatki drożdżowe można stosować jako posypkę do wielu dań © Pixabay

Zastosowanie płatków drożdżowych w kuchni

Płatki drożdżowe można stosować w kuchni na wiele sposobów, np. jako posypkę na zupy, sałatki, makarony, ryż, kasze, pieczywo, popcorn, a także jako składnik sosów, past, pasztetów, czy zapiekanek. Ze względu na wyczuwalną w nich nutę serową, często porównuje się ich smak do smaku parmezanu.

Płatki drożdżowe można zastosować jako przyprawę do przygotowania chrupiącej przekąski z ciecierzycy. Ciecierzycę (ugotowaną bądź z puszki) należy doprawić ulubionymi przyprawami (np. solą, pieprzem, mieloną słodką papryką i tymiankiem) i wymieszać z oliwą, a następnie piec w 200 st. C, aż ziarna nabiorą chrupkości. Gotowe wystarczy posypać płatkami drożdżowymi, które nadadzą przekąsce serowo-orzechowych nut.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀