WAŻNE
TERAZ

Właściciel psów, które zagryzły 46-latka, zatrzymany

Kosztuje grosze w porównaniu do kurczaka. Ma równie doskonały smak i dużo białka

Tofu, znane również jako twaróg z Azji, kojarzy się przede wszystkim z kuchnią wege. Produkt ten powstaje z mleka sojowego, natomiast mleko to jest otrzymywane ze zmielonych i gotowanych nasion soi. Tofu posiada wiele cennych właściwości, które powinny przekonać nawet najbardziej zagorzałych miłośników mięsa. Szczególną uwagę tofu powinni poświęcić seniorzy,

Dlaczego warto włączyć tofu do diety?Dlaczego warto włączyć tofu do diety?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Historia powstania tofu nie jest do końca jasna. Istnieje wiele legend na ten temat. Jedna z nich mówi, że zostało wynalezione w 164 r. p.n.e. przez Chińczyka Liu Ana. Inna wersja mówi, że powstało przypadkiem, na skutek zmieszania mleka sojowego z solą morską. Tak czy inaczej, tofu obecnie uważane jest za cenny składnik diety, nie tylko bezmięsnej. Zobacz, dlaczego warto skłonić się ku częstszemu spożywaniu tofu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do podania tego kolorowego obiadu talerze będą zupełnie zbędne

Dlaczego warto jeść tofu? Właściwości zdrowotne

Tofu jest produktem bardzo bogatym w cenne składniki odżywcze. Przede wszystkim stanowi cenne źródło białka. Jest również bogate w wapń i fosfor, a także fitohormony, które zmniejszają ryzyko rozwoju nowotworów, łagodzą objawy menopauzy i regulują poziom cholesterolu. Dostarcza też naszemu organizmowi cynk i selen oraz witaminy z grupy B. Cechuje je również wysoka zawartość izoflawonów, które wspomagają pracę serca i wzmacniają naczynia krwionośne.

Wracając jednak do białka, warto wskazać, że tofu zawiera dziewięć niezbędnych aminokwasów. Białko sojowe bowiem jest źródłem aminokwasów egzogennych, a także charakteryzuje się korzystnym profilem aminokwasowym. Wynika z tego, że tofu stanowić może doskonałą alternatywę dla białek pochodzenia zwierzęcego (w 100 gramach tofu znajdziemy 12 gramów białka, 6 g tłuszczu i 3 g węglowodanów).

Tofu może być doskonałym zamiennikiem kurczaka
Tofu może być doskonałym zamiennikiem kurczaka © Pixabay

Jak smakuje tofu? Kto powinien je jeść, a kto unikać?

Jedną z najcenniejszych właściwości tofu jest to, że ten sojowy biały twarożek sam w sobie nie ma wyraźnego smaku - podczas gotowania przyjmuje smak innych produktów, z którymi jest przyrządzany. Można dodawać go zarówno do dań pikantnych, jak i słodkich. W odpowiednim zestawieniu może smakować jak ryba, wołowina, a nawet dziczyzna. Tofu sprawdza się jako dodatek sałatek, dań smażonych, pieczonych i gotowanych.

Na tofu przychylnym okiem powinni spojrzeć przede wszystkim seniorzy, którzy często mają problemy z łaknieniem i nie dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Warto jednak zachować ostrożność. Soja, czyli główny składnik tofu, może wywołać reakcję alergiczną. Tofu wykluczamy z diety również przy występowaniu kamicy nerkowej, kamicy żółciowej, wrodzonej niedoczynności tarczycy, niedoczynności tarczycy.

Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą