Królewskie kotlety mielone. Dodaj odrobinę nietypowego składnika
Królewskie, ale pozbawione nadęcia, proste i w tej prostocie genialne - takie właśnie są kotlety z poniższego przepisu. Wyjątkowości nadaje im jeden składnik. Przepatrz kuchenne szafki, na pewno masz zachomikowane opakowanie tego produktu.
07.01.2024 | aktual.: 20.03.2024 10:38
Jeśli szukasz inspiracji na smaczny obiad dla całej rodziny, zerknij na ten innowacyjny przepis na kotlety mielone. W wersji królewskiej podbiją podniebienia wszystkich mięsożerców. Wystarczy dodać jeden składnik. Jest niedrogi, łatwo dostępny, a do tego wspaniale oddziałuje na organizm, zwłaszcza na układ pokarmowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić kotlety mielone, żeby były soczyste i miały chrupiącą skórkę?
Królewskie kotlety mielone będą miłą odmianą i alternatywą dla klasycznych pulpetów. Zamiast namoczonej bułki do mięsnej masy dodaj mielone siemię lniane oraz odrobinę masła. Takie połączenie sprawi, że z patelni zdejmiesz soczyste i miękkie, ale zwarte kotlety. Chrupkości mielonym doda nietypowa panierka, również z siemienia lnianego.
Zastępując klasyczną bułkę tartą siemieniem lnianym, kotlety zyskają więcej smaku i, rzecz jasna, wartości odżywczych (siemię lniane jest jednym z najpopularniejszych środków medycyny naturalnej, jeśli chodzi o ilość i różnorodność zastosowań, najczęściej jednak stosuje się w przypadku zaburzeń pracy układu pokarmowego). Pamiętaj jednak, żeby samodzielnie mielić ziarna lnu. Gotowe mogą szybko się utlenić.
Królewskie kotlety mielone. Przepis
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 100 g masła,
- 1 szklanka siemienia lnianego zmielonego na drobny pył,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Cebulę obierz, pokrój drobno i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu,
- Mięso mielone połącz z ostudzoną, podsmażoną cebulą, jajkiem, solą i pieprzem, a także połową szklanki zmielonego siemienia lnianego. Wyrób całość na jednolitą masę.
- Z gotowej mięsnej masy uformuj placuszki, a na środek każdego wyłóż małą łyżeczkę masła. Z placuszków uformuj kotlety (z masłem w środku).
- Kotlety obtocz w pozostałej części zmielonego siemienia lnianego i smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane z obu stron.
- Gotowe kotlety mielone odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Serwuj z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.