Królewskie kotlety mielone. Dodaj odrobinę nietypowego składnika

Królewskie, ale pozbawione nadęcia, proste i w tej prostocie genialne - takie właśnie są kotlety z poniższego przepisu. Wyjątkowości nadaje im jeden składnik. Przepatrz kuchenne szafki, na pewno masz zachomikowane opakowanie tego produktu.

Chrupiące i soczyste kotlety mieloneChrupiące i soczyste kotlety mielone
Źródło zdjęć: © Pixabay

Jeśli szukasz inspiracji na smaczny obiad dla całej rodziny, zerknij na ten innowacyjny przepis na kotlety mielone. W wersji królewskiej podbiją podniebienia wszystkich mięsożerców. Wystarczy dodać jeden składnik. Jest niedrogi, łatwo dostępny, a do tego wspaniale oddziałuje na organizm, zwłaszcza na układ pokarmowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Świetny na obiad dla całej rodziny

Jak zrobić kotlety mielone, żeby były soczyste i miały chrupiącą skórkę?

Królewskie kotlety mielone będą miłą odmianą i alternatywą dla klasycznych pulpetów. Zamiast namoczonej bułki do mięsnej masy dodaj mielone siemię lniane oraz odrobinę masła. Takie połączenie sprawi, że z patelni zdejmiesz soczyste i miękkie, ale zwarte kotlety. Chrupkości mielonym doda nietypowa panierka, również z siemienia lnianego.

Zastępując klasyczną bułkę tartą siemieniem lnianym, kotlety zyskają więcej smaku i, rzecz jasna, wartości odżywczych (siemię lniane jest jednym z najpopularniejszych środków medycyny naturalnej, jeśli chodzi o ilość i różnorodność zastosowań, najczęściej jednak stosuje się w przypadku zaburzeń pracy układu pokarmowego). Pamiętaj jednak, żeby samodzielnie mielić ziarna lnu. Gotowe mogą szybko się utlenić.

Kotlety mielone
Kotlety mielone © Pixabay

Królewskie kotlety mielone. Przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 100 g masła,
  • 1 szklanka siemienia lnianego zmielonego na drobny pył,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz, pokrój drobno i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu,
  2. Mięso mielone połącz z ostudzoną, podsmażoną cebulą, jajkiem, solą i pieprzem, a także połową szklanki zmielonego siemienia lnianego. Wyrób całość na jednolitą masę.
  3. Z gotowej mięsnej masy uformuj placuszki, a na środek każdego wyłóż małą łyżeczkę masła. Z placuszków uformuj kotlety (z masłem w środku).
  4. Kotlety obtocz w pozostałej części zmielonego siemienia lnianego i smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane z obu stron.
  5. Gotowe kotlety mielone odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  6. Serwuj z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości