Królewskie kotlety mielone. Dodaj odrobinę nietypowego składnika
Królewskie, ale pozbawione nadęcia, proste i w tej prostocie genialne - takie właśnie są kotlety z poniższego przepisu. Wyjątkowości nadaje im jeden składnik. Przepatrz kuchenne szafki, na pewno masz zachomikowane opakowanie tego produktu.
Jeśli szukasz inspiracji na smaczny obiad dla całej rodziny, zerknij na ten innowacyjny przepis na kotlety mielone. W wersji królewskiej podbiją podniebienia wszystkich mięsożerców. Wystarczy dodać jeden składnik. Jest niedrogi, łatwo dostępny, a do tego wspaniale oddziałuje na organizm, zwłaszcza na układ pokarmowy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Świetny na obiad dla całej rodziny
Jak zrobić kotlety mielone, żeby były soczyste i miały chrupiącą skórkę?
Królewskie kotlety mielone będą miłą odmianą i alternatywą dla klasycznych pulpetów. Zamiast namoczonej bułki do mięsnej masy dodaj mielone siemię lniane oraz odrobinę masła. Takie połączenie sprawi, że z patelni zdejmiesz soczyste i miękkie, ale zwarte kotlety. Chrupkości mielonym doda nietypowa panierka, również z siemienia lnianego.
Zastępując klasyczną bułkę tartą siemieniem lnianym, kotlety zyskają więcej smaku i, rzecz jasna, wartości odżywczych (siemię lniane jest jednym z najpopularniejszych środków medycyny naturalnej, jeśli chodzi o ilość i różnorodność zastosowań, najczęściej jednak stosuje się w przypadku zaburzeń pracy układu pokarmowego). Pamiętaj jednak, żeby samodzielnie mielić ziarna lnu. Gotowe mogą szybko się utlenić.
Królewskie kotlety mielone. Przepis
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 100 g masła,
- 1 szklanka siemienia lnianego zmielonego na drobny pył,
- olej do smażenia,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Cebulę obierz, pokrój drobno i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu,
- Mięso mielone połącz z ostudzoną, podsmażoną cebulą, jajkiem, solą i pieprzem, a także połową szklanki zmielonego siemienia lnianego. Wyrób całość na jednolitą masę.
- Z gotowej mięsnej masy uformuj placuszki, a na środek każdego wyłóż małą łyżeczkę masła. Z placuszków uformuj kotlety (z masłem w środku).
- Kotlety obtocz w pozostałej części zmielonego siemienia lnianego i smaż na rozgrzanym tłuszczu, aż będą rumiane z obu stron.
- Gotowe kotlety mielone odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Serwuj z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką.