Nie tłukę już mięsa na obiad. Teraz robię kotlety siekane i są o niebo lepsze
Kotlety siekane to pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych czy mielonych. Chrupiąca skórka i soczyste wnętrze z pewnością oczaruje każdego smakosza. Koniecznie zapisz sobie ten przepis.
03.01.2024 14:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kotlety schabowe, mielone czy dewolaje to dania, które często goszczą na naszych stołach. Niemniej jednak warto od czasu do czasu wprowadzić do menu pewne odmiany i spróbować czegoś nowego, na przykład kotletów siekanych. Sama często sięgam po ten przepis. Jest niezawodny.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kotlety inaczej. Jak zrobić kotlety siekane?
Kotlety siekane to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych schabowych. Przygotowanie klasycznych kotletów schabowych wymaga najpierw rozbicia mięsa, co jest dość żmudnym procesem, wymagającym użycia tłuczka lub maszynki do mięsa. Dodatkowo trzeba zachować ostrożność, aby nie rozbić mięsa zbyt mocno, co mogłoby spowodować, że kotlety będą suche.
Jeżeli nie przepadasz za tym procesem, możesz spróbować przepisu na kotlety siekane. Zamiast schabu wykorzystaj karkówkę lub łopatkę. To tłustsze od schabu fragmenty wieprzowej tuszy, przez co będą bardziej soczyste po przygotowaniu. Nie zapomnij też o przyprawach, np. mielonej papryce słodkiej, tymianku i czosnku.
Kotlety siekane z łopatki wieprzowej. Przepis
Składniki:
- 500 g łopatki wieprzowej,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki mąki,
- słodka papryka,
- tymianek,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Dobrze naostrzonym nożem posiekaj drobno łopatkę wieprzową. Jeśli posiadasz odpowiednie ostrze, możesz użyć blendera. Pamiętaj jednak, że mięso nie powinno mieć konsystencji masy, a mieć widoczne kawałki krojonego mięsa.
- Do mięsa dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw całość solą i pieprzem oraz słodką papryką mieloną i tymiankiem.
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Następnie uformuj kotlety i obtocz je w mące. Od razu smaż je na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na średnim ogniu, by zarumieniły się z zewnątrz, a w środku nabrały soczystości.
- Gotowe kotlety odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Podawaj z ziemniakami lub kaszami i surówką.