Masz dość zwykłych? Zrób kotlety gyros, a nie pożałujesz przez ani sekundę

Ten przepis sprawdzi się idealnie, kiedy z głowy wyparowały wszystkie pomysły na dania obiadowe. Kotlety gyros przygotuje każdy, nawet nieczęsty bywalec kuchni. Spróbuj, a z pewnością nie rozstaniesz się już z tym przepisem.

Kotlety gyrosKotlety gyros
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a szykowanie wciąż tego samego doprowadza cię na skraj znużenia, koniecznie zerknij na ten przepis. To bardzo proste rozwiązanie na ciepły posiłek dla najbliższych, a połączenie składników gwarantuje sukces. Kotlety gyros to coś, co musi pojawiać się na twoim stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

Co zamiast tradycyjnych kotletów?

Drobiowe kotlety gyros to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Filet z kurczaka to jedno z najczęściej wybieranych mięs, nawet wśród niejadków, sos zaś zawiera uwielbiane przez wielu połączenie majonezu z ketchupem. Do tego wystarczy dodać pokrojonego w kosteczkę ogórka korniszonego i świeżą paprykę, które dodają przyjemnej chrupkości oraz podbijają smak potrawy.

Sama przyprawa gyros, która zapewne wiele osób uratowała z opresji pod tytułem "brak pomysłu na obiad", jest łatwa do zrobienia w domowych warunkach. Składa się bowiem z przypraw, które bez problemu zdobędziemy w sklepie. Przygotowując samodzielnie taką mieszankę gyros, możemy w pełni dostosować jej smak do swoich preferencji. Oto co powinno znaleźć się w takim miksie: kmin rzymski, zmielone ziarna kolendry, mielona słodka papryka, suszony czosnek, cynamon, oregano, tymianek, kozieradka, a także ostra papryka i chili w płatkach opcjonalnie.

Przyprawa gyros nada potrawie nieziemskiego arom
Przyprawa gyros nada potrawie nieziemskiego aromatu © Pexels | Geraud pfeiffer

Kotlety drobiowe gyros. Przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • przyprawa gyros,
  • papryka żółta,
  • 220 g żółtego sera,
  • 1 jajko, bułka tarta i mąka do panierowania,
  • 3-4 ogórki konserwowe,
  • 4 łyżki ketchupu i 4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Filety oczyść i przekrój na pół wzdłuż. Otrzymane kotlety rozbij tłuczkiem.
  2. Mięso natrzyj przyprawą gyros, następnie przykryj i odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
  3. W tym czasie paprykę o ogórka pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. W oddzielnym pojemniku przygotuj sos: wymieszaj ketchup i majonez, dodaj pokrojoną wcześniej paprykę oraz ogórka.
  5. Mięso wyjmij z lodówki i odczekaj, by nabrało temperatury pokojowej.
  6. W oddzielnych miskach przygotuj rozkłócone jajko, mąkę i bułkę tartą. Kotlety panieruj najpierw w mące, następnie w jajku, a po tym w bułce tartej.
  7. Tak przygotowane smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż panierka ładnie zezłoci się.
  8. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego.
  9. Każdego kotleta pokryj przygotowanym sosem, całość oprósz serem żółtym.
  10. Całość piecz ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Wybrane dla Ciebie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa