Masz dość zwykłych? Zrób kotlety gyros, a nie pożałujesz przez ani sekundę

Ten przepis sprawdzi się idealnie, kiedy z głowy wyparowały wszystkie pomysły na dania obiadowe. Kotlety gyros przygotuje każdy, nawet nieczęsty bywalec kuchni. Spróbuj, a z pewnością nie rozstaniesz się już z tym przepisem.

Kotlety gyrosKotlety gyros
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a szykowanie wciąż tego samego doprowadza cię na skraj znużenia, koniecznie zerknij na ten przepis. To bardzo proste rozwiązanie na ciepły posiłek dla najbliższych, a połączenie składników gwarantuje sukces. Kotlety gyros to coś, co musi pojawiać się na twoim stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

Co zamiast tradycyjnych kotletów?

Drobiowe kotlety gyros to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Filet z kurczaka to jedno z najczęściej wybieranych mięs, nawet wśród niejadków, sos zaś zawiera uwielbiane przez wielu połączenie majonezu z ketchupem. Do tego wystarczy dodać pokrojonego w kosteczkę ogórka korniszonego i świeżą paprykę, które dodają przyjemnej chrupkości oraz podbijają smak potrawy.

Sama przyprawa gyros, która zapewne wiele osób uratowała z opresji pod tytułem "brak pomysłu na obiad", jest łatwa do zrobienia w domowych warunkach. Składa się bowiem z przypraw, które bez problemu zdobędziemy w sklepie. Przygotowując samodzielnie taką mieszankę gyros, możemy w pełni dostosować jej smak do swoich preferencji. Oto co powinno znaleźć się w takim miksie: kmin rzymski, zmielone ziarna kolendry, mielona słodka papryka, suszony czosnek, cynamon, oregano, tymianek, kozieradka, a także ostra papryka i chili w płatkach opcjonalnie.

Przyprawa gyros nada potrawie nieziemskiego arom
Przyprawa gyros nada potrawie nieziemskiego aromatu © Pexels | Geraud pfeiffer

Kotlety drobiowe gyros. Przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • przyprawa gyros,
  • papryka żółta,
  • 220 g żółtego sera,
  • 1 jajko, bułka tarta i mąka do panierowania,
  • 3-4 ogórki konserwowe,
  • 4 łyżki ketchupu i 4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Filety oczyść i przekrój na pół wzdłuż. Otrzymane kotlety rozbij tłuczkiem.
  2. Mięso natrzyj przyprawą gyros, następnie przykryj i odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
  3. W tym czasie paprykę o ogórka pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. W oddzielnym pojemniku przygotuj sos: wymieszaj ketchup i majonez, dodaj pokrojoną wcześniej paprykę oraz ogórka.
  5. Mięso wyjmij z lodówki i odczekaj, by nabrało temperatury pokojowej.
  6. W oddzielnych miskach przygotuj rozkłócone jajko, mąkę i bułkę tartą. Kotlety panieruj najpierw w mące, następnie w jajku, a po tym w bułce tartej.
  7. Tak przygotowane smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż panierka ładnie zezłoci się.
  8. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego.
  9. Każdego kotleta pokryj przygotowanym sosem, całość oprósz serem żółtym.
  10. Całość piecz ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy