PrzepisDania mięsneMasz dość zwykłych? Zrób kotlety gyros, a nie pożałujesz przez ani sekundę

Masz dość zwykłych? Zrób kotlety gyros, a nie pożałujesz przez ani sekundę

Kotlety gyros
Kotlety gyros
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
03.01.2024 13:03

Ten przepis sprawdzi się idealnie, kiedy z głowy wyparowały wszystkie pomysły na dania obiadowe. Kotlety gyros przygotuje każdy, nawet nieczęsty bywalec kuchni. Spróbuj, a z pewnością nie rozstaniesz się już z tym przepisem.

Jeśli nie masz pomysłu na obiad, a szykowanie wciąż tego samego doprowadza cię na skraj znużenia, koniecznie zerknij na ten przepis. To bardzo proste rozwiązanie na ciepły posiłek dla najbliższych, a połączenie składników gwarantuje sukces. Kotlety gyros to coś, co musi pojawiać się na twoim stole.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co zamiast tradycyjnych kotletów?

Drobiowe kotlety gyros to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Filet z kurczaka to jedno z najczęściej wybieranych mięs, nawet wśród niejadków, sos zaś zawiera uwielbiane przez wielu połączenie majonezu z ketchupem. Do tego wystarczy dodać pokrojonego w kosteczkę ogórka korniszonego i świeżą paprykę, które dodają przyjemnej chrupkości oraz podbijają smak potrawy.

Sama przyprawa gyros, która zapewne wiele osób uratowała z opresji pod tytułem "brak pomysłu na obiad", jest łatwa do zrobienia w domowych warunkach. Składa się bowiem z przypraw, które bez problemu zdobędziemy w sklepie. Przygotowując samodzielnie taką mieszankę gyros, możemy w pełni dostosować jej smak do swoich preferencji. Oto co powinno znaleźć się w takim miksie: kmin rzymski, zmielone ziarna kolendry, mielona słodka papryka, suszony czosnek, cynamon, oregano, tymianek, kozieradka, a także ostra papryka i chili w płatkach opcjonalnie.

Przyprawa gyros nada potrawie nieziemskiego aromatu
Przyprawa gyros nada potrawie nieziemskiego aromatu © Pexels | Geraud pfeiffer

Kotlety drobiowe gyros. Przepis

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • przyprawa gyros,
  • papryka żółta,
  • 220 g żółtego sera,
  • 1 jajko, bułka tarta i mąka do panierowania,
  • 3-4 ogórki konserwowe,
  • 4 łyżki ketchupu i 4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Filety oczyść i przekrój na pół wzdłuż. Otrzymane kotlety rozbij tłuczkiem.
  2. Mięso natrzyj przyprawą gyros, następnie przykryj i odstaw na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
  3. W tym czasie paprykę o ogórka pokrój w kostkę, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  4. W oddzielnym pojemniku przygotuj sos: wymieszaj ketchup i majonez, dodaj pokrojoną wcześniej paprykę oraz ogórka.
  5. Mięso wyjmij z lodówki i odczekaj, by nabrało temperatury pokojowej.
  6. W oddzielnych miskach przygotuj rozkłócone jajko, mąkę i bułkę tartą. Kotlety panieruj najpierw w mące, następnie w jajku, a po tym w bułce tartej.
  7. Tak przygotowane smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż panierka ładnie zezłoci się.
  8. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego.
  9. Każdego kotleta pokryj przygotowanym sosem, całość oprósz serem żółtym.
  10. Całość piecz ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także