NewsyDietetyk sprawdził skład popularnych wędlin. W jednej nie ma grama mięsa

Dietetyk sprawdził skład popularnych wędlin. W jednej nie ma grama mięsa

MIchał Wrzosek doradza, których wędlin unikać w Lidlu
MIchał Wrzosek doradza, których wędlin unikać w Lidlu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

17.11.2023 12:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Dietetyk dr Michał Wrzosek wziął pod lupę sześć wędlin z Lidla. Jego wyniki są zaskakujące. W jednej z nich nie ma ani grama mięsa, a w innej znajduje się cukier.

Dokonując wyboru wędlin w sklepie, rzadko zastanawiamy się nad ich składem. Dietetyk dr Michał Wrzosek postanowił przyjrzeć się bliżej popularnym produktom, które są dostępne w Lidlu. Rezultaty jego analizy mogą zaskoczyć. Okazuje się, że niektóre wędliny zawierają minimalną ilość mięsa, a w innych dominują składniki takie jak wzmacniacze smaku czy konserwanty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najgorsza wędlina według dietetyka

Mortadelę Klasyczną Vano dr Wrzosek uznał za najgorszą wędlinę z Lidla. Produkt zawiera tylko 53 proc. mięsa, które jest MOM-em, czyli mięsem oddzielonym mechanicznie. MOM powstaje z rozdrobnionych chrząstek, ścięgien i skór. Jest to tańszy zamiennik mięsa, ale ma gorsze właściwości odżywcze. Mortadela Vano zawiera również dużo dodatków, takich jak: sól, cukier, konserwanty i wzmacniacze smaku.

Kolejnym produktem, który nie zyskał aprobaty dietetyka, jest szynka Morlińska wędzona. Choć może przyciągać marką, to według Dr. Wrzoska wartość jakościowa pozostawia wiele do życzenia. Zaledwie 70 proc. mięsa, dużo dodatków i cukier to składniki, które nie uzasadniają ceny tego produktu.

Szynka Krakus, która jest droższa od Morlińskiej, ma lepszy skład, ale nadal zawiera dużo dodatków.

Dietetyk poleca te produkty

Wśród rekomendowanych wędlin z Lidla wyróżniają się filet z kurczaka Dulano oraz szynka wieprzowa Pikok. Pierwszy z produktów zawiera aż 91 proc. mięsa, krótki skład i brak zbędnych dodatków. Z kolei szynka wieprzowa Pikok zdobyła uznanie dietetyka dzięki zawartości 95 proc. mięsa. To propozycje cenowo atrakcyjne, a jednocześnie spełniające wymogi jakościowe.

Absolutnym zwycięzcą rankingu okazał się filet z indyka Pikok. Zawiera aż 98 proc. mięsa, co stanowi najwyższy poziom w porównaniu do pozostałych produktów. Dodatkowo brak wzmacniaczy smaku czy konserwantów sprawia, że jest to propozycja nie tylko smaczna, ale i zdrowa.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także