Dietetyk sprawdził skład popularnych wędlin. W jednej nie ma grama mięsa

Dietetyk dr Michał Wrzosek wziął pod lupę sześć wędlin z Lidla. Jego wyniki są zaskakujące. W jednej z nich nie ma ani grama mięsa, a w innej znajduje się cukier.

MIchał Wrzosek doradza, których wędlin unikać w LidluMIchał Wrzosek doradza, których wędlin unikać w Lidlu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Dokonując wyboru wędlin w sklepie, rzadko zastanawiamy się nad ich składem. Dietetyk dr Michał Wrzosek postanowił przyjrzeć się bliżej popularnym produktom, które są dostępne w Lidlu. Rezultaty jego analizy mogą zaskoczyć. Okazuje się, że niektóre wędliny zawierają minimalną ilość mięsa, a w innych dominują składniki takie jak wzmacniacze smaku czy konserwanty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowany kurczakiem wianek z ciasta filo. To strzał w dziesiątkę

Najgorsza wędlina według dietetyka

Mortadelę Klasyczną Vano dr Wrzosek uznał za najgorszą wędlinę z Lidla. Produkt zawiera tylko 53 proc. mięsa, które jest MOM-em, czyli mięsem oddzielonym mechanicznie. MOM powstaje z rozdrobnionych chrząstek, ścięgien i skór. Jest to tańszy zamiennik mięsa, ale ma gorsze właściwości odżywcze. Mortadela Vano zawiera również dużo dodatków, takich jak: sól, cukier, konserwanty i wzmacniacze smaku.

Kolejnym produktem, który nie zyskał aprobaty dietetyka, jest szynka Morlińska wędzona. Choć może przyciągać marką, to według Dr. Wrzoska wartość jakościowa pozostawia wiele do życzenia. Zaledwie 70 proc. mięsa, dużo dodatków i cukier to składniki, które nie uzasadniają ceny tego produktu.

Szynka Krakus, która jest droższa od Morlińskiej, ma lepszy skład, ale nadal zawiera dużo dodatków.

Dietetyk poleca te produkty

Wśród rekomendowanych wędlin z Lidla wyróżniają się filet z kurczaka Dulano oraz szynka wieprzowa Pikok. Pierwszy z produktów zawiera aż 91 proc. mięsa, krótki skład i brak zbędnych dodatków. Z kolei szynka wieprzowa Pikok zdobyła uznanie dietetyka dzięki zawartości 95 proc. mięsa. To propozycje cenowo atrakcyjne, a jednocześnie spełniające wymogi jakościowe.

Absolutnym zwycięzcą rankingu okazał się filet z indyka Pikok. Zawiera aż 98 proc. mięsa, co stanowi najwyższy poziom w porównaniu do pozostałych produktów. Dodatkowo brak wzmacniaczy smaku czy konserwantów sprawia, że jest to propozycja nie tylko smaczna, ale i zdrowa.

Wybrane dla Ciebie
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami