Kiełbasa prezesówka do słoika. Zrobisz i nawet nie popatrzysz na sklepowe konserwy

Karkówka, boczek, zioła i odrobina wody - tyle wystarczy, by stworzyć obłędny mięsny smakołyk. Kiełbasa prezesówka zachowa smak i świeżość przez wiele miesięcy - to dzięki potrójnemu procesowi konserwacji.

ZObacz, jak przygotować kiełbasę prezesówkęZObacz, jak przygotować kiełbasę prezesówkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Już sama nazwa wskazuje, że kiełbasa prezesówka to nie byle co. Ten aromatyczny miks mięs i przypraw zamknięty w słoiku zachwyci podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Geniusz tkwi w prostocie. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z ziemniakami w nowym wydaniu. To najlepszy obiad prosto z piekarnika

Jak przygotować mięso na zimę w słoikach?

Mięso mielone w słoikach jest łatwe do przyrządzenia i długo zachowuje świeżość i wartości odżywcze. Chcąc je przygotować, wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach. Przede wszystkim postaw na wysokojakościowe produkty. Wybierz świeże mięso mielone, najlepiej wieprzowe lub wołowe.

Przyprawy są kwestią gustu, jednak najlepiej sprawdzą się: sól, pieprz, czosnek, cebula, majeranek i tymianek. Pamiętaj też, by nie naciskać mięsa zbyt mocno podczas uzupełniania słoików, aby nie uszkodzić jego struktury. Chcąc zapewnić mięsnym konserwom trwałość, należy zastosować metodę tyndalizacji. Polega ona na ponownym gotowaniu słoików po 24 godzinach od pierwszego gotowania i powtórzeniu tego procesu jeszcze raz po kolejnych 24 godzinach. Dzięki temu zniszczone zostaną wszystkie zarodniki bakterii i grzybów, które mogłyby spowodować psucie się mięsa.

Po zakończeniu tyndalizacji sprawdź, czy słoiki są szczelnie zamknięte i przechowuj je w chłodnym (poniżej 20 st. C) i ciemnym miejscu. Tak przygotowana i odpowiednio przechowywana kiełbasa prezesówka przetrwa sześć miesięcy.

Kiełbasa prezesówka posmakuje nawet najbardziej wybrednym
Kiełbasa prezesówka posmakuje nawet najbardziej wybrednym © Pixabay

Kiełbasa prezesówka ze słoika. Przepis

Składniki:

  • 2 kg mielonej karkówki,
  • 1 kg boczku,
  • 2 łyżki soli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • łyżka suszonego oregano,
  • łyżka cukru,
  • pieprz,
  • 400 ml przegotowanej, zimnej wody.

Przygotowanie:

  1. Karkówkę i boczek przepuść przez maszynkę do mielenia (jeśli kupiłeś w kawałku).
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do mięsa razem z ziołami, cukrem, solą i pieprzem oraz wodą.
  3. Dokładnie wymieszaj całość. Masę wyrabiaj dłońmi przez ok. 5 minut.
  4. Przykryj mięsną masę folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  5. Po tym czasie ponownie wymieszaj całość. Następnie przełóż mięso do czystych, wyparzonych słoików do 3/4 wysokości i zakręć je dokładnie.
  6. W dużym garnku wyłożonym ściereczką lub gazetami poukładaj zakręcone słoiki tak, by nie stykały się ze sobą.
  7. Słoiki zalej zimną wodą do 3/4 ich wysokości. Na wolnym ogniu doprowadź wodę do wrzenia.
  8. Gotuj całość przez 2 godziny. Po tym czasie słoiki odstaw do ostygnięcia.
  9. Następnego dnia powtórz czynność, ale czas gotowania słoików skróć do 30 minut. Tak samo zrób trzeciego dnia - słoiki gotuj ok. pół godziny.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie