Kiełbasa prezesówka do słoika. Zrobisz i nawet nie popatrzysz na sklepowe konserwy

Karkówka, boczek, zioła i odrobina wody - tyle wystarczy, by stworzyć obłędny mięsny smakołyk. Kiełbasa prezesówka zachowa smak i świeżość przez wiele miesięcy - to dzięki potrójnemu procesowi konserwacji.

ZObacz, jak przygotować kiełbasę prezesówkęZObacz, jak przygotować kiełbasę prezesówkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Już sama nazwa wskazuje, że kiełbasa prezesówka to nie byle co. Ten aromatyczny miks mięs i przypraw zamknięty w słoiku zachwyci podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Geniusz tkwi w prostocie. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak z ziemniakami w nowym wydaniu. To najlepszy obiad prosto z piekarnika

Jak przygotować mięso na zimę w słoikach?

Mięso mielone w słoikach jest łatwe do przyrządzenia i długo zachowuje świeżość i wartości odżywcze. Chcąc je przygotować, wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach. Przede wszystkim postaw na wysokojakościowe produkty. Wybierz świeże mięso mielone, najlepiej wieprzowe lub wołowe.

Przyprawy są kwestią gustu, jednak najlepiej sprawdzą się: sól, pieprz, czosnek, cebula, majeranek i tymianek. Pamiętaj też, by nie naciskać mięsa zbyt mocno podczas uzupełniania słoików, aby nie uszkodzić jego struktury. Chcąc zapewnić mięsnym konserwom trwałość, należy zastosować metodę tyndalizacji. Polega ona na ponownym gotowaniu słoików po 24 godzinach od pierwszego gotowania i powtórzeniu tego procesu jeszcze raz po kolejnych 24 godzinach. Dzięki temu zniszczone zostaną wszystkie zarodniki bakterii i grzybów, które mogłyby spowodować psucie się mięsa.

Po zakończeniu tyndalizacji sprawdź, czy słoiki są szczelnie zamknięte i przechowuj je w chłodnym (poniżej 20 st. C) i ciemnym miejscu. Tak przygotowana i odpowiednio przechowywana kiełbasa prezesówka przetrwa sześć miesięcy.

Kiełbasa prezesówka posmakuje nawet najbardziej wybrednym
Kiełbasa prezesówka posmakuje nawet najbardziej wybrednym © Pixabay

Kiełbasa prezesówka ze słoika. Przepis

Składniki:

  • 2 kg mielonej karkówki,
  • 1 kg boczku,
  • 2 łyżki soli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • łyżka suszonego majeranku,
  • łyżka suszonego oregano,
  • łyżka cukru,
  • pieprz,
  • 400 ml przegotowanej, zimnej wody.

Przygotowanie:

  1. Karkówkę i boczek przepuść przez maszynkę do mielenia (jeśli kupiłeś w kawałku).
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do mięsa razem z ziołami, cukrem, solą i pieprzem oraz wodą.
  3. Dokładnie wymieszaj całość. Masę wyrabiaj dłońmi przez ok. 5 minut.
  4. Przykryj mięsną masę folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
  5. Po tym czasie ponownie wymieszaj całość. Następnie przełóż mięso do czystych, wyparzonych słoików do 3/4 wysokości i zakręć je dokładnie.
  6. W dużym garnku wyłożonym ściereczką lub gazetami poukładaj zakręcone słoiki tak, by nie stykały się ze sobą.
  7. Słoiki zalej zimną wodą do 3/4 ich wysokości. Na wolnym ogniu doprowadź wodę do wrzenia.
  8. Gotuj całość przez 2 godziny. Po tym czasie słoiki odstaw do ostygnięcia.
  9. Następnego dnia powtórz czynność, ale czas gotowania słoików skróć do 30 minut. Tak samo zrób trzeciego dnia - słoiki gotuj ok. pół godziny.
Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
W Polsce wciąż niewielu sięga po te grzyby. Uchodzą za najzdrowsze na świecie
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟