Często robię karkówkę w słoikach. Nawet najdroższa konserwa ze sklepu nie może się z nią równać

Ten przepis na pewno przyda ci się podczas zimowych wypadów za miasto. Karkówka w słoikach stanowi niezastąpiony posiłek w momencie, w którym nie mamy czasu i miejsca na gotowanie, a jednocześnie niespecjalnie widzi nam się przepłacanie w restauracjach. Uwaga — jest po prostu pyszna!

Karkówka w słoikach, która ratuje życie na wszystkich wyjazdachKarkówka w słoikach, która ratuje życie na wszystkich wyjazdach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jeśli tak jak ja lubisz różnego rodzaju przetwory i niekoniecznie ograniczasz się w tej kwestii do warzyw i owoców, to ten przepis na pewno ci się spodoba. Uwierz mi na słowo, że tak dobrego mięsa ze słoika jeszcze nie jadłeś i że nie umywa się do niego żadna konserwa. A to wszystko przy naprawdę niewielkim wkładzie pracy własnej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śniadaniowe gwiazdy. Proste, ale bardzo efektowne

Odpowiednio dobrane przyprawy nadają karkówce oryginalnego i niezapomnianego dla podniebienia smaku. Co więcej, taki przetwór mięsny jest naprawdę wytrzymały i możesz z niego korzystać przez bardzo długi czas. Spakowanie słoiczka czy dwóch z tym specjałem na wyjazd w góry to strzał w dziesiątkę, który przetestowałem i mogę śmiało stwierdzić, że ratuje on życie równie często, co tabliczka czekolady podczas wspinania się na szczyty. Nie wierzysz? Przetestuj sam!

Karkówka ze słoika

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki,
  • 1 łyżka soli,
  • 1,5 łyżki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżka nasion kolendry,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie.
Sam się przekonasz, jak doskonale smakuje karkówka w słoikach
Sam się przekonasz, jak doskonale smakuje karkówka w słoikach © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczoną karkówkę pokrój w kawałki. Nie powinny być ani za małe, ani za duże — postaw w tym przypadku na dość grubą kostkę. Tak pokrojone mięso przełóż do naczynia.
  2. Karkówkę natrzyj teraz majerankiem, kolendrą, czosnkiem granulowanym i solą, które wcześniej musisz ze sobą zmieszać. Odstaw mięso na całą noc do lodówki.
  3. Słoiki umyj i wyparz — nie ma w tym żadnego wyjątku. Wstaw do nich mięso, tak, żeby zajmowało około 70 proc. wysokości naczynia. Dodaj również po jednym listku laurowym i po dwa ziarenka ziela angielskiego na każdy słoik.
  4. Słoiki wstaw do garnka, zalej wodą do 3/4 wysokości i gotuj 5 godzin. Następnego dnia powtórz tę czynność, tym razem przez około 2 godziny. Pasteryzacja zakończona — teraz twoje zapasy są gotowe. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej