Często robię karkówkę w słoikach. Nawet najdroższa konserwa ze sklepu nie może się z nią równać
Ten przepis na pewno przyda ci się podczas zimowych wypadów za miasto. Karkówka w słoikach stanowi niezastąpiony posiłek w momencie, w którym nie mamy czasu i miejsca na gotowanie, a jednocześnie niespecjalnie widzi nam się przepłacanie w restauracjach. Uwaga — jest po prostu pyszna!
19.10.2023 | aktual.: 20.03.2024 10:48
Jeśli tak jak ja lubisz różnego rodzaju przetwory i niekoniecznie ograniczasz się w tej kwestii do warzyw i owoców, to ten przepis na pewno ci się spodoba. Uwierz mi na słowo, że tak dobrego mięsa ze słoika jeszcze nie jadłeś i że nie umywa się do niego żadna konserwa. A to wszystko przy naprawdę niewielkim wkładzie pracy własnej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Odpowiednio dobrane przyprawy nadają karkówce oryginalnego i niezapomnianego dla podniebienia smaku. Co więcej, taki przetwór mięsny jest naprawdę wytrzymały i możesz z niego korzystać przez bardzo długi czas. Spakowanie słoiczka czy dwóch z tym specjałem na wyjazd w góry to strzał w dziesiątkę, który przetestowałem i mogę śmiało stwierdzić, że ratuje on życie równie często, co tabliczka czekolady podczas wspinania się na szczyty. Nie wierzysz? Przetestuj sam!
Karkówka ze słoika
Składniki:
- 1,5 kg karkówki,
- 1 łyżka soli,
- 1,5 łyżki czosnku granulowanego,
- 1 łyżka nasion kolendry,
- 1 łyżeczka majeranku,
- liście laurowe,
- ziele angielskie.
Sposób przygotowania:
- Oczyszczoną karkówkę pokrój w kawałki. Nie powinny być ani za małe, ani za duże — postaw w tym przypadku na dość grubą kostkę. Tak pokrojone mięso przełóż do naczynia.
- Karkówkę natrzyj teraz majerankiem, kolendrą, czosnkiem granulowanym i solą, które wcześniej musisz ze sobą zmieszać. Odstaw mięso na całą noc do lodówki.
- Słoiki umyj i wyparz — nie ma w tym żadnego wyjątku. Wstaw do nich mięso, tak, żeby zajmowało około 70 proc. wysokości naczynia. Dodaj również po jednym listku laurowym i po dwa ziarenka ziela angielskiego na każdy słoik.
- Słoiki wstaw do garnka, zalej wodą do 3/4 wysokości i gotuj 5 godzin. Następnego dnia powtórz tę czynność, tym razem przez około 2 godziny. Pasteryzacja zakończona — teraz twoje zapasy są gotowe. Smacznego!