Czekoladowa przekąska na chłodne wieczory. Trzy rodzaje pysznej czekolady z dodatkami

Czekoladowa przekąska to domowe tabliczki czekolady z ulubionymi dodatkami. Umila chłodne wieczory i świetnie smakuje w towarzystwie gorącej herbaty.

Obrazek
Ewa

Coś słodkiego do herbaty

Jesienne i zimowe długie popołudnia nastrajają do spędzania ich przy ulubionym serialu, pod ciepłym kocem i z herbatą w ręku. Jeśli do tego dorzucimy coś słodkiego i pysznego, to mamy wieczór idealny. Nasz dzisiejszy przepis to połączenie czekolady mlecznej, białej oraz gorzkiej z różnymi słodyczami i przekąskami. W ten sposób powstała nasza własna, autorska i nieco szalona tabliczka. Możesz zapakować ją również w celofan lub pudełeczko i wręczyć jako pyszny prezent handmade.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Czekoladowa przekąska

Składniki:

  • 3 tabliczki czekolady mlecznej
  • 3 tabliczki czekolady białej
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • Ulubione słodycze

Sposób przygotowania:

Blaszkę wyłóż papierem do pieczeniu. Na papierze ułóż koło siebie tabliczki czekolady tak, aby się stykały bokami. Tak przygotowaną blaszkę włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piecz przez 15 minut, aż czekolada się rozpuści.

Czekoladowa przekąska- Pyszności
Czekoladowa przekąska- Pyszności

Przy pomocy długiego patyczka do szaszłyków stwórz "esy floresy" z roztopionej czekolady. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić. Dzięki temu smaki czekolad połączą się i w każdym kawałku przekąski będzie zarówno biała, mleczna i gorzka tabliczka.

Czekoladowa przekąska- Pyszności
Czekoladowa przekąska- Pyszności

Następnie na powierzchni czekolady rozrzuć ulubione dodatki. Mogą to być słodycze: pokrojone wafelki, ciasteczka, praliny, kolorowe posypki, draże. Świetnie sprawdzą się też słone dodatki, jak orzeszki czy precelki. Wybór należy do Ciebie- sięgnij po to, co lubisz najbardziej. To również świetny sposób na wykorzystanie "resztek" słodkości z szafki.

Czekoladowa przekąska- Pyszności
Czekoladowa przekąska- Pyszności

Dodatki dociśnij delikatnie do czekolady, aby się w niej zatopiły. Gdy nasza masa zastygnie- połam ją na mniejsze, nieregularne części. Gotowe!

Czekoladowa przekąska- Pyszności
Czekoladowa przekąska- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Aromatyczną i rozgrzewającą zupę zagęszczam ulubionym sposobem. Smakuje jak u babci
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Mamy sprytny i zdrowszy sposób na zagęszczenie sosu. Wystarczy łyżka tego proszku
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem