Czekoladowa przekąska na chłodne wieczory. Trzy rodzaje pysznej czekolady z dodatkami

Czekoladowa przekąska to domowe tabliczki czekolady z ulubionymi dodatkami. Umila chłodne wieczory i świetnie smakuje w towarzystwie gorącej herbaty.

Obrazek
Ewa

Coś słodkiego do herbaty

Jesienne i zimowe długie popołudnia nastrajają do spędzania ich przy ulubionym serialu, pod ciepłym kocem i z herbatą w ręku. Jeśli do tego dorzucimy coś słodkiego i pysznego, to mamy wieczór idealny. Nasz dzisiejszy przepis to połączenie czekolady mlecznej, białej oraz gorzkiej z różnymi słodyczami i przekąskami. W ten sposób powstała nasza własna, autorska i nieco szalona tabliczka. Możesz zapakować ją również w celofan lub pudełeczko i wręczyć jako pyszny prezent handmade.

Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Czekoladowa przekąska

Składniki:

  • 3 tabliczki czekolady mlecznej
  • 3 tabliczki czekolady białej
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • Ulubione słodycze

Sposób przygotowania:

Blaszkę wyłóż papierem do pieczeniu. Na papierze ułóż koło siebie tabliczki czekolady tak, aby się stykały bokami. Tak przygotowaną blaszkę włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piecz przez 15 minut, aż czekolada się rozpuści.

Czekoladowa przekąska- Pyszności
Czekoladowa przekąska- Pyszności

Przy pomocy długiego patyczka do szaszłyków stwórz "esy floresy" z roztopionej czekolady. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić. Dzięki temu smaki czekolad połączą się i w każdym kawałku przekąski będzie zarówno biała, mleczna i gorzka tabliczka.

Czekoladowa przekąska- Pyszności
Czekoladowa przekąska- Pyszności

Następnie na powierzchni czekolady rozrzuć ulubione dodatki. Mogą to być słodycze: pokrojone wafelki, ciasteczka, praliny, kolorowe posypki, draże. Świetnie sprawdzą się też słone dodatki, jak orzeszki czy precelki. Wybór należy do Ciebie- sięgnij po to, co lubisz najbardziej. To również świetny sposób na wykorzystanie "resztek" słodkości z szafki.

Czekoladowa przekąska- Pyszności
Czekoladowa przekąska- Pyszności

Dodatki dociśnij delikatnie do czekolady, aby się w niej zatopiły. Gdy nasza masa zastygnie- połam ją na mniejsze, nieregularne części. Gotowe!

Czekoladowa przekąska- Pyszności
Czekoladowa przekąska- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej