WAŻNE
TERAZ

Upadł rząd we Francji. Nie uzyskał wotum zaufania

Ani mielone, ani schabowe. Polacy sięgają coraz częściej po kotlety z konopi

Zamienniki mięsa są coraz bardziej popularne i bardzo często po nie sięgamy. Niewiele osób jednak wie, że na rynku pojawiły się kotlety z konopi. Jest to inicjatywa firmy Green Lanes, która swoje technologie rozwija tak, by były przyjazne dla otaczającego nas środowiska.

Kotlety z konopiiKotlety z konopii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

W 2022 roku na rynku zadebiutował Hempeat (marka oferująca zamiennik mięsa na bazie białka ziaren konopi) i od razu trafił do restauracji. To był pierwszy etap dystrybucji tego typu produktów. Twórcy marki rozbudowali sieć współpracujących restauracji. Ten pomysł dobrze się przyjął, gdyż liczba takich restauracji w krótkim czasie przekroczyła 170. Teraz czas, by kotlety z konopi i inne produkty z tego składnika podbiły rynek konsumencki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka bałwanki wyglądają jak małe dzieła sztuki. Ich przygotowanie jest banalnie proste

"Zaczynaliśmy, oferując nasze produkty restauracjom, hotelom i m.in. cateringom pudełkowym. Naszego Hemptrucka można było spotkać na największych festiwalach muzycznych w Polsce. W ten sposób zdobyte doświadczenia pomogły nam stworzyć produkty, które obecnie oferujemy w sklepach. Nadal naszym najważniejszym wyróżnikiem są konopie" – mówi Maciej Partyka, współtwórca Hempeat cytowany przez spidersweb.pl.

Kotlety z konopi zamiast z soi lub grochu?

Marka Hempeat jest zdania, że rynek został zdominowany przez produkty z grochu oraz soi. Dlatego też jako alternatywę proponuje konopie, które są ekologiczne i odżywcze. Na rynek zaczęto wprowadzać także mrożone produkty roślinne, które można długo przechowywać w zamrażarce. Zyskują one coraz większą popularność na Zachodzie. Firma Hempeat zaczęła też rozbudować sieć sprzedaży detalicznej w Polsce, a następnie wprowadzić ich produkty na rynek zagraniczny.

- Na listopadowych targach Plant Based World Expo w Londynie nasze stoisko i marka cieszyły się dużym zainteresowaniem. Zwłaszcza wśród klientów z krajów niemieckojęzycznych i Skandynawii. Nasze produkty wyróżnia świetny smak połączony z walorami ekologicznymi. Uprawa konopi jest znacznie bardziej zrównoważona niż innych roślin, na których bazują inne zamienniki mięsa– tłumaczy Maciej Partyka.

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste