Ani mielone, ani schabowe. Polacy sięgają coraz częściej po kotlety z konopi

Zamienniki mięsa są coraz bardziej popularne i bardzo często po nie sięgamy. Niewiele osób jednak wie, że na rynku pojawiły się kotlety z konopi. Jest to inicjatywa firmy Green Lanes, która swoje technologie rozwija tak, by były przyjazne dla otaczającego nas środowiska.

Kotlety z konopiiKotlety z konopii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

W 2022 roku na rynku zadebiutował Hempeat (marka oferująca zamiennik mięsa na bazie białka ziaren konopi) i od razu trafił do restauracji. To był pierwszy etap dystrybucji tego typu produktów. Twórcy marki rozbudowali sieć współpracujących restauracji. Ten pomysł dobrze się przyjął, gdyż liczba takich restauracji w krótkim czasie przekroczyła 170. Teraz czas, by kotlety z konopi i inne produkty z tego składnika podbiły rynek konsumencki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka bałwanki wyglądają jak małe dzieła sztuki. Ich przygotowanie jest banalnie proste

"Zaczynaliśmy, oferując nasze produkty restauracjom, hotelom i m.in. cateringom pudełkowym. Naszego Hemptrucka można było spotkać na największych festiwalach muzycznych w Polsce. W ten sposób zdobyte doświadczenia pomogły nam stworzyć produkty, które obecnie oferujemy w sklepach. Nadal naszym najważniejszym wyróżnikiem są konopie" – mówi Maciej Partyka, współtwórca Hempeat cytowany przez spidersweb.pl.

Kotlety z konopi zamiast z soi lub grochu?

Marka Hempeat jest zdania, że rynek został zdominowany przez produkty z grochu oraz soi. Dlatego też jako alternatywę proponuje konopie, które są ekologiczne i odżywcze. Na rynek zaczęto wprowadzać także mrożone produkty roślinne, które można długo przechowywać w zamrażarce. Zyskują one coraz większą popularność na Zachodzie. Firma Hempeat zaczęła też rozbudować sieć sprzedaży detalicznej w Polsce, a następnie wprowadzić ich produkty na rynek zagraniczny.

- Na listopadowych targach Plant Based World Expo w Londynie nasze stoisko i marka cieszyły się dużym zainteresowaniem. Zwłaszcza wśród klientów z krajów niemieckojęzycznych i Skandynawii. Nasze produkty wyróżnia świetny smak połączony z walorami ekologicznymi. Uprawa konopi jest znacznie bardziej zrównoważona niż innych roślin, na których bazują inne zamienniki mięsa– tłumaczy Maciej Partyka.

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis