Ani mielone, ani schabowe. Polacy sięgają coraz częściej po kotlety z konopi

Zamienniki mięsa są coraz bardziej popularne i bardzo często po nie sięgamy. Niewiele osób jednak wie, że na rynku pojawiły się kotlety z konopi. Jest to inicjatywa firmy Green Lanes, która swoje technologie rozwija tak, by były przyjazne dla otaczającego nas środowiska.

Kotlety z konopiiKotlety z konopii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

W 2022 roku na rynku zadebiutował Hempeat (marka oferująca zamiennik mięsa na bazie białka ziaren konopi) i od razu trafił do restauracji. To był pierwszy etap dystrybucji tego typu produktów. Twórcy marki rozbudowali sieć współpracujących restauracji. Ten pomysł dobrze się przyjął, gdyż liczba takich restauracji w krótkim czasie przekroczyła 170. Teraz czas, by kotlety z konopi i inne produkty z tego składnika podbiły rynek konsumencki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka bałwanki wyglądają jak małe dzieła sztuki. Ich przygotowanie jest banalnie proste

"Zaczynaliśmy, oferując nasze produkty restauracjom, hotelom i m.in. cateringom pudełkowym. Naszego Hemptrucka można było spotkać na największych festiwalach muzycznych w Polsce. W ten sposób zdobyte doświadczenia pomogły nam stworzyć produkty, które obecnie oferujemy w sklepach. Nadal naszym najważniejszym wyróżnikiem są konopie" – mówi Maciej Partyka, współtwórca Hempeat cytowany przez spidersweb.pl.

Kotlety z konopi zamiast z soi lub grochu?

Marka Hempeat jest zdania, że rynek został zdominowany przez produkty z grochu oraz soi. Dlatego też jako alternatywę proponuje konopie, które są ekologiczne i odżywcze. Na rynek zaczęto wprowadzać także mrożone produkty roślinne, które można długo przechowywać w zamrażarce. Zyskują one coraz większą popularność na Zachodzie. Firma Hempeat zaczęła też rozbudować sieć sprzedaży detalicznej w Polsce, a następnie wprowadzić ich produkty na rynek zagraniczny.

- Na listopadowych targach Plant Based World Expo w Londynie nasze stoisko i marka cieszyły się dużym zainteresowaniem. Zwłaszcza wśród klientów z krajów niemieckojęzycznych i Skandynawii. Nasze produkty wyróżnia świetny smak połączony z walorami ekologicznymi. Uprawa konopi jest znacznie bardziej zrównoważona niż innych roślin, na których bazują inne zamienniki mięsa– tłumaczy Maciej Partyka.
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Zamiast zwykłej sałatki śledziowej przygotowuję tę z burakami. Znika w okamgnieniu
Zamiast zwykłej sałatki śledziowej przygotowuję tę z burakami. Znika w okamgnieniu
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟