Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z tego przepisu dosłownie rozpływa się w ustach
Szukasz pomysłu na smaczny, ciekawy i nieskomplikowany obiad dla całej rodziny? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które nigdy cię nie zawiedzie. To danie wychodzi perfekcyjnie za każdym razem!
29.12.2023 | aktual.: 19.03.2024 09:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Doskonale zdaję sobie sprawę, że przygotowanie dobrego obiadu, który jednocześnie nie opierałby się na tych samych składnikach, jest nie lada wyzwaniem. Nie oznacza to jednak, że nie ma skutecznych rozwiązań w tego typu sytuacjach. Oczywiście, że są i właśnie dziś przychodzę z ciekawą inspiracją, która na pewno zadomowi się w twoim menu na stałe. Po prostu nie ma innej opcji.
Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest genialny kurczak w sosie słodko-kwaśnym domowej roboty. W połączeniu z pysznym ryżem zniknie z talerzy twoich bliskich w mgnieniu oka. Taki jest dobry!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotuj kurczaka w ten sposób, a twoi bliscy zaniemówią z wrażenia. Co więcej, na jednej porcji z pewnością się nie skończy!
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 czerwonej papryki,
- 1/3 zielonej papryki,
- 1/2 cebuli,
- sok z 1 pomarańczy,
- sok z 1 limonki,
- ¼ szkl. cukru trzcinowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mięsa. W tym celu najpierw dokładnie je myję, oczyszczam i osuszam. Następnie delikatnie dziurawię filety z kurczaka przy pomocy widelca, aby marynata do kurczaka mogła wniknąć w głąb mięsa.
Krok 2. Wstępnie przygotowane filety z kurczaka doprawiam przy pomocy przypraw: słodkiej papryki, suszonego czosnku, ostrej papryki, curry oraz soli.
Krok 3. Doprawione kawałki mięsa smażę następnie przez kilka minut w dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z każdej strony.
Po chwili przekładam mięso do formy do pieczenia i wstawiam je dodatkowo do piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 4. Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzucam następnie obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz zieloną i czerwoną paprykę. Te warzywa kroję z kolei w cienkie paski.
Krok 5. Po kilku minutach smażenia wlewam na patelnię sok pomarańczowy oraz sok z limonki. Nie zapominam również o dodaniu brązowego cukru. Całość dokładnie mieszam, po czym zdejmuję patelnię z palnika.
Krok 6. Wracam do pracy nad kurczakiem. Przekładam go na deskę do krojenia, po czym dzielę na mniejsze plastry. Mięso w takim wydaniu serwuję z ugotowanym ryżem.
Krok 7. Na koniec całość polewam domowej roboty sosem słodko-kwaśnym. Jako dekorację polecam użyć dodatkowo natkę świeżej pietruszki. Smacznego!