Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z tego przepisu dosłownie rozpływa się w ustach
Szukasz pomysłu na smaczny, ciekawy i nieskomplikowany obiad dla całej rodziny? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które nigdy cię nie zawiedzie. To danie wychodzi perfekcyjnie za każdym razem!
29.12.2023 | aktual.: 19.03.2024 09:44
Doskonale zdaję sobie sprawę, że przygotowanie dobrego obiadu, który jednocześnie nie opierałby się na tych samych składnikach, jest nie lada wyzwaniem. Nie oznacza to jednak, że nie ma skutecznych rozwiązań w tego typu sytuacjach. Oczywiście, że są i właśnie dziś przychodzę z ciekawą inspiracją, która na pewno zadomowi się w twoim menu na stałe. Po prostu nie ma innej opcji.
Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest genialny kurczak w sosie słodko-kwaśnym domowej roboty. W połączeniu z pysznym ryżem zniknie z talerzy twoich bliskich w mgnieniu oka. Taki jest dobry!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotuj kurczaka w ten sposób, a twoi bliscy zaniemówią z wrażenia. Co więcej, na jednej porcji z pewnością się nie skończy!
Składniki:
- 2 filety z piersi kurczaka,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego czosnku,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 czerwonej papryki,
- 1/3 zielonej papryki,
- 1/2 cebuli,
- sok z 1 pomarańczy,
- sok z 1 limonki,
- ¼ szkl. cukru trzcinowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mięsa. W tym celu najpierw dokładnie je myję, oczyszczam i osuszam. Następnie delikatnie dziurawię filety z kurczaka przy pomocy widelca, aby marynata do kurczaka mogła wniknąć w głąb mięsa.
Krok 2. Wstępnie przygotowane filety z kurczaka doprawiam przy pomocy przypraw: słodkiej papryki, suszonego czosnku, ostrej papryki, curry oraz soli.
Krok 3. Doprawione kawałki mięsa smażę następnie przez kilka minut w dobrze rozgrzanej i natłuszczonej patelni z każdej strony.
Po chwili przekładam mięso do formy do pieczenia i wstawiam je dodatkowo do piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 4. Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzucam następnie obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz zieloną i czerwoną paprykę. Te warzywa kroję z kolei w cienkie paski.
Krok 5. Po kilku minutach smażenia wlewam na patelnię sok pomarańczowy oraz sok z limonki. Nie zapominam również o dodaniu brązowego cukru. Całość dokładnie mieszam, po czym zdejmuję patelnię z palnika.
Krok 6. Wracam do pracy nad kurczakiem. Przekładam go na deskę do krojenia, po czym dzielę na mniejsze plastry. Mięso w takim wydaniu serwuję z ugotowanym ryżem.
Krok 7. Na koniec całość polewam domowej roboty sosem słodko-kwaśnym. Jako dekorację polecam użyć dodatkowo natkę świeżej pietruszki. Smacznego!