Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z tego przepisu dosłownie rozpływa się w ustach

Szukasz pomysłu na smaczny, ciekawy i nieskomplikowany obiad dla całej rodziny? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które nigdy cię nie zawiedzie. To danie wychodzi perfekcyjnie za każdym razem!

Już po jednym kęsie zrozumiesz, że to uczta dla podniebieniaJuż po jednym kęsie zrozumiesz, że to uczta dla podniebienia
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Doskonale zdaję sobie sprawę, że przygotowanie dobrego obiadu, który jednocześnie nie opierałby się na tych samych składnikach, jest nie lada wyzwaniem. Nie oznacza to jednak, że nie ma skutecznych rozwiązań w tego typu sytuacjach. Oczywiście, że są i właśnie dziś przychodzę z ciekawą inspiracją, która na pewno zadomowi się w twoim menu na stałe. Po prostu nie ma innej opcji. 

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest genialny kurczak w sosie słodko-kwaśnym domowej roboty. W połączeniu z pysznym ryżem zniknie z talerzy twoich bliskich w mgnieniu oka. Taki jest dobry!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Świetny na obiad dla całej rodziny

Przygotuj kurczaka w ten sposób, a twoi bliscy zaniemówią z wrażenia. Co więcej, na jednej porcji z pewnością się nie skończy!

Składniki:

  • 2 filety z piersi kurczaka,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 czerwonej papryki,
  • 1/3 zielonej papryki,
  • 1/2 cebuli,
  • sok z 1 pomarańczy,
  • sok z 1 limonki,
  • ¼ szkl. cukru trzcinowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mięsa. W tym celu najpierw dokładnie je myję, oczyszczam i osuszam. Następnie delikatnie dziurawię filety z kurczaka przy pomocy widelca, aby marynata do kurczaka mogła wniknąć w głąb mięsa

Najpierw zajmuję się kurczakiem
Najpierw zajmuję się kurczakiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Wstępnie przygotowane filety z kurczaka doprawiam przy pomocy przypraw: słodkiej papryki, suszonego czosnku, ostrej papryki, curry oraz soli. 

Czas na przyprawy
Czas na przyprawy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Doprawione kawałki mięsa smażę następnie przez kilka minut w dobrze rozgrzanejnatłuszczonej patelni z każdej strony.

Kurczaka najpierw podsmażam na patelni
Kurczaka najpierw podsmażam na patelni © Licencjodawca | Pyszności

Po chwili przekładam mięso do formy do pieczenia i wstawiam je dodatkowo do piekarnika na 15 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Krok 4. Na patelnię po smażeniu kurczaka wrzucam następnie obraną i pokrojoną w piórka cebulę oraz zieloną i czerwoną paprykę. Te warzywa kroję z kolei w cienkie paski. 

Czas zająć się warzywami
Czas zająć się warzywami © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po kilku minutach smażenia wlewam na patelnię sok pomarańczowy oraz sok z limonki. Nie zapominam również o dodaniu brązowego cukru. Całość dokładnie mieszam, po czym zdejmuję patelnię z palnika. 

I sos już jest!
I sos już jest! © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Wracam do pracy nad kurczakiem. Przekładam go na deskę do krojenia, po czym dzielę na mniejsze plastry. Mięso w takim wydaniu serwuję z ugotowanym ryżem

Obiad już prawie gotowy
Obiad już prawie gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Na koniec całość polewam domowej roboty sosem słodko-kwaśnym. Jako dekorację polecam użyć dodatkowo natkę świeżej pietruszki. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki