Faszerowane udka z kurczaka. Pyszne sakiewki z ogórkiem, cebulą i papryką

Faszerowane udka z kurczaka to fantastyczny przepis na obiad dla całej rodziny. Mięso jest soczyste i kruche, a ukryte w środku warzywa sprawiają, że danie jest ciekawe i niesztampowe. Całość dodatkowo zawinęliśmy w pyszny boczek, którego tłuszcz podczas pieczenia wytapia się i wnika w strukturę mięsa. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Ewa

Udka bez kości i bez skóry bez problemu znajdziesz w większych marketach. Jeśli Ci się nie uda, to usuń kość w domu. Zrób to przy pomocy noża o ostrym zakończeniu. Usuń kość strzałkową, tak, aby przeciąć skórę i wszystkie ścięgna. Odwracamy udko skórą w dół i robimy to samo z kością skokową. Na YouTube znajdziesz z pewnością sporo dokładnych instrukcji- nie jest to skomplikowane zadanie.

W przygotowaniu naszych udek pomógł nam Ovi Smart marki Philips.

Faszerowane udka z kurczaka- składniki

2 udka z kurczaka bez kości

2 łyżki ajvaru

3 łyżki oleju roślinnego

1 ogórek konserwowy

1/4 cebuli

1/4 czerwonej papryki

1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki pieprzu

8 plastrów boczku

Przepis na sakiewki z udek kurczaka

Uda z kurczaka bez kości przełóż do miski. Dodaj do nich pastę ajvar, olej roślinny oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj. Pasta ajvar to lekko pikantna, warzywna pasta na bazie papryki i bakłażana. Szczególnie popularna jest na Bałkanach. Świetnie sprawdzi się nie tylko do marynowania mięsa, ale również w roli sosu do makaronu czy pasty kanapkowej.

Obrazek
Udka faszerowane- Pyszności

Na niedużej miseczce rozłóż cztery plasterki wędzonego boczku. Na środku ułóż zamarynowane wcześniej udko z kurczaka. Na środku umieść kawałek ogórka konserwowego, cebuli oraz czerwonej papryki.

Obrazek

Następnie zawiń plastry boczku tak, aby okryły udko z kurczaka. Tak przygotowane sakiewki piecz w Ovi przez 25 minut w 160 stopniach Celsjusza.

Obrazek
Udka faszerowane- Pyszności

Po tym czasie nasze udka są już gotowe. To ekspresowy przepis na efektowny obiad, który możesz przygotować w kilka minut. Idealnie sprawdzi się, gdy brakuje Ci czasu i energii na gotowanie. Udka podaj z ulubionymi dodatkami: ziemniakami/frytkami/ryżem i ulubioną surówką.

Obrazek
Faszerowane udka- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości