Teściowa zdradziła mi przepis na pyszne klopsy. Wystarczy je zalać genialnym sosem i wstawić do piekarnika

Klopsy to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Są smaczne, sycące i łatwe do przygotowania. Jednak, aby były naprawdę pyszne, warto znać kilka sekretów.

Przepis pyszne pieczone klopsiki.Przepis pyszne pieczone klopsiki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Najważniejszym czynnikiem decydującym o wilgotności klopsików jest rodzaj mięsa. Wybierajcie mięso mielone z łopatki wieprzowej, co sprawi, że klopsiki będą soczyste. Jeśli macie chudsze mięso, takie jak z indyka, dodajcie do niego trochę zmielonego boczku lub podgardla, aby zachować soczystość. Unikajcie także dodawania suchej bułki tartej, która może pochłonąć wilgoć z mięsa. Zamiast tego, namoczcie kajzerkę w mleku i dodajcie do masy na klopsiki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skrzydełka teriyaki. Dzięki temu przepisowi na nowo zakochałam się w mięsnych kąskach

Przepis na pyszne klopsy z przepisu teściowej

Składniki:

  • 600 g tłustego mięsa mielonego, najlepiej wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • przyprawy: sól, mielony czarny pieprz, granulowany czosnek, mielona słodka papryka.

Sos:

  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 3 łyżeczki musztardy,
  • 250 ml śmietany kremówki 30 proc.,
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku.

Przepis mojej teściowej jest bardzo prosty. Wystarczy, że wykorzystacie tłuste mięso mielone, najlepiej wieprzowe. Dodajcie do niego posiekaną cebulę, przyprawy i wyróbcie na jednolitą masę. Następnie uformujcie klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego i układajcie je w naczyniu żaroodpornym.

Aby klopsy były soczyste, warto je zalać sosem. Sos mojej teściowej jest genialny. Jest lekki, kremowy i ma wspaniały smak. Do jego przygotowania potrzebne są: sól, pieprz, kurkuma, musztarda, śmietana kremówka i koperek.

Sos przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy, że wszystkie składniki wymieszacie razem w misce. Następnie sosem zalejcie klopsiki i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczcie przez około 30 minut, aż klopsy będą gotowe.

Klopsy podajcie z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Są pyszne i sycące. Na pewno zasmakują całej rodzinie.

Dzięki prostym trikom i innowacyjnym dodatkom te klopsiki pieczone z sosem musztardowo-koperkowym staną się hitem każdego obiadu. Odkryjcie smak tradycji w nowoczesnym wydaniu i delektujcie się doskonałym, soczystym daniem przygotowanym według przepisu mojej teściowej. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Zamiast kupować wędlinę na kanapki, robię salceson z jajkiem. Tak pyszny, że znika w mig
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Na widok tych naleśników aż cieknie ślinka. Sekretem jest nietypowy farsz
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Mięciutkie i soczyste kotlety bez zbędnego tłuszczu. Sto razy smaczniejsze niż zwykłe mielone
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Dietetycy z czystym sumieniem polecają tę rybę. Jest dobra dla sercowców
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Za zimno na chłodnik? Tego lata gotuję zupę buraczkową jak u babci
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Mało kto wie, że te kwiaty są jadalne. Możesz nadziać serkiem albo dodać do jajecznicy
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Ekspresowe roladki, które uwielbiam latem. Szybki i zdrowy obiad
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
To najlepsza temperatura do kiszenia. Ogórki wychodzą wtedy jędrne i chrupiące
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis
Taką fasolę jadłam pierwszy raz w Bułgarii. Posmakowała mi tak bardzo, że musiałam zdobyć przepis