WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Teściowa zdradziła mi przepis na pyszne klopsy. Wystarczy je zalać genialnym sosem i wstawić do piekarnika

Klopsy to jedno z najpopularniejszych dań w polskiej kuchni. Są smaczne, sycące i łatwe do przygotowania. Jednak, aby były naprawdę pyszne, warto znać kilka sekretów.

Przepis pyszne pieczone klopsiki.Przepis pyszne pieczone klopsiki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Najważniejszym czynnikiem decydującym o wilgotności klopsików jest rodzaj mięsa. Wybierajcie mięso mielone z łopatki wieprzowej, co sprawi, że klopsiki będą soczyste. Jeśli macie chudsze mięso, takie jak z indyka, dodajcie do niego trochę zmielonego boczku lub podgardla, aby zachować soczystość. Unikajcie także dodawania suchej bułki tartej, która może pochłonąć wilgoć z mięsa. Zamiast tego, namoczcie kajzerkę w mleku i dodajcie do masy na klopsiki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Skrzydełka teriyaki. Dzięki temu przepisowi na nowo zakochałam się w mięsnych kąskach

Przepis na pyszne klopsy z przepisu teściowej

Składniki:

  • 600 g tłustego mięsa mielonego, najlepiej wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • przyprawy: sól, mielony czarny pieprz, granulowany czosnek, mielona słodka papryka.

Sos:

  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • 3 łyżeczki musztardy,
  • 250 ml śmietany kremówki 30 proc.,
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku.

Przepis mojej teściowej jest bardzo prosty. Wystarczy, że wykorzystacie tłuste mięso mielone, najlepiej wieprzowe. Dodajcie do niego posiekaną cebulę, przyprawy i wyróbcie na jednolitą masę. Następnie uformujcie klopsiki wielkości dużego orzecha włoskiego i układajcie je w naczyniu żaroodpornym.

Aby klopsy były soczyste, warto je zalać sosem. Sos mojej teściowej jest genialny. Jest lekki, kremowy i ma wspaniały smak. Do jego przygotowania potrzebne są: sól, pieprz, kurkuma, musztarda, śmietana kremówka i koperek.

Sos przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy, że wszystkie składniki wymieszacie razem w misce. Następnie sosem zalejcie klopsiki i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczcie przez około 30 minut, aż klopsy będą gotowe.

Klopsy podajcie z ryżem, ziemniakami lub makaronem. Są pyszne i sycące. Na pewno zasmakują całej rodzinie.

Dzięki prostym trikom i innowacyjnym dodatkom te klopsiki pieczone z sosem musztardowo-koperkowym staną się hitem każdego obiadu. Odkryjcie smak tradycji w nowoczesnym wydaniu i delektujcie się doskonałym, soczystym daniem przygotowanym według przepisu mojej teściowej. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba