Świąteczny obiad. Co przygotować, aby zachwycić gości?

Nie wiesz, co podać na świąteczny obiad? Chcesz oczarować gości, ale obawiasz się eksperymentowania? Spokojnie. Poniżej przedstawiamy listę propozycji na sprawdzone dania, które śmiało możesz podać podczas świątecznego obiadu.

Co podać na świąteczny stół? Co podać na świąteczny stół?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym chcemy zaskoczyć i zachwycić naszych gości nie tylko piękną dekoracją i prezentami, ale także pysznym i uroczystym obiadem. Jak przygotować świąteczny obiad, by nie stresować się w kuchni i cieszyć się wspólnym czasem z rodziną i przyjaciółmi?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tak delikatnego schabu w duszonej wersji jeszcze nie jadłam. Sekret tkwi w jednym składniku

Świąteczny obiad. Co podać gościom w pierwszy i drugi dzień świąt?

Święta to nie czas na eksperymenty i nowości kulinarne. Lepiej postawić na potrawy, które znasz i lubisz, a które na pewno wyjdą ci dobrze. Możesz też skorzystać z przepisów, które znajdziesz na naszej stronie. Sprawdź listę propozycji na świąteczny obiad:

DANIA MIĘSNE

DANIA BEZMIĘSNE

DESERY

Co podać na świąteczny obiad?
Co podać na świąteczny obiad? © Pixabay

Jak zaplanować świąteczny obiad?

Zanim zaczniesz gotować, zrób listę wszystkich potraw, które chcesz podać na świątecznym stole. Sprawdź, czy masz potrzebne składniki. Jeśli czegoś brakuje, zrób zakupy z wyprzedzeniem, by uniknąć tłoku i braku towaru w sklepach. Pomyśl też, które potrawy na świąteczny obiad możesz przygotować wcześniej i zamrozić lub przechować w lodówce, a które musisz zrobić na ostatnią chwilę.

Unikaj podawania zbyt wielu ciężkich i tłustych dań, które mogą obciążać żołądek i sprawiać uczucie przejedzenia. Zamiast tego postaw na lżejsze i nieco zdrowsze potrawy, np. sałatki, zupy, pieczone mięsa i ryby, kasze, warzywa na parze, pieczone lub duszone. Dodawaj do nich świeże zioła, przyprawy i sosy, które podkreślą ich aromat i dodadzą im charakteru.

Warto wspomnieć, że świąteczny obiad to nie tylko jedzenie, ale także okazja do spędzenia czasu z bliskimi, rozmowy, śmiechu, wspomnień i radości. Nie pozwól, by stres i perfekcjonizm zepsuły ci ten wyjątkowy moment. Nie przejmuj się, jeśli coś nie wyjdzie tak, jak zaplanowałeś, albo jeśli popełnisz jakiś błąd. Ważne jest, by być razem i cieszyć się sobą.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy