Schab pieczony faszerowany wędzoną śliwką

Schab pieczony faszerowany wędzoną śliwką to sprawdzona receptura na świąteczny obiad. Bez problemu zachwycisz nią swoich bliskich.

Obrazek
Pyszności

Nasz schab przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki:

Marynata

  1. 3 łyżki musztarda sarepska
  2. 2 łyżki miód
  3. 2 łyżki suszony majeranek
  4. 1 łyżeczka tyminanek
  5. 2 ząbki czosnek
  6. 1 łyżka sól
  7. 1/2 łyżeczki pieprz

Schab

  1. 1 kg schab
  2. 50 g masło miękkie
  3. 100 g śliwki wędzone

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania marynaty do schabu. W tym celu połącz: musztardę sarepską, miód, czosnek, majeranek, tymianek, pieprz i sól. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. W osobnej misce połącz wędzone śliwki i miękkie masło.

Obrazek

3. Zrób nacięcie w schabie i umieść w środku wędzone śliwki.

Obrazek

4. Teraz rozprowadź na schabie marynatę i owiń papierem do pieczenia oraz folią aluminiową.

Obrazek

5. Następnie wstaw do Ovi na 50 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Po tym czasie natnij folię i papier, po czym piecz przez kolejne 10 minut.

Obrazek

7. Gotowy schab podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy