Pomarańczowy makowiec

Makowiec to idealne ciasto świąteczne, które w naszych domach zawsze kończy się jako pierwsze :) W tym roku postanowiliśmy połączyć je z pomarańczami, dzięki czemu uzyskaliśmy genialne efekty!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Pozostałe składniki

  1. 250 g masa makowa
  2. 1 łyżka ekstrakt pomarańczowy
  3. 3 szt. pomarańcze podzielone na plastry
  4. 280 g mąka
  5. 170 g masło miękkie
  6. 7 g proszek do pieczenia
  7. 120 g cukier
  8. 4 szt. jajka
  9. 3 łyżki mleko

Karmel

  1. 200 g biały cukier
  2. 90 g masło
  3. 120 ml śmietanka 30%

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od przygotowania karmelu. W tym celu podsmaż na patelni cukier - ok. 10-12 minut. Kiedy się już skarmelizuje, dodaj masło. Po połączeniu składników, zdejmij patelnię z palnika i dodaj w małych porcjach śmietankę. I to wszystko! Umieść karmel w formie do pieczenia. Następnie ułóż plastry pomarańczy, jak na zdjęciu poniżej.

Obrazek

2. W mikserze połącz ze sobą miękkie masło oraz cukier. Jako kolejne składniki dodaj: jajka, mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt pomarańczowy, mleko i masę makową.

Obrazek

3. Gotową mieszankę przelej do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 55 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. I to wszystko! Ciasto możesz udekorować według uznania!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć