PrzepisDeseryPomarańczowy makowiec

Pomarańczowy makowiec

Makowiec to idealne ciasto świąteczne, które w naszych domach zawsze kończy się jako pierwsze :) W tym roku postanowiliśmy połączyć je z pomarańczami, dzięki czemu uzyskaliśmy genialne efekty!

Pomarańczowy makowiec
Pyszności

19.12.2018 | aktual.: 31.10.2019 17:17

Składniki:

Pozostałe składniki

  1. 250 g masa makowa
  2. 1 łyżka ekstrakt pomarańczowy
  3. 3 szt. pomarańcze podzielone na plastry
  4. 280 g mąka
  5. 170 g masło miękkie
  6. 7 g proszek do pieczenia
  7. 120 g cukier
  8. 4 szt. jajka
  9. 3 łyżki mleko

Karmel

  1. 200 g biały cukier
  2. 90 g masło
  3. 120 ml śmietanka 30%

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od przygotowania karmelu. W tym celu podsmaż na patelni cukier - ok. 10-12 minut. Kiedy się już skarmelizuje, dodaj masło. Po połączeniu składników, zdejmij patelnię z palnika i dodaj w małych porcjach śmietankę. I to wszystko! Umieść karmel w formie do pieczenia. Następnie ułóż plastry pomarańczy, jak na zdjęciu poniżej.

Obraz

2. W mikserze połącz ze sobą miękkie masło oraz cukier. Jako kolejne składniki dodaj: jajka, mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt pomarańczowy, mleko i masę makową.

Obraz

3. Gotową mieszankę przelej do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 55 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

4. I to wszystko! Ciasto możesz udekorować według uznania!

Obraz
Wybrane dla Ciebie