Pomarańczowy makowiec

Makowiec to idealne ciasto świąteczne, które w naszych domach zawsze kończy się jako pierwsze :) W tym roku postanowiliśmy połączyć je z pomarańczami, dzięki czemu uzyskaliśmy genialne efekty!

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Pozostałe składniki

  1. 250 g masa makowa
  2. 1 łyżka ekstrakt pomarańczowy
  3. 3 szt. pomarańcze podzielone na plastry
  4. 280 g mąka
  5. 170 g masło miękkie
  6. 7 g proszek do pieczenia
  7. 120 g cukier
  8. 4 szt. jajka
  9. 3 łyżki mleko

Karmel

  1. 200 g biały cukier
  2. 90 g masło
  3. 120 ml śmietanka 30%

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od przygotowania karmelu. W tym celu podsmaż na patelni cukier - ok. 10-12 minut. Kiedy się już skarmelizuje, dodaj masło. Po połączeniu składników, zdejmij patelnię z palnika i dodaj w małych porcjach śmietankę. I to wszystko! Umieść karmel w formie do pieczenia. Następnie ułóż plastry pomarańczy, jak na zdjęciu poniżej.

Obrazek

2. W mikserze połącz ze sobą miękkie masło oraz cukier. Jako kolejne składniki dodaj: jajka, mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt pomarańczowy, mleko i masę makową.

Obrazek

3. Gotową mieszankę przelej do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 55 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

4. I to wszystko! Ciasto możesz udekorować według uznania!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy