PrzepisŚwiąteczna polędwiczka wieprzowa

Świąteczna polędwiczka wieprzowa

Świąteczna polędwiczka wieprzowa
Pyszności

17.12.2021 12:30, aktual.: 17.12.2021 12:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Świąteczna polędwiczka wieprzowa wyszła nam idealnie. Po prostu palce lizać! Zresztą sama się o tym za chwilę przekonasz :)

Składniki:

Polędwiczka

  1. 1 szt. polędwiczka wieprzowa
  2. 10 szt. boczek wędzony plastry
  3. 1 łyżeczka musztarda francuska
  4. 30 g suszone śliwki
  5. 1 łyżeczka majeranek
  6. 1/2 łyżeczki pieprz

Sos

  1. 200 ml czerwone wino
  2. 40 g masło
  3. 1 szt. czerwona cebula
  4. 1 łyżka musztarda francuska
  5. 3 łyżki cukier

Sposób przygotowania:

1. Na desce do krojenia ułóż plastry boczku (jeden obok drugiego). Następnie posyp kawałki mięsa majerankiem i pieprzem. Ułóż na środku polędwiczkę wieprzową.

Obraz

2. Zrób nacięcie w polędwiczce wieprzowej. Następnie rozsmaruj musztardę francuską i dodaj suszone śliwki. Zwiń plastry boczku do środka.

Obraz

3. Podsmaż mięso na patelni z każdej strony. Po czym wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

4. Na patelni połącz masło, cebulę, musztardę francuską, cukier oraz czerwone wino. Gotuj przez chwilę.

Obraz

5. Upieczone mięso polej sosem.

Obraz

6. Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także