Piernik świąteczny. Klasyczny przepis, który zawsze się udaje

Piernik to obowiązkowy element Świąt Bożego Narodzenia. Pachnący korzennymi przyprawami, wilgotny i rozpływający się w ustach, jest doskonałym uzupełnieniem świątecznego stołu. Jeśli szukasz sprawdzonego przepisu na świąteczny piernik, koniecznie wypróbuj ten. Jest prosty w przygotowaniu i zawsze się udaje.

Przepis na prosty piernik świąteczny, który zawsze się udajePrzepis na prosty piernik świąteczny, który zawsze się udaje
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

W okresie świątecznym stoły uginają się pod ciężarem pysznych ciast. Wśród nich niezmiennie króluje aromatyczny piernik, korzenny i pełen świątecznego ciepła. Dziś podzielę się z wami sprawdzonym przepisem na szybki piernik świąteczny, który zawsze się udaje, nawet dla tych, którzy nie lubią czekać na dojrzewanie ciasta. Przekonajcie się sami!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bananowe ciasto bez pieczenia. Po prostu palce lizać

Świąteczny piernik. Jak upiec?

Piernik to ciasto, które wymaga czasu i cierpliwości. Aby był idealny, należy odpowiednio przygotować składniki i dokładnie wymieszać ciasto. W tym przepisie znajdziecie wszystkie niezbędne wskazówki, które pomogą wam upiec pyszny i aromatyczny piernik świąteczny.

Oto kilka ważnych zasad, których warto przestrzegać:

  • Użyj dobrej jakości składników. Przyprawy do piernika powinny być świeże i pachnące.
  • Nie spiesz się z wyrabianiem ciasta. Dobrze wymieszane ciasto będzie bardziej puszyste i wilgotne.
  • Piecz ciasto w odpowiednio nagrzanym piekarniku. Jeśli piekarnik nie będzie wystarczająco gorący, ciasto nie wyrośnie.
  • Nie przepiecz ciasta. Gotowe ciasto będzie sprężyste i nie będzie się kleić do palców.

Jeśli zastosujecie się do tych zasad, na pewno uda wam się upiec pyszny piernik świąteczny, który zachwyci waszą rodzinę.

Świąteczny piernik - przepis, który zawsze się udaje

Niepodważalnym atutem piernika jest jego niepowtarzalny korzenny aromat. Kluczem do osiągnięcia tej wyjątkowej nuty smakowej jest zastosowanie świeżych i aromatycznych przypraw.

Dla osiągnięcia pełnej intensywności aromatu własnoręcznie zmiel przyprawy. Przeważająca większość dostępnych przypraw występuje w postaci niemielonej, a samodzielne zmielenie ich przy użyciu młynka do kawy lub do pieprzu pozwoli uzyskać znacznie bardziej intensywny bukiet aromatyczny.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (400 g),
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżki ciemnego kakao,
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka sody,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 3/4 szklanki roztopionej i ostudzonej margaryny lub masła,
  • szklanka letniego mleka,
  • 2 całe jajka,
  • pół szklanki rodzinek (zalaną wrzątkiem i odcedzoną),
  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • konfitura lub dżem do przełożenia.

Polewa:

  • tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki mleka,
  • 50 g masła.

Przygotowanie: krok po kroku:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wyłóż małą keksówkę (ok. 11x28 cm) papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę, sól.
  3. Dodaj miód, margarynę lub masło, mleko i roztrzepane jajka. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj łyżką.
  4. Na koniec dodaj rodzynki i orzechy. Wymieszaj.
  5. Wlej ciasto do przygotowanej blaszki i wstaw do piekarnika.
  6. Piecz około 45-50 minut, aż patyczek od szaszłyka wyjęty z ciasta będzie całkowicie suchy.
  7. Pozostaw ciasto do lekkiego ostygnięcia w uchylonym piekarniku, następnie wyjmij i wystudź na kratce.
  8. Gdy ciasto całkowicie wystygnie, przekrój je wzdłuż na dwie lub trzy części i przełóż konfiturą.
  9. Czekoladę połam na kawałki, rozpuść w rondelku nad wrzącą wodą, zalej mlekiem, dodaj masło. Podgrzewaj, mieszając, aż składniki się połączą i masa zagotuje.
  10. Posmaruj ostudzone ciasto masą czekoladową. Wierzch można posypać drobno siekanymi orzechami.

Zapewniam, że ten prosty przepis na piernik świąteczny dostarczy wam nie tylko świątecznej radości, ale także zapachu i smaku, którym trudno się oprzeć. Warto spróbować tego aromatycznego wypieku, który z pewnością zagości na waszym świątecznym stole!

Wybrane dla Ciebie
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój