Dodaj je zamiast powideł śliwkowych do piernika. Każdy będzie błagać o przepis
Coraz bliżej święta. W sklepach klimat Bożego Narodzenia jest obecny niemal już wszędzie, w rozgłośniach radiowych powoli rozbrzmiewają świąteczne piosenki, a Ty z pewnością zastanawiasz się czym nadziać piernik. Jeśli chodzi o nadzienie do piernika, to wiedz, że masz naprawdę wiele ciekawych możliwości.
Nadzienie do piernika - czym przełożyć świąteczny przysmak?
Nie ulega żadnej wątpliwości, że piernik stanowi niezwykły świąteczny przysmak. Najczęściej pieczemy go w formie ciasteczek, które następnie ozdabiają naszą choinkę. Jest też opcja tradycyjnego ciasta, które najczęściej przekładamy domowymi powidłami. Okazuje się jednak, że nasze domowe przetwory to jedna z kilku możliwości, gdy weźmiemy pod uwagę nadzienie do piernika. Warto podkreślić, że nie każdy lubi smak powideł śliwkowych, dlatego niektórzy domownicy rezygnują z jedzenie tego przysmaku, właśnie z tego powodu.
Na szczęście dostępnych jest kilka fajnych alternatyw. Z myślą o miłośnikach piernika, przygotowaliśmy kilka podpowiedzi.
Masa marcepanowa - wyjątkowo świąteczne nadzienie do piernika
Skoro ma być bożonarodzeniowy, to dlaczego nie wykorzystać smaku, który kojarzy się ze świętami. Wykorzystajcie masę marcepanową, a na pewno będziecie zadowoleni!
Składniki:
- 50 g cukru
- 180 g migdałów
- odrobina wody
- olejek migdałowy lub woda różana
- syrop z agawy.
Sposób przygotowania:
Migdały mielimy na gładki pył i następnie dodajemy cukier i olejek migdałowy. Kolejny krok to dodanie odrobiny wody i posłodzenie syropem z agawy. Dopilnuj, by masa marcepanowa nie nabrała wodnej konsystencji.
Krem z kaszy manny
Kolejne nadzienie do piernika to wyjątkowy krem z kaszy manny. Przygotujesz go szybko, a smak - zachwyci.
Składniki:
- 350 ml mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- cynamon
- 2 łyżeczki cukru.
Sposób przygotowania:
W rondelku umieszczamy 250 ml mleka i doprowadzamy do zagotowania. Pozostałą część mleka należy umieścić w szklance z kaszą i wszystko wymieszać. Kiedy mleko się zagotuje, to zawartość szklanki energicznie wlewamy do rondelka i wszystko mieszamy. Dodajemy cukier i cynamon. Pozostawiamy do wystudzenia i następnie przekładamy nim piernika.
Słodko-śliwkowe nadzienie do piernika - połącz domową Nutellę ze śliwkami
Jeśli nie chcesz do końca przekreślać swoich powideł śliwkowych, możesz zastosować pewien patent. Wystarczy przygotować zdrową wersję domowej Nutelli i dodać do niej śliwki. Prawda, że proste?
Składniki:
- 100 g cukru
- około 1,5 kg dojrzałych śliwek
- 1,5 łyżki kakao.
Sposób przygotowania:
Rozpoczynamy od umycia śliwek, ich wydrążenia i pokrojenia na ćwiartki. Następnie należy je umieścić w garnku z grubym dnem i zasypać cukrem. Podgrzewamy je na małym ogniu, co jakiś czas - mieszając. Nasze owoce wypuszczą sporo soku i zaczną przypominać powidła. W tym momencie, po około 3,5 godzinach smażenia, będzie można dodać kakao. Mieszamy i smażymy przez 30 minut. Nadzienie do piernika jest już gotowe. Wystudzoną nutellą przekładamy piernik. Takie powidła można również pasteryzować.
Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na wegański piernik, który pokochają wszyscy: