Dodaj je zamiast powideł śliwkowych do piernika. Każdy będzie błagać o przepis

Coraz bliżej święta. W sklepach klimat Bożego Narodzenia jest obecny niemal już wszędzie, w rozgłośniach radiowych powoli rozbrzmiewają świąteczne piosenki, a Ty z pewnością zastanawiasz się czym nadziać piernik. Jeśli chodzi o nadzienie do piernika, to wiedz, że masz naprawdę wiele ciekawych możliwości.

Nadzienie piernikaNadzienie piernika - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=ZPK5aqZVQbA
Karol Wiak

Nadzienie do piernika - czym przełożyć świąteczny przysmak?

Nie ulega żadnej wątpliwości, że piernik stanowi niezwykły świąteczny przysmak. Najczęściej pieczemy go w formie ciasteczek, które następnie ozdabiają naszą choinkę. Jest też opcja tradycyjnego ciasta, które najczęściej przekładamy domowymi powidłami. Okazuje się jednak, że nasze domowe przetwory to jedna z kilku możliwości, gdy weźmiemy pod uwagę nadzienie do piernika. Warto podkreślić, że nie każdy lubi smak powideł śliwkowych, dlatego niektórzy domownicy rezygnują z jedzenie tego przysmaku, właśnie z tego powodu.

Obrazek
Świąteczny piernik - Pyszności; Foto Canva.com

Na szczęście dostępnych jest kilka fajnych alternatyw. Z myślą o miłośnikach piernika, przygotowaliśmy kilka podpowiedzi.

Masa marcepanowa - wyjątkowo świąteczne nadzienie do piernika

Skoro ma być bożonarodzeniowy, to dlaczego nie wykorzystać smaku, który kojarzy się ze świętami. Wykorzystajcie masę marcepanową, a na pewno będziecie zadowoleni!

Składniki:

  • 50 g cukru
  • 180 g migdałów
  • odrobina wody
  • olejek migdałowy lub woda różana
  • syrop z agawy.

Sposób przygotowania:

Migdały mielimy na gładki pył i następnie dodajemy cukier i olejek migdałowy. Kolejny krok to dodanie odrobiny wody i posłodzenie syropem z agawy. Dopilnuj, by masa marcepanowa nie nabrała wodnej konsystencji.

Krem z kaszy manny

Kolejne nadzienie do piernika to wyjątkowy krem z kaszy manny. Przygotujesz go szybko, a smak - zachwyci.

Składniki:

  • 350 ml mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • cynamon
  • 2 łyżeczki cukru.

Sposób przygotowania:

W rondelku umieszczamy 250 ml mleka i doprowadzamy do zagotowania. Pozostałą część mleka należy umieścić w szklance z kaszą i wszystko wymieszać. Kiedy mleko się zagotuje, to zawartość szklanki energicznie wlewamy do rondelka i wszystko mieszamy. Dodajemy cukier i cynamon. Pozostawiamy do wystudzenia i następnie przekładamy nim piernika.

Obrazek
Przekładanie piernika - Pyszności; Foto screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=AfKVYCu0-Qg

Słodko-śliwkowe nadzienie do piernika - połącz domową Nutellę ze śliwkami

Jeśli nie chcesz do końca przekreślać swoich powideł śliwkowych, możesz zastosować pewien patent. Wystarczy przygotować zdrową wersję domowej Nutelli i dodać do niej śliwki. Prawda, że proste?

Składniki:

  • 100 g cukru
  • około 1,5 kg dojrzałych śliwek
  • 1,5 łyżki kakao.

Sposób przygotowania:

Rozpoczynamy od umycia śliwek, ich wydrążenia i pokrojenia na ćwiartki. Następnie należy je umieścić w garnku z grubym dnem i zasypać cukrem. Podgrzewamy je na małym ogniu, co jakiś czas - mieszając. Nasze owoce wypuszczą sporo soku i zaczną przypominać powidła. W tym momencie, po około 3,5 godzinach smażenia, będzie można dodać kakao. Mieszamy i smażymy przez 30 minut. Nadzienie do piernika jest już gotowe. Wystudzoną nutellą przekładamy piernik. Takie powidła można również pasteryzować.

Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na wegański piernik, który pokochają wszyscy:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat