PrzepisCiastaBiszkopt będzie nieziemsko puszysty, ale i wilgotny. Wystarczy trzymać się jednej zasady

Biszkopt będzie nieziemsko puszysty, ale i wilgotny. Wystarczy trzymać się jednej zasady

Tres leches, biszkopt z Ameryki Łacińskiej
Tres leches, biszkopt z Ameryki Łacińskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bert Sadowski
21.11.2023 13:19

Sposób przygotowania tego biszkoptu pochodzi z odległej Ameryki Łacińskiej. Tamtejsi kucharze odkryli doskonały sposób na sprawienie, by ciasto było niewiarygodnie wręcz wilgotne i rozpływające się w ustach. Patent polega na użyciu nietypowego produktu. Spróbuj i daj znać, jak bardzo zachwycił cię efekt!

Umiejętność wypieczenia porządnego biszkoptu to nieodzowny element drogi do zostania wszechstronnym cukiernikiem. Jeśli więc już teraz, albo w niedalekiej przyszłości zamierzasz próbować swoich sił w przygotowywaniu tortów, letnich ciast z owocami czy też wypieków deserowych do kawy i herbaty, to ten artykuł jest przeznaczony właśnie dla ciebie.

Czym będziemy się dzisiaj zajmować? Wspomnianym biszkoptem oczywiście. Ale nie takim zwykłym. Pomówimy o tres leches, ciastem pochodzącym z Nikaragui, ale popularnym w całej Ameryce Łacińskiej, którego głównym założeniem jest nasączenie biszkoptu m.in. mlekiem skondensowanym. Dzięki takiemu zabiegowi ciasto staje się nadzwyczajnie wilgotne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Powstały w ten sposób biszkopt z całą pewnością natchnie cię nie tylko do zjedzenia go przy najbliższej kawie, ale również zastosowania tego przepisu do jeszcze wielu innych wypieków. Granice kreatywności ustalasz tylko ty sam. My tymczasem zabieramy się już do przekazania ci receptury, która jest — swoją drogą — niezwykle prosta i przyjemna. Powodzenia!

Mleczny biszkopt tres leches

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 220 g cukru,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  • 120 ml mleka,
  • 225 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 ml niesłodzonego mleka kondensowanego,
  • 300 ml słodzonego mleka skondensowanego,
  • owoce,
  • bita śmietana.

Sposób przygotowania:

Ponakłuwaj biszkopt widelcem i zalej go mlekiem skondensowanym
Ponakłuwaj biszkopt widelcem i zalej go mlekiem skondensowanym© Canva | amberleekn=knight
  1. Jajka rozbij, oddziel białka o żółtek. Białka ubij z łyżką cukru na sztywną pianę; żółtka utrzyj z pozostałą częścią cukru.
  2. Utarte żółtka połącz teraz z ekstraktem waniliowym oraz zwykłym mlekiem. Do tej mieszanki dodaj delikatnie pianę z białek, połącz szpatułką. Dorzuć jeszcze przesianą mąkę, proszek do pieczenia, dopraw szczyptą soli. Całość wymieszaj.
  3. Ciasto przelej do formy wyłożonej pergaminem. Piecz 30 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, następnie odstaw do ostudzenia.
  4. Oba mleka skondensowane wlej do miski i zmiksuj.
  5. Biszkopt umieść na folii aluminiowej, ponakłuwaj widelcem i oblej przygotowanym sosem mlecznym. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na całą noc. Jest to czas, w którym biszkopt będzie wchłaniał mleko. Następnego dnia podawaj ciasto z bitą śmietaną i owocami. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także