Znajomy cukiernik zdradził mi sposób na kruszonkę. Jego metodą wychodzi taniej i pysznej
Czym byłby świat słodkości bez kruszonki? Ta chrupiąca kołderka otulająca pieczone owoce oraz zdobiąca ciasta i drożdżówki na stałe wpisała się w wiele przepisów. I mimo że jest połączeniem tylko trzech składników, może sprawiać niemałe trudności. Z pomocą przychodzi trik cukierników na uzyskanie chrupiącej kruszonki. Zapisz i wypróbuj!
28.08.2023 17:31
Mąka, masło, cukier - tylko tyle wystarczy, by stworzyć genialną kruszonkę, wieńczącą nasze ulubione wypieki. Ciasta z sezonowymi owocami, jagodzianki czy po prostu pieczone śliwki lub gruszki - z kruszonką zawsze smakują o niebo lepiej. Jak zabrać się za zrobienie chrupiącego dodatku? Poznajcie metodę 50:50!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Złote proporcje. Jak zrobić idealną kruszonkę?
Mąka, cukier i masło to główne składniki kruszonki. Tak proste połączenie składników doczekało się jednak wielu różnych wersji - o różnych proporcjach składników czy z dodatkiem smakowym np. cukrem waniliowym. Jednym z najczęściej stosowanych przepisów jest połączenie mąki, masła i cukru w "złotej" proporcji 3:2:1 (tj. 300 gramów mąki, 200 gramów masła i 100 gramów cukru.
W wyniku połączenia tych trzech składników nie chcemy uzyskać ciasta a okruchy. Dlatego też w tym miejscu należy podkreślić rolę tłuszczu w kruszonce. Upraszczając, otacza on cząsteczki mąki tak, że nie dochodzi do silnych wiązań glutenowych. Dzięki temu kruszonka jest krucha, a nie gumowata. Tłuszcz gra więc gigantycznie ważną rolę w procesie tworzenia kruszonki. Dlatego też nie odchudzamy przepisu, dodając mniej tłuszczu oraz nie zastępujemy go olejem (korzystając z oleju, nie zrobimy okruchów, a ciasto).
Przepis na idealną kruszonkę. Poznaj metodę 50:50
Robiąc kruszonkę, zwykle sięgamy po masło (najlepiej zimne i twarde, by jak najpóźniej zaczęło się roztapiać). Lepszym wyborem jednak będzie... smalec. Tłuszcz ten ma wysoką temperaturę topienia, więc pod wpływem ciepła naszych dłoni czy otoczenia nie roztopi się tak szybko. Dzięki temu utworzymy idealne okruchy, które po upieczeniu będą przyjemnie chrupiące.
Nie każdemu jednak odpowiada smak smalcu. Wobec tego warto zapoznać się z trikiem cukierników na idealną kruszonkę, zwanym metodą 50:50. Polega na połączeniu masła i smalcu w takich samych proporcjach. Dzięki temu kruszonka zachowa maślany smak i zapach oraz nieziemską chrupkość. Ponadto będzie tańsza - smalec jest dużo tańszy od masła.
Składniki:
- 50 g smalcu,
- 50 g zimnego masła,
- 150 g mąki,
- 50 g cukru kryształu,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Do mąki dodaj cukier i szczyptę soli, a następnie kawałki masła i smalcu.
- Tłuszcz "wetrzyj" w suche składniki do uzyskania grudek. Zrób to szybko i sprawnie.
- Gotową kruszonkę przełóż do miski i owiń folią, a następnie włóż lodówki na około 20 minut lub na 10 minut do zamrażarki.
- Kruszonkę można piec solo (200 st. C przez około 15 minut lub na cieście czy drożdżówkach.