Nie dodawaj mąki do naleśników. Inny składnik decyduje o sukcesie

Uczulenie na gluten i celiakia nie ułatwiają układania codziennego menu. Co gorsze, te przypadłości dotyczą również dzieci. Czy takim maluchom nie można przyrządzić ukochanych naleśników? Otóż można — tylko bez mąki. Tak, jest to jak najbardziej możliwe.

naleśnikinaleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Julija Sapic

Chociaż w Polsce nie prowadzi się krajowego rejestru chorych na celiakię, przypuszcza się, że na tę chorobę cierpi około 1 proc. populacji. Problemy ze strony układu trawiennego, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, a także przewlekłe zmęczenie i bóle głowy często zdają się nie mieć konkretnej przyczyny. Wtedy, po badaniach serologicznych z krwi, często okazuje się, że za wszystkim stała właśnie celiakia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące warkoczyki z bakłażana

Takie osoby stają nagle i bez ostrzeżenia przed poważnym wyzwaniem. Ułożenie diety bezglutenowej to jeszcze pół biedy — problemem jest dopiero wcielenie jej w życie. Czyhające z każdej strony ograniczenia mogą dać ostro w kość. Czy już na zawsze trzeba pożegnać się z ulubionymi potrawami?

Mamy dwie informacje; jedną złą, drugą dobrą. Po pierwsze: tak, alergia na gluten jest nieuleczalna i jedyną formą zapobiegania objawom jest wyeliminowanie z diety glutenu. Po drugie — istnieje już potężna baza przepisów, które pozwalają zastąpić produkty z glutenem i nie stracić na jakości.

Doskonałym przykładem takiego zabiegu są bezglutenowe naleśniki. Co ciekawe, po taką wersję popularnych placków sięgają już nie tylko chorujący na celiakię. Czemu? To bardzo proste. Takie naleśniki są po prostu doskonałe. Sam zobacz, czym zastępuje się w przepisie mąkę. Będziesz wniebowzięty!

Naleśniki bez mąki

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 łyżeczki serka mascarpone,
  • 3 łyżki masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka oleju do smażenia.
Bezglutenowe naleśniki? Żaden problem!
Bezglutenowe naleśniki? Żaden problem! © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski. Dodaj ciepłe masło, serek mascarpone i sól. Całość dokładnie zblenduj.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj po porcji ciasta i smaż naleśniki z obu stron do zarumienienia.
  3. Tak przygotowane naleśniki doskonale smakują zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Ciekawy pomysł na farsz znajdziesz w innym naszym artykule — po prostu kliknij tutaj. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie