PrzepisBez glutenuNie dodawaj mąki do naleśników. Inny składnik decyduje o sukcesie

Nie dodawaj mąki do naleśników. Inny składnik decyduje o sukcesie

naleśniki
naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Julija Sapic

24.08.2023 08:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Uczulenie na gluten i celiakia nie ułatwiają układania codziennego menu. Co gorsze, te przypadłości dotyczą również dzieci. Czy takim maluchom nie można przyrządzić ukochanych naleśników? Otóż można — tylko bez mąki. Tak, jest to jak najbardziej możliwe.

Chociaż w Polsce nie prowadzi się krajowego rejestru chorych na celiakię, przypuszcza się, że na tę chorobę cierpi około 1 proc. populacji. Problemy ze strony układu trawiennego, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, a także przewlekłe zmęczenie i bóle głowy często zdają się nie mieć konkretnej przyczyny. Wtedy, po badaniach serologicznych z krwi, często okazuje się, że za wszystkim stała właśnie celiakia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Takie osoby stają nagle i bez ostrzeżenia przed poważnym wyzwaniem. Ułożenie diety bezglutenowej to jeszcze pół biedy — problemem jest dopiero wcielenie jej w życie. Czyhające z każdej strony ograniczenia mogą dać ostro w kość. Czy już na zawsze trzeba pożegnać się z ulubionymi potrawami?

Mamy dwie informacje; jedną złą, drugą dobrą. Po pierwsze: tak, alergia na gluten jest nieuleczalna i jedyną formą zapobiegania objawom jest wyeliminowanie z diety glutenu. Po drugie — istnieje już potężna baza przepisów, które pozwalają zastąpić produkty z glutenem i nie stracić na jakości.

Doskonałym przykładem takiego zabiegu są bezglutenowe naleśniki. Co ciekawe, po taką wersję popularnych placków sięgają już nie tylko chorujący na celiakię. Czemu? To bardzo proste. Takie naleśniki są po prostu doskonałe. Sam zobacz, czym zastępuje się w przepisie mąkę. Będziesz wniebowzięty!

Naleśniki bez mąki

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 łyżeczki serka mascarpone,
  • 3 łyżki masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka oleju do smażenia.
Bezglutenowe naleśniki? Żaden problem!
Bezglutenowe naleśniki? Żaden problem!© canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski. Dodaj ciepłe masło, serek mascarpone i sól. Całość dokładnie zblenduj.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj po porcji ciasta i smaż naleśniki z obu stron do zarumienienia.
  3. Tak przygotowane naleśniki doskonale smakują zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Ciekawy pomysł na farsz znajdziesz w innym naszym artykule — po prostu kliknij tutaj. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także