Nie dodawaj mąki do naleśników. Inny składnik decyduje o sukcesie

Uczulenie na gluten i celiakia nie ułatwiają układania codziennego menu. Co gorsze, te przypadłości dotyczą również dzieci. Czy takim maluchom nie można przyrządzić ukochanych naleśników? Otóż można — tylko bez mąki. Tak, jest to jak najbardziej możliwe.

naleśnikinaleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Julija Sapic

Chociaż w Polsce nie prowadzi się krajowego rejestru chorych na celiakię, przypuszcza się, że na tę chorobę cierpi około 1 proc. populacji. Problemy ze strony układu trawiennego, bóle brzucha, biegunki, wzdęcia, a także przewlekłe zmęczenie i bóle głowy często zdają się nie mieć konkretnej przyczyny. Wtedy, po badaniach serologicznych z krwi, często okazuje się, że za wszystkim stała właśnie celiakia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące warkoczyki z bakłażana

Takie osoby stają nagle i bez ostrzeżenia przed poważnym wyzwaniem. Ułożenie diety bezglutenowej to jeszcze pół biedy — problemem jest dopiero wcielenie jej w życie. Czyhające z każdej strony ograniczenia mogą dać ostro w kość. Czy już na zawsze trzeba pożegnać się z ulubionymi potrawami?

Mamy dwie informacje; jedną złą, drugą dobrą. Po pierwsze: tak, alergia na gluten jest nieuleczalna i jedyną formą zapobiegania objawom jest wyeliminowanie z diety glutenu. Po drugie — istnieje już potężna baza przepisów, które pozwalają zastąpić produkty z glutenem i nie stracić na jakości.

Doskonałym przykładem takiego zabiegu są bezglutenowe naleśniki. Co ciekawe, po taką wersję popularnych placków sięgają już nie tylko chorujący na celiakię. Czemu? To bardzo proste. Takie naleśniki są po prostu doskonałe. Sam zobacz, czym zastępuje się w przepisie mąkę. Będziesz wniebowzięty!

Naleśniki bez mąki

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 łyżeczki serka mascarpone,
  • 3 łyżki masła,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka oleju do smażenia.
Bezglutenowe naleśniki? Żaden problem!
Bezglutenowe naleśniki? Żaden problem! © canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Jajka wbij do miski. Dodaj ciepłe masło, serek mascarpone i sól. Całość dokładnie zblenduj.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Nakładaj po porcji ciasta i smaż naleśniki z obu stron do zarumienienia.
  3. Tak przygotowane naleśniki doskonale smakują zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Ciekawy pomysł na farsz znajdziesz w innym naszym artykule — po prostu kliknij tutaj. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik