Wegańska pieczeń na święta

Wegańska pieczeń na święta to nasza najnowsza kombinacja, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nie tylko ładnie się prezentuje, ale też genialnie smakuje. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

W szybkim przygotowaniu pysznej pieczeni pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 150 g świeża żurawina
  2. 1/4 szkl. erytrytol
  3. 1 łyżeczka rozmaryn
  4. 1 łyżeczka tymianek
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1 łyżeczka pieprz
  7. 1 łyżeczka kmin rzymski
  8. 1 szt. cebula
  9. 500 g pieczarki brązowe
  10. 2 szt. ząbki czosnku
  11. 1 szt. jabłko
  12. 1/2 szkl. czerwona soczewica
  13. 1/2 szkl. zielona soczewica
  14. 1/3 szkl. siemię lniane mielone
  15. 1/2 szkl. mąka migdałowa

Sposób przygotowania:

1. W garnku na palniku połącz żurawinę i erytrytol. Gotuj przez kilka minut.

Obrazek

2. W robocie kuchennym podziel na mniejsze części brązowe pieczarki i jabłko. Następnie podsmaż mieszankę z urządzenia na maśle i cebuli.

Obrazek

3. Ponownie użyj blendera. Tym razem połącz: zieloną i czerwoną soczewicę, mieszankę z patelni, mąkę migdałową, mielone siemię lniane, czosnek, kmin rzymski, sól, pieprz, tymianek oraz rozmaryn.

Obrazek

4. Na spodzie umieść mieszankę z żurawiną. Następnie dodaj miks z grzybami.

Obrazek

5. Wstaw pieczeń do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy