Wegańska pieczeń na święta

Wegańska pieczeń na święta to nasza najnowsza kombinacja, której nie może zabraknąć na świątecznym stole. Nie tylko ładnie się prezentuje, ale też genialnie smakuje. Po prostu palce lizać!

Obrazek
Pyszności

W szybkim przygotowaniu pysznej pieczeni pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

  1. 150 g świeża żurawina
  2. 1/4 szkl. erytrytol
  3. 1 łyżeczka rozmaryn
  4. 1 łyżeczka tymianek
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 1 łyżeczka pieprz
  7. 1 łyżeczka kmin rzymski
  8. 1 szt. cebula
  9. 500 g pieczarki brązowe
  10. 2 szt. ząbki czosnku
  11. 1 szt. jabłko
  12. 1/2 szkl. czerwona soczewica
  13. 1/2 szkl. zielona soczewica
  14. 1/3 szkl. siemię lniane mielone
  15. 1/2 szkl. mąka migdałowa

Sposób przygotowania:

1. W garnku na palniku połącz żurawinę i erytrytol. Gotuj przez kilka minut.

Obrazek

2. W robocie kuchennym podziel na mniejsze części brązowe pieczarki i jabłko. Następnie podsmaż mieszankę z urządzenia na maśle i cebuli.

Obrazek

3. Ponownie użyj blendera. Tym razem połącz: zieloną i czerwoną soczewicę, mieszankę z patelni, mąkę migdałową, mielone siemię lniane, czosnek, kmin rzymski, sól, pieprz, tymianek oraz rozmaryn.

Obrazek

4. Na spodzie umieść mieszankę z żurawiną. Następnie dodaj miks z grzybami.

Obrazek

5. Wstaw pieczeń do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć