PrzepisDania główneWegański gulasz na bakłażanie

Wegański gulasz na bakłażanie

Tym razem przygotowaliśmy dla Was pyszny wegański gulasz, który postanowiliśmy połączyć z bakłażanem. Ta kombinacja jest po prostu idealna, dlatego jesteśmy pewni, że pokochacie ją równie mocno jak my :)

Wegański gulasz na bakłażanie
Pyszności

16.03.2018 | aktual.: 10.10.2018 11:22

1 PORCJA: 380 g

Kalorie: 398 kcal

Białka: 19 g

Węglowodany: 45 g

Tłuszcze: 15 g

Błonnik: 5 g

Składniki:

  1. 1 szt. bakłażan
  2. 40 ml oliwa z oliwek
  3. 1 łyżeczka kmin rzymski
  4. 2 szczypty pieprz
  5. 3 szt. cebula szalotka
  6. 2 ząbki czosnek
  7. 4 łyżki szczypiorek
  8. 400 g pomidory w kawałkach w sosie
  9. 400 ml bulion
  10. 250 g czerwona soczewica
  11. 2 łyżki tymianek
Sposób przygotowania:

1. Podziel bakłażan na mniejsze części, a następnie dopraw do smaku każdy kawałek pieprzem.

Obraz

2. Podsmaż kawałki bakłażana na patelni grillowej.

Obraz

3. W misce połącz ze sobą cebulę, szczypiorek, czosnek, pomidory w kawałkach oraz bulion.

Obraz

4. Po chwili dodaj czerwoną soczewicę.

Obraz

5. W następnej kolejności dodaj do garnka tymianek, sól i kmin rzymski.

Obraz

6. Powstały gulasz umieść na zgrillowanych kawałkach bakłażana. Smacznego :)

Obraz
Wybrane dla Ciebie