Wegański gulasz na bakłażanie

Tym razem przygotowaliśmy dla Was pyszny wegański gulasz, który postanowiliśmy połączyć z bakłażanem. Ta kombinacja jest po prostu idealna, dlatego jesteśmy pewni, że pokochacie ją równie mocno jak my :)

Obrazek
Pyszności

1 PORCJA: 380 g

Kalorie: 398 kcal

Białka: 19 g

Węglowodany: 45 g

Tłuszcze: 15 g

Błonnik: 5 g

Składniki:

  1. 1 szt. bakłażan
  2. 40 ml oliwa z oliwek
  3. 1 łyżeczka kmin rzymski
  4. 2 szczypty pieprz
  5. 3 szt. cebula szalotka
  6. 2 ząbki czosnek
  7. 4 łyżki szczypiorek
  8. 400 g pomidory w kawałkach w sosie
  9. 400 ml bulion
  10. 250 g czerwona soczewica
  11. 2 łyżki tymianek
Sposób przygotowania:

1. Podziel bakłażan na mniejsze części, a następnie dopraw do smaku każdy kawałek pieprzem.

Obrazek

2. Podsmaż kawałki bakłażana na patelni grillowej.

Obrazek

3. W misce połącz ze sobą cebulę, szczypiorek, czosnek, pomidory w kawałkach oraz bulion.

Obrazek

4. Po chwili dodaj czerwoną soczewicę.

Obrazek

5. W następnej kolejności dodaj do garnka tymianek, sól i kmin rzymski.

Obrazek

6. Powstały gulasz umieść na zgrillowanych kawałkach bakłażana. Smacznego :)

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć