Wegański gulasz na bakłażanie

Tym razem przygotowaliśmy dla Was pyszny wegański gulasz, który postanowiliśmy połączyć z bakłażanem. Ta kombinacja jest po prostu idealna, dlatego jesteśmy pewni, że pokochacie ją równie mocno jak my :)

Obrazek
Pyszności

1 PORCJA: 380 g

Kalorie: 398 kcal

Białka: 19 g

Węglowodany: 45 g

Tłuszcze: 15 g

Błonnik: 5 g

Składniki:

  1. 1 szt. bakłażan
  2. 40 ml oliwa z oliwek
  3. 1 łyżeczka kmin rzymski
  4. 2 szczypty pieprz
  5. 3 szt. cebula szalotka
  6. 2 ząbki czosnek
  7. 4 łyżki szczypiorek
  8. 400 g pomidory w kawałkach w sosie
  9. 400 ml bulion
  10. 250 g czerwona soczewica
  11. 2 łyżki tymianek
Sposób przygotowania:

1. Podziel bakłażan na mniejsze części, a następnie dopraw do smaku każdy kawałek pieprzem.

Obrazek

2. Podsmaż kawałki bakłażana na patelni grillowej.

Obrazek

3. W misce połącz ze sobą cebulę, szczypiorek, czosnek, pomidory w kawałkach oraz bulion.

Obrazek

4. Po chwili dodaj czerwoną soczewicę.

Obrazek

5. W następnej kolejności dodaj do garnka tymianek, sól i kmin rzymski.

Obrazek

6. Powstały gulasz umieść na zgrillowanych kawałkach bakłażana. Smacznego :)

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy