Tym razem przygotowaliśmy dla Was pyszny wegański gulasz, który postanowiliśmy połączyć z bakłażanem. Ta kombinacja jest po prostu idealna, dlatego jesteśmy pewni, że pokochacie ją równie mocno jak my :)
1 PORCJA: 380 g
Kalorie: 398 kcal
Białka: 19 g
Węglowodany: 45 g
Tłuszcze: 15 g
Błonnik: 5 g
Składniki:
1 szt. bakłażan
40 ml oliwa z oliwek
1 łyżeczka kmin rzymski
2 szczypty pieprz
3 szt. cebula szalotka
2 ząbki czosnek
4 łyżki szczypiorek
400 g pomidory w kawałkach w sosie
400 ml bulion
250 g czerwona soczewica
2 łyżki tymianek
Sposób przygotowania:
1. Podziel bakłażan na mniejsze części, a następnie dopraw do smaku każdy kawałek pieprzem.
2. Podsmaż kawałki bakłażana na patelni grillowej.
3. W misce połącz ze sobą cebulę, szczypiorek, czosnek, pomidory w kawałkach oraz bulion.
4. Po chwili dodaj czerwoną soczewicę.
5. W następnej kolejności dodaj do garnka tymianek, sól i kmin rzymski.
6. Powstały gulasz umieść na zgrillowanych kawałkach bakłażana. Smacznego :)