WAŻNE
TERAZ

Zwrot akcji w sprawie Smartwings. Nieoficjalnie: LOT nie kupi czeskiej spółki

Sernik świąteczny z pomarańczową nutą. Delikatny, kremowy, a zarazem puszysty

Sernik to król wśród świątecznych ciast. Obowiązkowo zajmuje honorowe miejsce wśród bożonarodzeniowych deserów. Z tym przepisem wyjdzie idealnie puszysty, kremowy i po prostu przepyszny. Jest tak smaczny, że ciężko odmówić porcji.

Świąteczny sernik - PysznościŚwiąteczny sernik - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | graletta
Ewa Malinowska

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na długie wieczory przygotuj dla swoich bliskich prawdziwą ucztę w zakręconym wydaniu

Świąteczny sernik

Świąteczny sernik z wyraźną jest niezwykle delikatny i puszysty, a jego smak jest dodatkowo podkreślony aromatem pomarańczy. Na wierzchu sernik jest oblany gorzką czekoladą, co dodatkowo zachęca do jedzenia. Mogę śmiało powiedzieć, że jest to najlepszy sernik bez spodu, jaki kiedykolwiek miałam okazję upiec.

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg tłustego sera
  • 320 g drobnego cukru do wypieków,
  • 8 jajek,
  • 160 g miękkiego masła,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 30 g budyniu śmietankowego bez cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki 30 proc.,
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego,
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Polewa czekoladowa:

  • 50 ml śmietany kremówki 30 proc.,
  • 50 g gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia.
  2. Prostokątną foremkę 21x25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Miękkie masło ucieramy mikserem, na najwyższych obrotach, na puszystą masę. Powoli dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy (miksujemy mikserem już na małych obrotach tylko do połączenia się składników).
  4. Żółtka oddzielamy od białek i w osobnej misce ucieramy je z cukrem do białości.
  5. Dodajemy do sera i miksujemy do połączenia się składników.
  6. Następnie dodajemy kaszę mannę, budyń w proszku, cukier waniliowy i całość krótko miksujemy.
  7. Śmietanę kremówkę ubijamy i delikatnie mieszamy z serem.
  8. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy z serem, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
  9. Na koniec dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i aromat pomarańczowy. Mieszamy.
  10. Do przygotowanej foremki przelewamy masę serową, lekko wyrównujemy i pieczemy 60 minut w temperaturze 175 st. Celsjusza (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika).
  11. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
  12. W garnuszku roztapiamy czekoladę w śmietance i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy palnik i odstawiamy polewę na ok. 2 minuty.
  13. Czekoladową polewą dekorujemy sernik.


Ser najlepiej jest zmielić trzykrotnie, dzięki czemu będzi epuszysty i delikatny. Budyń śmietankowy można zastąpić waniliowym. Do sernika można dodać również rodzynki, o ile wśród twoich bliskich są fani tych bakalii. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟