PrzepisSernikSernik świąteczny z pomarańczową nutą. Delikatny, kremowy, a zarazem puszysty

Sernik świąteczny z pomarańczową nutą. Delikatny, kremowy, a zarazem puszysty

Sernik to król wśród świątecznych ciast. Obowiązkowo zajmuje honorowe miejsce wśród bożonarodzeniowych deserów. Z tym przepisem wyjdzie idealnie puszysty, kremowy i po prostu przepyszny. Jest tak smaczny, że ciężko odmówić porcji.

Świąteczny sernik - Pyszności
Świąteczny sernik - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | graletta

27.11.2023 | aktual.: 27.11.2023 13:24

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny sernik

Świąteczny sernik z wyraźną jest niezwykle delikatny i puszysty, a jego smak jest dodatkowo podkreślony aromatem pomarańczy. Na wierzchu sernik jest oblany gorzką czekoladą, co dodatkowo zachęca do jedzenia. Mogę śmiało powiedzieć, że jest to najlepszy sernik bez spodu, jaki kiedykolwiek miałam okazję upiec.

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg tłustego sera
  • 320 g drobnego cukru do wypieków,
  • 8 jajek,
  • 160 g miękkiego masła,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 30 g budyniu śmietankowego bez cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki 30 proc.,
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego,
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Polewa czekoladowa:

  • 50 ml śmietany kremówki 30 proc.,
  • 50 g gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia.
  2. Prostokątną foremkę 21x25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Miękkie masło ucieramy mikserem, na najwyższych obrotach, na puszystą masę. Powoli dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy (miksujemy mikserem już na małych obrotach tylko do połączenia się składników).
  4. Żółtka oddzielamy od białek i w osobnej misce ucieramy je z cukrem do białości.
  5. Dodajemy do sera i miksujemy do połączenia się składników.
  6. Następnie dodajemy kaszę mannę, budyń w proszku, cukier waniliowy i całość krótko miksujemy.
  7. Śmietanę kremówkę ubijamy i delikatnie mieszamy z serem.
  8. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy z serem, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
  9. Na koniec dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i aromat pomarańczowy. Mieszamy.
  10. Do przygotowanej foremki przelewamy masę serową, lekko wyrównujemy i pieczemy 60 minut w temperaturze 175 st. Celsjusza (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika).
  11. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
  12. W garnuszku roztapiamy czekoladę w śmietance i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy palnik i odstawiamy polewę na ok. 2 minuty.
  13. Czekoladową polewą dekorujemy sernik.


Ser najlepiej jest zmielić trzykrotnie, dzięki czemu będzi epuszysty i delikatny. Budyń śmietankowy można zastąpić waniliowym. Do sernika można dodać również rodzynki, o ile wśród twoich bliskich są fani tych bakalii. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie