Sernik świąteczny z pomarańczową nutą. Delikatny, kremowy, a zarazem puszysty

Sernik to król wśród świątecznych ciast. Obowiązkowo zajmuje honorowe miejsce wśród bożonarodzeniowych deserów. Z tym przepisem wyjdzie idealnie puszysty, kremowy i po prostu przepyszny. Jest tak smaczny, że ciężko odmówić porcji.

Świąteczny sernik - PysznościŚwiąteczny sernik - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | graletta
Ewa Malinowska

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na długie wieczory przygotuj dla swoich bliskich prawdziwą ucztę w zakręconym wydaniu

Świąteczny sernik

Świąteczny sernik z wyraźną jest niezwykle delikatny i puszysty, a jego smak jest dodatkowo podkreślony aromatem pomarańczy. Na wierzchu sernik jest oblany gorzką czekoladą, co dodatkowo zachęca do jedzenia. Mogę śmiało powiedzieć, że jest to najlepszy sernik bez spodu, jaki kiedykolwiek miałam okazję upiec.

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 kg tłustego sera
  • 320 g drobnego cukru do wypieków,
  • 8 jajek,
  • 160 g miękkiego masła,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 30 g budyniu śmietankowego bez cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2/3 szklanki śmietany kremówki 30 proc.,
  • 1/2 łyżeczki aromatu pomarańczowego,
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej.

Polewa czekoladowa:

  • 50 ml śmietany kremówki 30 proc.,
  • 50 g gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg mielimy trzykrotnie w maszynce do mielenia.
  2. Prostokątną foremkę 21x25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Miękkie masło ucieramy mikserem, na najwyższych obrotach, na puszystą masę. Powoli dodajemy zmielony ser i dalej ucieramy (miksujemy mikserem już na małych obrotach tylko do połączenia się składników).
  4. Żółtka oddzielamy od białek i w osobnej misce ucieramy je z cukrem do białości.
  5. Dodajemy do sera i miksujemy do połączenia się składników.
  6. Następnie dodajemy kaszę mannę, budyń w proszku, cukier waniliowy i całość krótko miksujemy.
  7. Śmietanę kremówkę ubijamy i delikatnie mieszamy z serem.
  8. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy z serem, delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
  9. Na koniec dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i aromat pomarańczowy. Mieszamy.
  10. Do przygotowanej foremki przelewamy masę serową, lekko wyrównujemy i pieczemy 60 minut w temperaturze 175 st. Celsjusza (bez wcześniejszego nagrzewania piekarnika).
  11. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
  12. W garnuszku roztapiamy czekoladę w śmietance i doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy palnik i odstawiamy polewę na ok. 2 minuty.
  13. Czekoladową polewą dekorujemy sernik.


Ser najlepiej jest zmielić trzykrotnie, dzięki czemu będzi epuszysty i delikatny. Budyń śmietankowy można zastąpić waniliowym. Do sernika można dodać również rodzynki, o ile wśród twoich bliskich są fani tych bakalii. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie